Προεδρος ΠΟΥ:Ο Τραμπ να σταματήσει να πολιτικοποιεί τον ιό

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. προειδοποίησε τον Τραμπ πως αν δεν σταματήσει να πολιτικοποιεί την πανδημία, θα χρειαστεί και άλλους σάκους για πτώματα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τεντρός Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, συνέστησε στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να σταματήσει να πολιτικοποιεί την πανδημία του κορονοϊού.

Healthcare workers wheel the body of deceased person from the Wyckoff Heights Medical Center to a temporary morgue area during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in the Brooklyn borough of New York City, New York, U.S., April 2, 2020. REUTERS/Brendan Mcdermid

«Ο στόχος όλων των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να είναι η διάσωση των ανθρώπων. Σας παρακαλώ μην πολιτικοποιείται αυτόν τον ιό. Αν θέλετε να έχετε πολλούς περισσότερους σάκους διακομιδής πτωμάτων, τότε κάντε το. Αν δεν θέλετε πολλούς περισσότερους σάκους διακομιδής πτωμάτων, τότε αποφύγετε να πολιτικοποιείτε [τον ιό]» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Γενεύη, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.Ο Γκεμπρεγέσους τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά και «να πολεμήσουν αυτόν τον επικίνδυνο εχθρό».

Η δήλωση του Γκεμπρεγέσους ήρθε μία ημέρα μετά από επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Π.Ο.Υ., κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνηση του ίσως παγώσει τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό, δηλώνοντας πως ο Οργανισμός «έχασε την ευκαιρία» κατά τα πρώτα στάδια εντοπισμού του ιού.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αλλά και μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Π.Ο.Υ. πως μεροληπτεί υπέρ της Κίνας.

Ο ΠΟΥ χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς πόρους και κυβερνήσεις με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης. Το περασμένο έτος, η Ουάσινγκτον χρηματοδότησε τον Οργανισμό με 58 εκατομμύρια δολάρια.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Τρίτη, για το αν θα παγώσει τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «δεν λέω πως θα το κάνω αλλά θα το κοιτάξουμε».

Μετά από την ενημέρωση, η γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας για τους δανεισμούς ξένων επιχειρήσεων, δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει περαιτέρω αμερικανική χρηματοδότηση του Π.Ο.Υ. λόγω της παρούσας ηγεσίας.

Εκτιμούν λιγότερα θύματα

Στο μεταξύ οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν πως σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, οι νεκροί του κορονοϊού στις ΗΠΑ θα είναι λιγότεροι από το αναμενόμενο.

Το γεγονός πως νέα μοντέλα υπολογισμού που διαθέτουν οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες, παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας του νέου στελέχους του κορονοίού,  αποκάλυψε μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Συντονίστρια της Ομάδας Καταπολέμησης Κορονοϊού του Λευκού Οίκου, Ντέμπορα Μπιρξ.

Σύμφωνα με την Μπιρξ, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία από τα μοντέλα υπολογισμού, οι άνθρωποι που θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού, υπολογίζονται στους 61.000, αριθμός αρκετά μικρότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

«[Οι υπολογισμοί] έχουν μειώσει τη θνησιμότητα από περίπου 90.000 νεκρούς, στους 81.000 και τώρα στους 61.000» δήλωσε η Μπιρξ κατά την ημερήσια ενημέρωση του Λευκού Οίκου, το απόγευμα της Τετάρτης. «Αυτό υποδεικνύεται από τις ενέργεις που ακολουθούν οι ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει» δήλωσε.Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεπεράσουν «πολύ ουσιαστικά» τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 100.000 με 240.000 θανάτους.

Το γεγονός πως οι ΗΠΑ επαναξιολογούν την οικονομική τους συνεισφορά προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποκάλυψε κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάικ Πομπέο.

«Σε αυτό το σημείο, αξιολογούμε και πάλι τη συνεισφορά μας προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πομπέο.Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ο Οργανισμός απέτυχε στη λήψη απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου στελέχους του κορονοϊού, COVID-19 και η χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τον Οργανισμό θα παγώσει προς το παρόν.