Πρώτη ήττα Γιούνκερ

 

Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Ούγγρου Τίμπορ Νάβρατσιτς, για τη θέση επιτρόπου Πολιτισμού

 

Tην πρώτη του ήττα κατέγραψε ο νέος πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τη Δευτέρα την  υποψηφιότητα του Ούγγρου Τίμπορ Νάβρατσιτς, στελέχους του Συντηρητικού κόμματος Fidesz (Φίντες) του Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, για τη θέση του Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Ιθαγένειας,.Σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου η απόρριψη της υποψηφιότητας Νάβρατσις  οφείλεται στις απολυταρχικές πολιτικές  που έχει υιοθετήσει η Βουδαπέστη,.

Ο Νάβρατσιτς είναι ο πρώτος υποψήφιος που έχει προτείνει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που απορρίπτεται. Στο ερώτημα εάν η υποψηφιότητά του “προκρίνεται” προκειμένου να αναλάβει “τα ειδικά καθήκοντα” που του εμπιστεύτηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τα 14 από τα 27 μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησαν αρνητικά. Δώδεκα μέλη απάντησαν θετικά και ένα απείχε.

“Πρώτη ήττα για τον Γιούνκερ!” έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρνεστ Μαράχαλ. Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που εισηγήθηκε νόμους που καταγγέλθηκε πως καταπατούν τις ελευθερίες ενόσω διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης το διάστημα 2010- 2014, κρίθηκε ικανός να ενταχθεί στην Επιτροπή από 15 ευρωβουλευτές, έναντι 10 κατά και 2 αποχών. “Εξακολουθεί να μπορεί να είναι μέλος της Κομισιόν, αλλά όχι σε αυτόν το ρόλο” είπε μια πηγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόρριψη του Ούγγρου υποψηφίου επιβεβαιώθηκε από πολλούς Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτισμού του Κοινοβουλίου. Για να παρακάμψει τον ύφαλο αυτής της αρνητικής απόφασης, ο Γιούνκερ ενδέχεται να αποσύρει τον τίτλο “Υπηκοότητα” από το χαρτοφυλάκιό του, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Καθώς δέχθηκε επικρίσεις επειδή αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για το ρόλο που έπαιξε στην έγκριση μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της ακρόασής του την περασμένη Τετάρτη, ο Νάβρατσιτς επιχείρησε να επανορθώσει με μια επιστολή στην οποία κράτησε αποστάσεις από την πολιτική του ¨Ορμπαν.

Να υπενθυμίσουμε  πως η κυβέρνηση Ορμπαν επέβαλε  λογοκρισία στα ΜΜΕ, φίμωση των αριστερών κινημάτων και ακύρωσε πολλά δικαιώματα των μειονοτήταν  στην Ουγγαρία  .