Μητσοτάκης -Μέρκελ συζήτησαν πιθανές βελτιώσεις στη συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρα

 

Οι εξελίξεις στον Έβρο, αλλά και οι πιθανές βελτιώσεις στη μεταναστευτική συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.419785

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο για όλες τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, κάνοντας λόγο για άμεση και έμμεση εμπλοκή της Άγκυρα στην απόπειρα παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στην οργανωμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παράλληλα, εστίασε στο βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράκτη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν απ’ αυτή.

Τόνισε δε, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, στο πλαίσιο αυτό, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών – από πλευράς της Τουρκίας – ενώ συζήτησαν την ανάγκη βελτίωσης της συμφωνίας του 2016.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε πιθανές κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα,  καθώς και στην ενδεχόμενη πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα (π.χ. Έβρος).

Μητσοτάκης: Δεν εκβιαζόμαστε

Νωρίτερα, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, καλώντας την να αποσύρει τους μετανάστες από τον Έβρο.

Ξεκαθάρισε δε, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν. «Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία» έσπευσε να προσθέσει.

Έκανε δε, λόγο για «ωμή παραβίαση των συνόρων από την Τουρκία»

«Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητές μας. Θέλω να είμαι αισιόδοξος» συνέχισε.Και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια, όπως και η χώρα μου. Έχουμε τόσο τη βούληση όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».

Ειδική αναφορά έκανε και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύοντας τα εξής:

«Τα λόγια της προέδρου της Κομισιόν, ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης, αποτελεί την πυξίδα μας. Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκής χώρες, αποτελεί έμπρακτη συμπαράσταση. Όταν χρειαστήκαμε τη βοήθεια, αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά».