ΗΠΑ:Ανείπωτη τραγωδία, πρωτιά στους νεκρούς

Με σχεδόν 20.000 θανάτους, οι ΗΠΑ είναι πλέον στην sd-2-1024x684κορυφή του πένθιμου παγκόσμιου κατάλογου του κορωνοϊού, καταγράφοντας 508.126 κρούσματα, σχεδόν το 30% παγκοσμίως και μάλιστα με χαμηλό ποσοστό τεστινγκ.Ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος από τους 19.468 θανάτους που αναφέρθηκαν από την Ιταλία.

Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 533.000 θετικές περιπτώσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κοροναϊός έχει μολύνει πάνω από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περισσότερους από 108.000 ανθρώπους.

Πάνω από 2.100 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 19.827, ενώ περισσότεροι από 10.927 παραμένουν σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση, προμηνύοντας συνέχιση του υψηλού ρυθμού των θανάτων.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το τελευταίο 24ωρο 783 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όμως η κατάσταση συνεχίζει να σταθεροποιείται, σε σχέση με τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, δείχνοντας ότι η επιδημία στην πολιτεία έχει φτάσει σε πλατό.

«Μπορείτε να δείτε τους αριθμούς να σταθεροποιούνται, όμως αυτό γίνεται με τρομακτικούς ρυθμούς που σημαίνουν απώλεια ζωών και πόνο», είπε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, που για μια ακόμη φορά απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

«Κρατήσαμε τα πολιτικά εκτός της κρίσης κι εργάστηκα σκληρά για να το πετύχω», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης – με τα περισσότερα κρούσματα και νεκρούς σ’ όλη τη χώρα – Μπιλ Ντι Μπλάζιο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, λέγοντας ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να φέρουν τους μαθητές πίσω το Μάιο και μετά να υποχρεωθούν να διακόψουν τα μαθήματα, γιατί σίγουρα θα παρουσιάζονται μεμονωμένα κρούσματα.

Ο κυβερνήτης Κουόμο αμφισβήτησε την δικαιοδοσία του δημάρχου να λάβει τέτοια απόφαση, λέγοντας ότι ανήκει σ’ αυτόν και δεν πρόκειται να ληφθεί σύντομα, αφού δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατούν το Μάιο ή τον Ιούνιο.

Τόνισε επίσης ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συντονισμό με όλες τις περιφέρειες την μητροπολιτικής περιοχής, οι οποίες γειτνιάζουν με το δήμο Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος Τραμπ που θα περάσει το Πάσχα στο Λευκό Οίκο, παρακολουθώντας αύριο την θεία λειτουργία από το διαδίκτυο, είπε την Παρασκευή ότι κοιτάζει για την ημερομηνία που θα ξαναλειτουργήσει η χώρα, όμως «δεν θα κάνουμε κάτι μέχρι να γνωρίζουμε πως δεν θα διακινδυνεύει η υγεία της χώρας».

Προβέψεις για 61.500

Ένα μοντέλο που ανέπτυξε ο Δρ Chris Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρικών Υγείας και Αξιολόγησης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, είχε προβλέψει 61.500 θανάτους μέχρι τον Αύγουστο σε περίπτωση που η κοινωνική αποστασιοποίηση συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Μαϊου.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναρρώσει, ανήλθε σε 30.502. Σε σοβαρή κατάσταση και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, βρίσκονται 11.471 ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του NBC, ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, είπε:

«Τα πραγματικά δεδομένα μας λένε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουμε, έτσι πιστεύω ότι θα δούμε μια κάμψη και μοιάζει περισσότερο πιθανό το σενάριο με τους 60.000 νεκρούς παρά με τους 100.000 έως 200.000».

Σε μια ενημέρωση την Παρασκευή, η Δρ Deborah Birx της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι παρά τα θετικά σημάδια, οι ΗΠΑ δεν είχαν φθάσει ακόμη στην κορύφωση της έξαρσης.

«Έτσι κάθε μέρα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε χθες, την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί αυτό τελικά θα μας οδηγήσει στην κορυφή και στην άλλη πλευρά», δήλωσε.

Δηλώσεις Τραμπ

Σε ερώτηση που έγινε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το πότε θα επιλέξει να ανοίξει ξανά η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, εκείνος απάντησε: «Θα πρέπει να πάρω μια απόφαση και ελπίζω μόνο στον Θεό ότι είναι η σωστή απόφαση, αλλά θα έλεγα χωρίς αμφιβολία ότι είναι η μεγαλύτερη απόφαση που έπρεπε ποτέ να πάρω».

«Πρέπει να πάρω τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής μου. Άρχισα να σκέφτομαι αυτό. Θέλω να πω ότι έχω πάρει πολλές μεγάλες αποφάσεις στη ζωή μου. Αυτό το καταλαβαίνετε».

«Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη απόφαση της ζωής μου». είπε ο Τραμπ, δείχνοντας προφανώς ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, την ώρα που η πανδημία «σκορπίζει» τη θλίψη παντού.

Ομαδικοί τάφοι στη Νέα Υόρκηhartisland3

Είναι το επίκεντρο του κοροναϊού. Τα κρούσματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έχουν φθάσει συνολικά τα 181.144. Οι νεκροί συνολικά φθάνουν τους 8.627.

Την ίδια ώρα, στο νησί  Hart (αποκαλείται και νησί των νεκρών) γίνονται ομαδικές ταφές σε μεγάλους λάκκους. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μια σκάλα για να κατέβουν εκεί όπου τα φέρετρα είναι στοιβαγμένα.

Η τοποθεσία χρησιμοποιείται για εκείνους που δεν είχαν κανέναν συγγενή ή που δε μπορoύν να πληρώσουν το κόστος της κηδείας.