Yπ.Παιδείας :Αναστέλλεται η λειτουργία σχολείων στη Λευκωσία, όλων των βαθμίδων, ιδιωτικών και δημόσιων, ιδιωτικών Πανεπιστημίων, νηπιαγωγείων και φροντιστηρίων

Αναστέλλεται η λειτουργία σχολείων στη Λευκωσία, όλων των βαθμίδων, ιδιωτικών και δημόσιων, καθώς και ιδιωτικών Πανεπιστημίων, νηπιαγωγείων και φροντιστηρίων.imagew

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνέχεια της σημερινής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί από τον Υπουργό Υγείας για τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του ιού COVID-19, αναφέρει ότι αναστέλλεται η λειτουργία σχολείων στη Λευκωσία, όλων των βαθμίδων, ιδιωτικών και δημόσιων, από αύριο μέχρι και την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020.

Σημειώνει ότι κατά τις πιο πάνω ημερομηνίες θα παραμείνουν κλειστά και όλα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία της επαρχίας Λευκωσίας, καθώς και όλα τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Προσθέτει ότι κλειστά θα παραμείνουν, επιπρόσθετα, και τα Ιδρύματα: Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για Άτομα με Πολλαπλές Αναπηρίες «ΙΡΙΔΑ» και Κέντρο Σπαστικών και Αναπήρων «ΑΝΕΜΩΝΗ».

Το ΥΠΠΑΝ αναφέρει ότι στα σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν ανοικτά, προτρέπονται οι εκπαιδευτικοί όπως σε περίπτωση που παρατηρήσουν επίφοβα περιστατικά ή και συμπτώματα του ιού να το κοινοποιούν αμέσως στις διευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν το Υπουργείο.

Όσον αφορά σε μαθητικές παρελάσεις για την εθνική επέτειο, το Υπουργείο αναφέρει ότι αυτές ακυρώνονται.

Αναφέρει, επίσης, ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, οι εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες από τα σχολεία αναβάλλονται.

Το ΥΠΠΑΝ για τα σχολικά ταξίδια και άλλες αποστολές σχολείων στο εξωτερικό αναφέρει ότι ισχύει ό,τι αναγράφεται σε προηγούμενη σχετική ανακοίνωση (ypp10514).

Σημειώνει, παράλληλα, ότι αναστέλλεται και η λειτουργία όλων των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ (Μουσικά Σχολεία, Αθλητικά Σχολεία, Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Επιμορφωτικά Κέντρα, Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα Τεχνικών Σχολών και το προγράμματα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης»).

Το ΥΠΠΑΝ τονίζει ότι όλο το προσωπικό των σχολείων θα πρέπει να ακολουθεί πιστά και να συμμορφώνεται με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης

Εξάλλου, σε συνέχεια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για προληπτικά μέτρα έναντι του νέου κορωνοϊού COVID-19, των διαταγμάτων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας και της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για προληπτική αναστολή της λειτουργίας των σχολείων στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, συστήνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της επαρχίας Λευκωσίας να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέχρι την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η προσωρινή αναστολή κρίνεται αναγκαία για σκοπούς πρόληψης έως ότου ολοκληρωθούν και οι έλεγχοι που γίνονται σχετικά με κρούσμα που έχει εκδηλωθεί.

«Το ΥΠΠΑΝ μαζί με τις άλλες αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας», σημειώνει.

Αναφέρει, περαιτέρω, ότι τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης των υπόλοιπων Επαρχιών καλούνται να ακολουθούν τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, βάσει των οποίων απαγορεύονται οι εκδηλώσεις και οι μαζικές συγκεντρώσεις άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το ΥΠΠΑΝ τονίζει ότι τα πιο πάνω μέτρα είναι προληπτικά, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων.

Πέραν των πιο πάνω μέτρων, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην Ανώτερη Εκπαίδευση να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα και ανάληψη της προσωπικής ευθύνης που απαιτείται, τηρώντας τους ενδεδειγμένους κανόνες υγιεινής,  όπως και τις ταξιδιωτικές και άλλες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, επί του θέματος, οι οποίες είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press.html .

 Αναστέλλουν τη λειτουργία τους ιδιωτικά Πανεπιστήμια  

Στο μεταξύ, με βάση τη σημερινή σύσταση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Επαρχίας Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick, σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως δρώντας προληπτικά, αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας τους από αύριο μέχρι και την Κυριακή 15.3.2020.

Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις του Κράτους για την κατάσταση με τον Κορωναϊό Covid-19 στο νησί και με γνώμονα την διασφάλιση της υγείας μαθητών και γονιών, αποφάσισε όπως αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις/δράσεις της μέχρις ότου η Πολιτεία προβεί σε θετικές ανακοινώσεις.

Σε ανακοίνωση της, η Συνομοσπονδία καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συνδέσμους Γονέων όπως αναβάλουν κάθε εκδήλωση/δράση τους, καθώς και τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

Καλεί, παράλληλα, γονείς και μαθητές να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία της υγείας τους και της υγείας των οικείων τους.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι επικροτεί τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για το κλείσιμο των σχολείων στη Λευκωσία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

«Ίσως όμως θα έπρεπε προληπτικά να κλείσουν όλα τα σχολεία στην Κύπρο, λόγω των μετακινήσεων εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών ανάμεσα στις επαρχίες. Θερμή παράκληση προς τα άτομα που έχουν ειδοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας για να παραμείνουν υπό περιορισμό στο σπίτι τους, να λάβουν τις απαραίτητες  πληροφορίες από το Αρμόδιο Υπουργείο για το τι πρέπει να πράξουν για τα παιδιά τους όσον αφορά την παρουσία τους στις σχολικές μονάδες μετά τη λήξη του προληπτικού μέτρου για το κλείσιμο των σχολείων», καταλήγει η Συνομοσπονδία, στην ανακοίνωση της.

Κατάλογος σχολείων που αναστέλλουν την λειτουργία τους

Ο κατάλογος των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων ανά βαθμίδα, τα οποία αναστέλλουν την λειτουργία τους επισυνάπτεται:

 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ –  ΚΛΕΙΣΤΑ.pdf

ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΚΛΕΙΣΤΑ.pdf

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΚΛΕΙΣΤΑ.pdf

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΚΛΕΙΣΤΑ.pdf