Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το 15ο αεροπλάνο με βοήθεια προς την Ιταλία βρίσκεται καθ’ οδόν προς αεροδρόμιο κοντά στη Ρώμη.
“Υπάρχουν φίλοι και λιγότερο φίλοι”, είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ καλοσωρίζοντας τη βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα
Το 15ο ρωσικό αεροπλάνο με βοήθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού βρίσκεται στον αέρα προς την Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
«Το 15ο Il-76 στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι (περιοχή Μόσχας) για να παραδώσει ειδικό εξοπλισμό και μέσα για την καταπολέμηση του κορονοϊού στην αεοπορική βάση της Ιταλική πολεμικής αεροπορίας στο Πράτικα ντι Μάρε (30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρώμης)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.Όπως έχει αναφερθεί, μέσω συμφωνίας με την ιταλική πλευρά, η πρώτη περιοχή που θα φτάσουν Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί, θα είναι η πόλη Μπέργκαμο στη Λομβαρδία.
«Προς το παρόν, οι Ρώσοι στρατιωτικοί, σε συνεργασία με τους Ιταλούς συναδέλφους ετοιμάζονται για τη μεταφορά ειδικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην επιλεγμένη περιοχή και εξετάζουν τους διαδρόμους κυκλοφορίας» αναφέρει το υπουργείο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα από τον επικεφαλής των ιταλικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, Άντζελο Μπορέλι, πάνω από 69.000 κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα, πάνω από 8.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει, ενώ ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τα 6.820.
Οργή εναντίον Πολωνίας
Οργή έχει ξεσπάσει εναντίον της Πολωνίας η οποία δεν επέτρεψε σε ρωσικά αεροπλάνα που μεταφέρουν βοήθεια προς την Ιταλία για την αντιμετώπιση του COVID-19 να περάσουν από τον
εναέριο χώρο της, όπως γνωστοποίησε ο Αλεξέι Πουσκόφ – Ρώσος Γερουσιαστής και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας.
Σύμφωνα με τον Αλεξέι Πουσκόφ, Ρώσο Γερουσιαστή και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Δούμας, η Πολωνία αρνήθηκε σε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού στην Ιταλία, τη χρήση του εναέριου χώρου της.
Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Πουσκόφ κατέκρινε την ενέργεια εκ μέρους της Πολωνίας, χαρακτηρίζοντας την ως «κακία στο επίπεδο της δημόσιας πολιτικής».
Όπως έγραψε στην ανάρτηση του, «από εδώ και στο εξής, η Ρωσία δεν θα πρέπει να συναντά την Πολωνία στα μισά».
Польша не пропустила российские самолеты с помощью для Италии через свое воздушное пространство. Это подлость на уровне государственной политики. Тем более, что помощь шла в страну-союзницу Польши по ЕС и НАТО. России ни в чем не следует отныне идти навстречу Польше. Ни в чем.
— Алексей Пушков (@Alexey_Pushkov) March 23, 2020
Στην ανάρτηση γράφει συγκεκριμένα: «Η Πολωνία δεν επέτρεψε σε ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια προς την Ιταλία, να περάσουν από τον εναέριο χώρο της. Αυτό πρόκειται για κακία στο επίπεδο της δημόσιας πολιτικής. Επιπλέον, η βοήθεια είναι για σύμμαχο της Πολωνίας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο ΝΑΤΟ. Από εδώ και στο εξής, η Ρωσία δεν θα πρέπει να συναντά την Πολωνία στα μισά, σε κανένα θέμα».
Νωρίτερα, χρήστες του διαδικτύου παρατήρησαν πως στη διαδρομή του αεροσκάφους, υπήρξε παράκαμψη, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ταξιδέψει 3.000 χιλιόμετρα περισσότερη απόσταση, σε σύγκριση με την απόσταση που θα διένυε αν περνούσε πάνω από την Πολωνία.
Από τη Ρωσία με αγάπη
Τα οχήματα της ρωσικής πολιτικής προστασίας που ανεβαίνουν τον αυτοκινητόδρομο προς τη Λομβαρδία γράφουν πάνω τους σε τρεις γλώσσες: «Από τη Ρωσία με αγάπη», όπως στην ταινία 007.
Η κινητοποίηση ήταν πολύ γρήγορη. Ο Πούτιν κάλεσε τον Κόντε τον περασμένο Σάββατο και το απόγευμα της Κυριακής απογειώθηκαν 9 γιγαντιαία Ilyushin 76 από τη βάση του Chkalovsky, λίγο έξω από τη Μόσχα και μετά από μια περίεργη νότια παράκαμψη προς το Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, το βράδυ έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Pratica di Mare κοντά στη Ρώμη.
Όλα τα υλικά μεταφέρονται προς τη Λομβαρδία οδικώς. Γιατί όμως η πτήση δεν έγινε απευθείας από τη Μόσχα προς το Μιλάνο; Μήπως κάποια στρατιωτικά αεροδρόμια στο βορρά ήταν ακατάλληλα; Τα ερωτήματα είναι πολλά βέβαια όσον αφορά την περίεργη αυτή διαδρομή των πτήσεων από τη Μόσχα προς τα νότια, πριν φτάσουν στη Ρώμη. Και σίγουρα υπάρχει κάποια σχέση με το ΝΑΤΟ.
Καθένα από τα 9 αεροπλάνα Ilyushin 76 μπορεί να φορτώσει περίπου 45 τόνους υλικού, αλλά και προσωπικού. Τα ονομάζουν «ιπτάμενα μουλάρια», πρωταγωνιστές της ιστορίας του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού.
Τα αεροπλάνα εξακολουθούν να λειτουργούν έπειτα από εκσυγχρονισμό. Οι άνδρες της πολιτικής προστασίας, της μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών είναι εκπαιδευμένοι για υποθετικό «βακτηριολογικό πόλεμο», και έχουν την ικανότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού.Οι ενισχύσεις που ανακοίνωσε η Μόσχα περιλαμβάνουν επίσης ειδικά οχήματα και εργαλεία για την «εξυγίανση των μεταφορών», όπως αποκατάσταση των στρατιωτικών τμημάτων που απασχολούνται σε μολυσμένες περιοχές. Τα φορτηγά φέρουν επίσης προμήθειες, όπως μάσκες, προστατευτικά κοστούμια και επιχρίσματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Di Maio, ο οποίος καλωσόρισε το πρώτο ρωσικό αεροπλάνο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Pratica di Mare, ανέφερε ότι 100 εκατομμύρια μάσκες θα φτάσουν από την Κίνα την Τετάρτη.
«Αυτό δείχνει ότι η Ιταλία δεν είναι μόνη και ότι η καλλιέργεια φιλίας με άλλα κράτη είναι θεμελιώδης. Υπάρχουν φίλοι και λιγότερο φίλοι» πρόσθεσε.




