Guardian:Να μην επιτραπεί στη Μέρκελ να στραγγαλίσει τη νέα Ελληνική κυβέρνηση

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Μέρκελ να στραγγαλίσει τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας άμα τη γέννησή της» εκτιμά ο αρθρογράφος της Guardian Όουεν Τζόουνς σε άρθρο γνώμης, σημειώνοντας πως «η ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων εξαρτάται από αυτό».ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Χαρακτηρίζοντας τη γερμανίδα καγκελάριο ως τον πιο «τερατώδη δυτικοευρωπαίο ηγέτη της γενιάς της» ο Τζόουνς, τονίζει πως οι πολιτικοί που επιβάλλουν την οικονομική σκληρότητα σε μαζική κλίμακα καταστρέφοντας με τον τρόπο αυτό τη ζωή εκατομμυρίων, δεν καταλήγουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, η Μέρκελ έχει ήδη κριθεί και καταδικαστεί στο εδώλιο της Ιστορίας. Οι Ευρωπαίοι αρχιερείς της λιτότητας περιγράφονται στα λόγια του Τσάρλι Τσάπλιν στο τέλος του “Μεγάλου Δικτάτορα”: “Άνθρωποι – μηχανές, με μυαλά – μηχανές και καρδιές – μηχανές”».
«Οι Έλληνες επαναστάτησαν απέναντι στους μηχανικούς αυτούς ανθρώπους και προσπαθούν απελπισμένα να πείσουν και άλλους να τους ακολουθήσουν», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.
«Ωστόσο η Μέρκελ, οι ευρωπαϊοι γραφειοκράτες και διεθνείς οικονομολόγοι είναι σκληροί αλλά δεν είναι χαζοί: ξέρουν πως η ελπίδα είναι μεταδοτική, και θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εμπνεύσει κι άλλους. Ήδη η Μέρκελ πρόλαβε να απαιτήσει από τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αγνοήσει τη δημοκρατική εντολή και να εμμείνει στα επιβεβλημένα απ’ έξω μέτρα λιτότητας», σχολιάζει ο Τζόουνς θυμίζοντας πως πριν ακόμη από τις εκλογές η γερμανική κυβέρνηση διέρρεε απειλές περί Grexit. «Για όσους όμως θέλουν ένα μέλλον στην Ευρώπη χωρίς πτώση του επιπέδου διαβίωσης και αύξηση της ανασφάλειας, αυτό που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι οι πολιτικές της Μέρκελ και της σάπιας ελίτ που αυτή εκπροσωπεί».

Ανεύθυνοι δανειολήπτες – Ανεύθυνοι δανειστές
Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει με τα μέσα που έχει. Αντίθετα με το οικονόμο γερμανικό κράτος, οι Έλληνες υποφέρουν από χρόνια ανηθικότητα -ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να πιστεύουμε. Προφανώς και η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από άλλα κράτη από σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να πατάξει δραστικά και τα δύο. Όπως το έθεσε όμως ένας σχολιαστής στο Bloomberg, για κάθε ανεύθυνο δανειολήπτη υπάρχει και ένας ανεύθυνος δανειστής. Η Γερμανία όργωσε χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία -αυτή είναι η «μαγεία» των απελευθερωμένων αγορών- και μάλιστα δανείζοντάς τους περισσότερα απ’όσα μπορούσαν. Οι Γερμανικές τράπεζες και οι πολιτικοί θα έπρεπε να περιμένουν ότι αυτό θα οδηγούσε σε καταστροφή.
Ωστόσο η «απλιστία» δεν επέτρεψε την αποφυγή της, σχολιάζει ο Τζόουνς. Όλο αυτό διευκόλυνε μόνο τους Γερμανούς -οι οποίοι βρήκαν χώρο να επενδύσουν τα χρήματά τους παρέχοντας στην περιφέρεια αρκετό φθηνό κεφάλαιο ώστε να δράσει ως ακμάζουσα αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές- και την ελληνική ελίτ.
Αντίθετα, αυτό που έχουν να προσφέρουν οι ευρωπαϊοι ηγέτες είναι χρεοκοπημένες χώρες και χρεοκοπημένοι άνθρωποι με περισσότερους από τους μισούς Έλληνες και Ισπανούς νέους να μην έχουν δουλειά, με τις δημόσιες υπηρεσίες και τα εργασιακά δικαιώματα να έχουν καταστρατηγηθεί.
Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο Τζόουνς γράφει: «Γι’ αυτό και πρέπει επειγόντως να υπερασπιστούμε την Ελλάδα – όχι απλώς να υπερασπιστούμε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τον λαό που την έφερε στην εξουσία. Η ευρωπαϊκή ελίτ γνωρίζει πως αν τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιηθούν, τότε κι άλλες δυνάμεις με ανάλογα πιστεύω είναι πιθανό να τολμήσουν».
«Αν όμως η Ελλάδα χάσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των τραπεζών να πνίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ εν τη γεννέση του;», αναρωτιέται. «Η λιτότητα θα θριαμβεύσει σε βάρος της δημοκρατίας. Το μέλλον εκατομμυρίων Ευρωπαϊων –Ελλήνων, Γάλλων, Ισπανών και Βρετανών- θα είναι πράγματι ζοφερό».
Η ελπίδα πρέπει να διασπαρεί
«Να γιατί ένα κίνημα για την υπεράσπιση της ήδη κατεστραμμένης Ελλάδας είναι τόσο σημαντική», συνεχίζει ο αρθρογράφος της Guardian. «Η ηττημένη Γερμανία επωφελήθηκε από την ελάφρυνση του χρέους το 1953, το ίδιο πρέπει να απαιτήσουμε για την Ελλάδα σήμερα. Πρέπει να στηρίξουμε το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος της πολιτικής λιτότητας που δεν έχει πετύχει τίποτα άλλο πέρα από κοινωνική καταστροφή κατά μήκος της Ευρώπης υπέρ μιας στρατηγικής ανάπτυξης».
Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Η ελπίδα έρχεται». Η εκλογή του πρέπει να μεταφέρει αυτό το μήνυμα παντού. Η εποχή της Μέρκελ και των ανθρώπων–μηχανή μπορεί να τελειώσει – αλλά εξαρτάται από όλους μας και πρέπει να δράσουμε γρήγορα.