Ποιά θερμοκρασία “σκοτώνει” τον κορωναϊό μέσα σε πέντε λεπτά

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ μελέτησαν τις αντιδράσεις του κορονοϊού σε διαφορετικές θερμοκρασίες και ανακάλυψαν αυτή που μπορεί να τον εξοντώσει σε πέντε λεπτά.

 

corona.kellis-1024x683

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουνότι ανακάλυψαν τη θερμοκρασία που μπορεί να εξοντώσει τον κορωναϊό COVID-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε, παρατήρησαν τη συμπεριφορά του ιού σε διαφορετικές θερμοκρασίες και σημείωσαν ότι ο ιός είναι ικανός να παραμείνει σταθερός και ενεργός για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, σε μια θερμοκρασία που αγγίζει τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, η απουσία της απολύμανσης, επισημαίνουν οι επιστήμονες, βοηθάει στην περαιτέρω επιβίωση του ιού για 14 ημέρες.

Όμως, ο νέος κορονοϊός φαίνεται να έχει ένα τρωτό σημείο. Δεν μπορεί να αντέξει σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ πιο συγκεκριμένα στους 70 βαθμούς Κελσίου «απενεργοποιείται» μέσα σε μόλις 5 λεπτά.

Οι επιστήμονες φέρονται να ανακάλυψαν, επίσης, και τη χρονική διάρκεια που μπορεί να παραμείνει ο ιός στις παρακάτω επιφάνειες:

  • Στο χαρτί, μπορεί να παραμείνει για 3 ώρες
  • Στα ρούχα και στο ξύλο, μπορεί να αντέξει μέχρι και 2 μέρες
  • Στο γυαλί, ο ιός παραμένει για 4 μέρες, ενώ
  • Στο πλαστικό, μπορεί (να παραμείνει) έως και 7 ημέρες

Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει για 7 ημέρες και στην εξωτερική επιφάνεια των προστατευτικών μασκών και γι’ αυτό συνιστούν να απολυμαίνονται συχνά.

​Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τον COVID-19, χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).