Κινέζοι επιστήμονες αναζητούν εθελοντές για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Στη διαδικασία αναζήτησης πιθανών εθελοντών για τη δοκιμή του νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού προχωρούν πλέον Κινέζοι επιστήμονες, σύμφωνα με τον Γουάν Τζαντζί, λέκτορα της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.sxolio moldovanidis

«Υπάρχουν κάποιες ερευνητικές ομάδες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίου και έχουν καταθέσει, ήδη αιτήσεις στην Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων για κλινική εξέταση. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για διάφορα σχέδια κλινικών δοκιμών και την πρόσκληση εθελοντών. Θα συνεχίσουν (σ.σ αυτές τις συζητήσεις) μέχρι να πάρουν το πράσινο φως από τη Εθνική Διοίκηση Φαρμακευτικών Προϊόντων».

Πειράματα σε μαϊμούδες

Σε μια άλλη εξέλιξη Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποιώντας μαϊμούδες, υποστηρίζουν πως έκαναν ανακαλύψεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό.Οι Κινέζοι επιστήμονες της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της χώρας, που αφορά πειράματα σε μαϊμούδες του γένους των μακάκων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τέσσερις μακάκοι που είχαν μολυνθεί με τον Covid-19, αν και στην αρχή είχαν συμπτώματα πυρετού και αναπνευστικών προβλημάτων, με το ιικό φορτίο να είναι στα υψηλότερα επίπεδα τρεις ημέρες μετά από τη μόλυνση τους, μετά από 14 ημέρες το ιικό φορτίο ήταν μη ανιχνεύσιμο.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, δύο από τις μαϊμούδες που είχαν αναρρώσει τελείως, μολύνθηκαν και πάλι με τον κορωνοϊό από τους επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν πως μετά τη δεύτερη μόλυνση, το μόνο σύμπτωμα που παρουσίασαν, ήταν μια ελάχιστη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος τους. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, οι μαϊμούδες είχαν αναπτύξει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων προς τον κορονοϊό, σημάδι που υποδεικνύει πως το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν έτοιμο να καταπολεμήσει εκ νέου τον ιό.

Πειραματόζωα μολύνθηκαν από τα μάτια – Μικρή η προστασία από τις μάσκες

Σε άλλο πείραμα, οι ίδιοι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μαϊμούδες είχαν μολυνθεί με τον Covid-19 μέσω των βλεννογόνων στα μάτια τους, που σημαίνει πως απλώς φορώντας μάσκες δεν επαρκεί για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Κιν Τσουάν, τα αποτελέσματα «έχουν σημαντικές συνέπειες στην αξιολόγηση για την ανάπτυξη εμβολίου» αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post.

«Επομένως, η περαιτέρω βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών, η παρακολούθηση των αντισωμάτων και οι εξετάσεις των δειγμάτων από τη χαμηλή αναπνευστική δίοδο, είναι σημαντικά για τη θεραπεία της μόλυνσης από τον Covid-19» κατέληξε ο επιστήμονας.

Ασθενείς που μολύνθηκαν και πάλι, στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Όπως αναφέρει South China Morning Post, κάποιοι από τους ασθενείς στην Κίνα, έχουν μολυνθεί ξανά από τον κορωνοϊό μετά από την ανάρρωση τους, με τις κρατικές αρχές να σημειώνουν πως το ποσοστό αυτών των περιστατικών κυμαίνεται μεταξύ 0,1% έως 1% σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάποιες περιοχές, όπως στην Γκουανγκόγκ, περίπου το 14% των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο, επέστρεψαν στα νοσοκομεία, αφού διαγνώστηκαν με τον κορωνοϊό και πάλι.

Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας επίσης έχουν αποκαλύψει τις τελευταίες ημέρες, πως 70χρονος ασθενής που είχε αναρρώσει από τον κορωνοϊό, νοσηλεύτηκε ξανά αφού μολύνθηκε και πάλι

«Μπορεί να ήταν  από λάθος αποτέλεσμα… αποτελέσματα εξετάσεων πριν το εξιτήριο τους ή οι ασθενείς δεν είχαν πλήρη ανάρρωση αν και διέθεταν όλα τα κριτήρια για εξιτήριο» δήλωσαν οι επιστήμονες για τα συγκεκριμένα περιστατικά.Επομένως, είναι πιθανό πως κάποιοι ασθενείς δεν μολύνθηκαν και πάλι με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχαν αναρρώσει πλήρως από την πρώτη μόλυνση.

Ο καθηγητής Ζονγκ Νανσάν, υψηλόβαθμος επιστήμονας της Κίνας, αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα πως ασθενείς που είχαν αναρρώσει, εντοπίστηκαν να διαθέτουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού, κάτι το οποίο θα τους εμπόδιζε από το να μεταφέρουν τον ιό και να μολύνουν άλλους.

«Τώρα η ερώτηση όλων είναι κατά πόσο η στενή επαφή με συγγενείς μπορεί να τους μολύνει, όταν ο ασθενής έχει διαγνωστεί θετικός και πάλι. Μέχρι τώρα, δεν έχω κάποια απόδειξη για αυτό» δήλωσε ο Ζονγκ, στην εφημερίδα South China Morning Post.Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κίνας έχει λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει τη μόλυνση ατόμων από ασθενείς που φαίνεται πως έχουν αναρρώσει. Η κυβέρνηση στις 5 Μαρτίου ανακοίνωσε πως κάθε ασθενής που έχει λάβει εξιτήριο, πρέπει να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Άλλες έρευνες

Παράλληλα, ερευνητικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο κάνουν κυριολεκτικά αγώνα δρόμου για τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού, ιός που έχει μολύνει περισσότερους από 180.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών για το νέο εμβόλιο στο Ινστιτούτο Έρευνας Kaiser Permanente. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, «στρατολογήθηκαν», συνολικά, 45 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 55 ετών, με τον πρώτο, μάλιστα, εθελοντή να κάνει το πρώτο εμβόλιο νωρίτερα, σήμερα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, έχει καταγράψει συνολικά 41 πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Τα κονδύλια για την ανάπτυξη του εμβολίου

Η επιχορήγηση των ερευνητικών ομάδων για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου γίνεται τόσο από κυβερνητικούς φορείς, όσο και από ιδιώτες. Ο Τζακ Μα, μάλιστα, ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας Alibaba group, προσέφερε στα τέλη Ιανουαρίου 100 εκατομμύρια γουάν (σ.σ 14,2 εκατομμύρια δολάρια) μέσω του ιδρύματός του, για την υποστήριξη δημιουργίας εμβολίου. Παράλληλα, τον Μάρτιο, ο Μα προσέφερε άλλα 3,2 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (σ.σ. 1,92 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα ινστιτούτο στην Αυστραλία που εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου.