Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τα κόμματα την επιστολή ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα οδοφράγματα

Εντονες αντιδράσεις εκφράζουν τα κόμματα ΔΗΚΟ, Κίνημα Αλληλεγγύη , ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ για την παρέμβαση της ΟΝΦΙΚΥΠ σχετικά με το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού.imagew

Το ΔΗΚΟ  

Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη παρέμβαση στην άσκηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας την  ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, αναφορικά με την απόφαση για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ “αποτελεί απαράδεκτη παρέμβαση στην άσκηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξισώσει το νόμιμο κράτος με τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος.

Η εν λόγω ανακοίνωση της UNFICYP δεν λαμβάνει υπόψη τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη γραμμή, που δεν προνοεί συνεννόηση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Με την ανακοίνωση της, η UNFICYP έχει παραβιάσει η ίδια τους όρους της αποστολής της.

Δεν έχουμε δει την UNFICYP, να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και να εκδίδει ανακοινώσεις, για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τον κατοχικό στρατό και τις τουρκικές παρανομίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, βιώνουμε τις συνέπειες της λανθασμένης πολιτικής της  διακυβέρνησης Αναστασιάδη / ΔΗΣΥ, η οποία εκχώρησε, άτυπα μεν, ουσιαστικά δε, εξουσίες στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές, σε βαθμό που οι επιτροπές αυτές τείνουν να αντικαταστήσουν τους θεσμούς και τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.”

Πρόεδρος Αλληλεγγύης

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την επιστολή Σπέχαρ για τα οδοφράγματα και έπρεπε να επιστραφεί πάραυτα.Τονίζει συγκεκριμένα:

“Η τοποθέτηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων, πλήττει βαρύτατα την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία που οφείλει να έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Η επιστολή της κυρίας Σπέχαρ μια ημέρα μετά τη συνάντηση της με τον Μουσταφά Ακιντζί, έπρεπε να είχε επιστραφεί πάραυτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως απαράδεκτη.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν επέδειξαν παρόμοια ευαισθησία για καμία από τις προκλητικότατες ενέργειες της Τουρκίας. Ούτε για την εισβολή της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, ούτε για όσα απαράδεκτα έπραξε και πράττει κατά καιρούς όπως στα Στροβίλια και στη Δένεια
Είναι αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ελέγξει ζητήματα Δημόσιας Υγείας ειδικά για την πρόληψη μιας επικίνδυνης πανδημίας. Στα πλαίσια αυτά, τα οδοφράγματα έκλεισαν όχι για πολιτικούς λόγους αλλά γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα να στελεχωθούν.
Δυστυχώς ο Μουσταφά Ακιντζί δεν αποστέλλει στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας τα δείγματα που λαμβάνονται στα κατεχόμενα ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο μέτρο αναφοράς για τα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά τα αποστέλλει στην Τουρκία.
Εκτιμούμε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται εύκολα να δηλώσει διάγνωση κρούσματος κορωνοϊού, παρά μόνο αν ανακαλυφθεί κάτι τέτοιο από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.”

 

ΕΔΕΚ

«Φυσιολογικές συνθήκες» δεν είναι ο συμβιβασμός και η αποδοχή της κατοχής αλλά η επίλυση του κυπριακού” τονίζει η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της και σημειωνει :
“Η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω κορωνοϊού μας απογοητεύει βαθύτατα δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως το νόμιμο κράτος οφείλει να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των πολιτών της από ενδεχόμενη διασπορά του ιού.
Τα μέτρα από την κατεχόμενη περιοχή λόγω της αδυναμίας άσκησης αποτελεσματικής εξουσίας και ελέγχου της καταστάσεως οφείλουν να είναι ιδιαίτερα αυστηρά δεδομένης μάλιστα της συμπεριφοράς της Τουρκίας όσον αφορά τις σκόπιμες μεταναστευτικές ροές και την αξιοποίησή τους ως μορφής υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για εμάς “φυσιολογικές συνθήκες” δεν είναι ο συμβιβασμός και η αποδοχή της κατοχής αλλά η επίλυση του κυπριακού και η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων όπως αυτές καταγράφονται στις αρχές και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.
Τέλος, μας στεναχωρεί ιδιαίτερα η επιλεκτική ευαισθησία την οποία επιδεικνύει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεδομένης της απουσίας της στις περιπτώσεις όπου προκλητικά το κατοχικό καθεστώς και η κατοχική Τουρκία προκαλούν με τις ενέργειές τους στην περιοχή της Δένειας και στα Στροβίλια καθώς επίσης και την, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου.”

