Η εταιρία που δελεάζουν οι ΗΠΑ για το εμβόλιο κορωνοϊού , χρηματοδοτείται από την Κομισιόν

 

Οικονομική ενίσχυση προς την εταιρία CureVac, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 80 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, αποφάσισε να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση της, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.2837456

Η απόφαση για τη χρηματοδότηση έρχεται μία ημέρα μετά τις πληροφορίες που αποκάλυψε η Die Welt και που ανέφερε το Sputnik, για επαφές στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ με στέλεχος της εταιρίας, ώστε σε περίπτωση ανάπτυξης του εμβολίου, να αποκτηθεί αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

«Μπορεί να έχουμε εμβόλιο το φθινόπωρο»

Μιλώντας στο Sport1, ο Ντίτμαρ Χοπ, μεγαλομέτοχος της CureVac δήλωσε πως εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενδεχομένως να είναι έτοιμο μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όπως είπε ωστόσο, δεν μπορεί να διευκρινιστεί ακριβώς το πότε αφού «εξαρτάται από το Ινστιτούτο “Πάουλ Έρλιχ” ( τον γερμανικό φορέα για τα εμβόλια). Θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και έπειτα σε ανθρώπους. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο, ενόψει του πιθανότατα νέου κύματος του κορονοϊού».Όσο για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για επαφές της κυβέρνησης Τραμπ με στελέχη της εταιρίας, ο Χοπ δήλωσε πως «Επικοινώνησε με την εταιρία μου και εκείνοι ζήτησαν την άποψή μου. Αν καταφέρουμε να παρασκευάσουμε σύντομα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να φθάσει παντού και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο σε μια περιοχή».

Οργή Βερολίνου για τις κινήσεις των ΗΠΑ

Για τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήρθε σε επαφή με την CureVac, προσπαθώντας να αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση στο εμβόλιο, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, αφού επιβεβαίωσε τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Γερμανία δεν είναι προς πώληση».

Το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της επιτροπής κρίσης της κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Αποκλειστικότητα θέλει ο Τραμπ

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, ο Τραμπ ψάχνει επιστήμονες που αναπτύσσουν εμβόλιο για τον κορονοϊό, με σκοπό την αποκλειστική διάθεση στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να εντοπίσει Γερμανούς επιστήμονες, οι οποίοι αναπτύσσουν ένα πιλοτικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ώστε να αποκτήσει

Σύμφωνα με την Die Welt, η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση, ένα τέτοιο εμβόλιο θα είναι «αποκλειστικά για τις ΗΠΑ», αν και η Γερμανία προσπαθεί να παρουσιάσει τις προσφορές στην φαρμακοβιομηχανία CureVac, η οποία επεξεργάζεται ένα εμβόλιο.

Η συγκεκριμένη εταιρία, με παραρτήματα στη Φρανκφούρτη και στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αναπτύσσει ένα πειραματικό εμβόλιο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολ-Έρλιχ, θυγατρικό ινστιτούτο του γερμανικού υπουργείου Υγείας, αναφέρει η Die Welt.

Στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας CureVac, ο Ντάνιελ Μενιτσέλα, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, είχε προσκληθεί στον Λευκό Οίκο ώστε να συζητήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού με τον πρόεδρο Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και μέλη της αμερικανικής ομάδας αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η ανακοίνωση δεν αποκάλυπτε αν η αμερικανική κυβέρνηση έκανε κάποια οικονομική προσφορά.

«Είμαστε πολύ σίγουροι πως θα έχουμε την ικανότητα να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο μέσα σε μερικούς μήνες» είχε δηλώσει ο Μενιτσέλα εκείνη την περίοδο.Ωστόσο, στις 11 Μαρτίου ο Μενιτσέλα αποσύρθηκε από τα καθήκοντα του ως εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, χωρίς να διευκρινιστεί αν η κίνηση αυτή συνδεόταν με την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο.