Με τέτοιο σκάνδαλο πέφτει κυβέρνηση!

Διαπλοκή χειρίστου είδους η εμπλοκή δικηγορικού γραφείου Χρ.Αναστασιαδη στη διαδικασία πώλησης των Κ.Αερογραμμών

 

Με ένα  τέτοιο σκάνδαλο σε άλλες χώρες θα έπεφτε η κυβέρνηση δήλωναν στην e-shocknews  έγκριτοι νομικοί κύκλοι αναφορικά με την εμπλοκή και εκπροσώπηση  του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ.Αναστσιάδης και Συνεταίροι  στη διαδικασία πώλησης  των Κυπριακών Αερογραμμών.ryanair_1813487b

O Δικηγορικός Σύλλογος σήμερα εδέησε να εντοπίσει  την παρατυπία και αποφάσισε να ερευνήσει  το θέμα κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικά αδικηματα για τους δύο δικηγόρους του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις  για το μείζον αυτό πολιτειακό ζήτημα  με το οποίο εκτείθεται ανεπανόρθωτα ο Πρόεδρος .

Το ΑΚΕΛ  με δήλωση  του βουλευτή και επικεφαλής του  Γραφείου Νομικών Άριστου Δαμιανού, αναφερόμενος  στην εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές υπενθυμίζει τις δηλώσεις  του Προέδρου και επισημαίνει  τα πιο κάτω:

«Θέλω να επαναλάβω πως η δήλωση μου περί μηδενικής ανοχής σε θέματα που μπορεί να κριθούν ή να εκληφθούν […] ως παραβίαση των Κανόνων χρηστής διοίκησης από οποιονδήποτε, ισχύει και για την κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη», δήλωνε μετ’ επιτάσεως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τί γίνεται τώρα που η «μηδενική ανοχή» αφορά το σπίτι του;
Από τα γεγονότα που καταγράφει η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές προκύπτουν τα εξής:
1. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2014 η Ryanair υπέβαλε προσφορά για τις Κυπριακές Αερογραμμές με νομικούς συμβούλους το δικηγορικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.newego_LARGE_t_1101_541773101-1024x681
2. Στις 8 Οκτωβρίου 2014 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, τον οποίο συνόδευε στο Προεδρικό ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» κ. Φάνος Φιλίππου. Επομένως τι δεν γνώριζε ο Πρόεδρος; Τον πρώην συνέταιρό του;
3. Την ίδια μέρα το Υπουργικό Συμβούλιο (υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη) κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών να καταβάλει εντατική προσπάθεια για πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
4. Στις 31 Οκτωβρίου 2014 η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συναντήθηκε με την Ryanair. Παρόντες ήταν «ο Δικηγόρος κ. Σωτήρης Πίττας […] ως νομικός σύμβουλος της Ryanair, πλαισιωμένος από άλλα τρία πρόσωπα που φάνηκε ότι αποτελούσαν στελέχη του δικηγορικού του γραφείου και τα οποία κατέγραψαν την παρουσία τους». Δύο εξ αυτών με άλλο όνομα από το πραγματικό. Στην ιστοσελίδα του δικηγορικού Γραφείου του κ. Αναστασιάδη φαίνονται τα δύο αυτά πρόσωπα ως εργαζόμενοι στο γραφείο του.
5. Το ίδιο το δικηγορικό γραφείο με ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου ουδεμία σχέση είχε με την Ryanair. Παρά το ότι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε στις 8 Οκτωβρίου με την Ryanair στο Προεδρικό, συνοδεία του πρώην συνεταίρου του.
Δυστυχώς για τον κ. Αναστασιάδη τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και είναι αμείλικτα. Ως Πρόεδρος αποφάσισε να πωλήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές και το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» εκπροσωπούσε τη Ryanair ως ενδιαφερόμενο αγοραστή που προεπιλέγηκε. Και αυτό συνιστά διαπλοκή του χειρίστου είδους. Πόσο μάλλον που οι δύο κόρες του είναι συνεταίροι και συνιδιοκτήτες. Αν ο Συναγερμός με την παρόμοια υπόθεση της κας Γιωρκάτζη ζήτησε την παραίτηση της Διοικητού, διερωτόμαστε ποια θα είναι σήμερα η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανοικτά ζητήματα υπάρχουν και για ανεξάρτητους θεσμούς που συγκάλυψαν την εμπλοκή του γραφείου του Προέδρου, ενώ απορίας άξιον παραμένει το πώς ο Γενικός Ελεγκτής απάλλαξε τον Πρόεδρο από προσωπική ευθύνη.
Δυστυχώς, στα μάτια της κοινωνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμικά, πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος.

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η έναρξη τη διερεύνησης ενδεχομένων ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για τους δύο δικηγόρους του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι», οι οποίοι απέφυγαν να αποκαλύψουν τον εργοδότη τους, όταν εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα της RYAN AIR, αποδεικνύει ότι είμαστε ενώπιον ενός μεγάλου ζητήματος, πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας.
Το γεγονός ότι οι δύο δικηγόροι δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα τους, προφανώς για να μην αποκαλυφθεί για ποιο γραφείο εργάζονται, είναι απόδειξη ότι οι πράξεις τους ήταν προμελετημένες.
Στο σχέδιο συμμετείχαν προφανώς και κάποιοι άλλοι, που ήθελαν μεν να γίνει η δουλειά και να αναλάβει η RYAN AIR τις Κυπριακές Αερογραμμές, χωρίς να φανεί ότι το δικηγορικό γραφείο, που ανήκει στις θυγατέρες του Προέδρου ήταν αναμεμιγμένο.
Ανεξαρτήτως του πορίσματος του Γενικού Εισαγγελέα και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τους δύο δικηγόρους, οι αποκαλύψεις του Γενικού Ελεγκτή, προκαλεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη και εγείρουν ζητήματα πολιτικής ηθικής.
Η απέλπιδα επικοινωνιακή προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη, να αποστείλει επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας και πάλι μηδενική ανοχή για όσους παραβιάζουν τους νόμους, εκτός από μη – πιστευτή, αποτελεί και μια κατάφορη παραβίαση της ανεξαρτησίας του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα. Διερωτόμαστε: Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ξέρει πώς να ασκήσει τα καθήκοντα του και αναμένει τις παραινέσεις του Προέδρου;
Υπενθυμίζουμε, ότι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, είπε πως εάν αποδειχτεί η εμπλοκή του σε τέτοιους είδους διαπλοκές, θα παραιτηθεί.
Όταν, ο Πρόεδρος δήλωνε ότι θα παραιτηθεί, εάν διαπιστωθεί δική του εμπλοκή στην εκπροσώπηση της RYAN AIR, γνώριζε για την εμπλοκή των δικηγόρων του γραφείου του και έπαιζε με τις λέξεις και ενέπαιζε τον κυπριακό λαό;
Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες διαπλοκές. Όσοι είναι υπεύθυνοι για διαπλοκή, πρέπει να τιμωρούνται ή το ελάχιστο να πηγαίνουν σπίτι τους.
Πραγματικά δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο από το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή χρειάζεται για να αποδειχτεί η εμπλοκή στη διαπλοκή.»

Αλλ’ αντ’ άλλων  το ΕΥΡΩΚΟ 

Το εκρηκτικό κλίμα γύρω από την εμπλοκή του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές, σχολίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, λέγοντας:
«Είναι θετικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ζητά από το Γενικό Εισαγγελέα μηδενική ανοχή έναντι δικηγόρων του πρώην δικηγορικού του γραφείου.
Αν υπάρχουν ευθύνες σε άτομα από το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου πρέπει να αποδοθούν και αυτοί να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Αυτό που υπάρχει όμως είναι μια άκρατη υποκρισία που πηγάζει από κομματικές σκοπιμότητες. Κάποιοι από αυτούς που επαινούν ή επικρίνουν τον Πρόεδρο έκαναν τα ίδια και χειρότερα.
Αν όλοι αυτοί που σήμερα επικρίνουν τον Πρόεδρο ήταν ηθικά επαρκείς τότε η ηθική στάθμη της πολιτικής και της πολιτείας μας θα ήταν διαφορετική.
Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να ερευνήσει με ταχύτητα όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους παραβεί τους νόμους», κατέληξε ο κύριος Γιωργάλλας.**

Οικολόγοι

Ο πρόεδρος του Κινήτος Οικολόγων Γ.Περδίκης  δήλωσε πως « τα όσα ακούγονται για τη διασύνδεση του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη με τη πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών μόνο απαράδεκτα και μη ηθικά αποδεκτά μπορούν να χαρακτηριστούν. Για μας δεν έχει σημασία αν ο Πρόεδρος δεν έχει άμεση πλέον σχέση με το άλλοτε γραφείο του, έχει η οικογένεια του και αυτό προσκρούει στο ασυμβίβαστο.»

Θεωρούμε, καταλήγει ,  ότι η επιστολή του Προέδρου προς τον Γενικό Εισαγγελέα έχει μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα.»