Συμμαχία Πολιτών.

Σε γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας άφού σημειώνει ,αν όντως οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές και δεν υπήρχε η τουρκική κατοχή, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα βρισκόταν στην Κύπρο” προσθέτει:

“Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ύποπτη και λανθασμένη την αναφορά «περί φυσιολογικών συνθηκών» στην ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε σχέση με την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει κάποια οδοφράγματα στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα προκύπτουν πολλά ερωτήματα από την αναφορά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε «ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί» μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, κάτι που «συνέβαλε στην επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες».
Είναι άξιον απορίας πώς μπορεί να θεωρεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «φυσιολογικές συνθήκες» οτιδήποτε άλλο, πλην μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Αν όντως οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές και δεν υπήρχε η τουρκική κατοχή, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα βρισκόταν στην Κύπρο
Καταλήγοντας, τονίζουμε ότι θα θέλαμε να βλέπαμε την ίδια ευαισθησία από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όταν η τουρκική προκλητικότητα φτάνει στο ζενίθ, όπως για παράδειγμα στη Δένεια, στα Στροβίλια κλπ.

ΕΛΑΜ

Στην ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ αναφέρει:

“Εδώ και αρκετό διάστημα οι τουρκικές προκλήσεις έχουν κλιμακωθεί σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο έδαφος, όσο και στις θάλασσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά οι αντιδράσεις του ΟΗΕ ποτέ δεν ήταν τόσο άμεσες, όσο με το κλείσιμο των 4 οδοφραγμάτων.

Επιπλέον, η αναφορά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε «ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί» μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, κάτι που «συνέβαλε στην επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες», είναι τραγική και άκρως ανησυχητική.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Τα πιο πάνω γεγονότα αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη διπλωματική αποτυχία και ανικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επαληθεύουν όσα το Κίνημά μας τόνιζε διαχρονικά ότι «οι πολιτικές του ενδοτισμού» που ακολουθούν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις καθώς και η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, στέλνουν παντελώς λανθασμένα μηνύματα που υποβαθμίζουν το Κυπριακό σε δικοινοτική διαφορά.

Θέτουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που κυβέρνησαν είτε συγκυβέρνησαν, ενώπιον των ευθυνών τους.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο ζήτησε η Σπέχαρ

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων.

Η πρακτική που ακολουθείται είναι πως όταν η κ. Σπέχαρ συναντήσει τον ένα ηγέτη συναντά στη συνέχεια και τον άλλο, και έτσι μετά τη συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον κ. Αναστασιάδη για να συζητήσει μαζί του το θέμα που αφορά τα οδοφράγματα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως αναμένεται απάντηση από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χθες η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία εξέφρασε ανησυχία “για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που προκλήθηκε στους ανθρώπους και στις δύο πλευρές, μετά την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης”.

Κληθείς ενωρίτερα σήμερα να σχολιάσει τη δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως παρεμβάσεις που αφορούν πολιτικές της κυρίαρχης χώρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι αναγνωρισμένο κράτος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της ΕΕ, «είναι ατυχείς».

Υπενθυμίζεται πως ο κατοχικός  ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε και είχε την Τετάρτη συνάντηση με την κ. Σπέχαρ στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση για προσωρινό κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων.