Οι ΗΠΑ δεν θα παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στην Τουρκία στη Συρία

 

Οι ΗΠΑ δεν θα παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στην Τουρκία στη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ.imagew

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, οι δύο χώρες συζήτησαν το αίτημα της Άγκυρας για προσωρινή ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Ερωτηθείς αν η βοήθεια των ΗΠΑ θα περιλάμβανε την αεροπορική υποστήριξη, ο Έσπερ απάντησε ξεκάθαρα «όχι».

«Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους της Συρίας. Είχα μια συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο Έσπερ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη κίνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έσπερ εξήγησε πως αυτή ήταν μια απόφαση της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, την Κυριακή (01/03), πως η Μόσχα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της τουρκικής Αεροπορίας πάνω από την βόρεια Συρία μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια της τουρκικής Αεροπορίας στην Ιντλίμπ, μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου της περιοχής από τη Δαμασκό.

Νωρίτερα, η συριακή κυβέρνηση είχε κάνει γνωστό πως κάθε αεροσκάφος που θα διασχίσει τα βορειοδυτικά της Συρίας, θα αντιμετωπίζεται ως εχθρικό.

Η εν λόγω απόφαση ήρθε στον απόηχο κατάρριψης δύο συριακών αεροσκαφών, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τους πιλότους να καταφέρνουν να επιβιώνουν.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA υποστήριξε ότι «οι τρομοκρατικές δυνάμεις του τουρκικού καθεστώτος» χτύπησαν τα αεροσκάφη, χωρίς να διευκρινίσουν αν ήταν τουρκικά στρατεύματα ή εξτρεμιστές που υποστήριζαν την Άγκυρα.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τα αεροσκάφη που έχουν πληγεί, αλλά θεωρούνται ως μαχητικά. Επίσης, ο συριακός στρατός είναι γνωστός πως διαθέτει Mig-29s, Su-22s και Su-24s.

Μια πηγή στο Υπουργείο Άμυνας της Συρίας αποκάλυψε ότι οι τουρκικά F-16 είχαν διασχίσει δύο φορές μέσα στην ημέρα τον εναέριο χώρο του κράτους, πυροβολώντας τα αεροπλάνα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Περιορισμός της Ιντλίμπ

Ακόμα, η ίδια πηγή πρόσθεσε πως η αεροπορική άμυνα της Συρίας κατέστρεψαν επίσης έξι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία επιτέθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις την Κυριακή.

Η κορύφωση της έντασης στην Ιντλίμπ έγινε, την περασμένη Πέμπτη, όταν ο συριακός Στρατός απώθησε μια ευρεία επίθεση εξτρεμιστών, στην Ιντλίμπ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 33 Τούρκοι στρατιώτες.

Στη συνέχεια, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε πως Τούρκοι αναμείχθηκαν με εξτρεμιστές της Αλ Νούσρα και τόνισε πως η τουρκική πλευρά κινείται εκτός των συμφωνηθέντων στην Αστάνα (2017) και στο Σότσι (2018).

Η ένταση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, στις 3 Φεβρουαρίου, ύστερα από μια επίθεση της Δαμασκού που έπληξε μια τουρκική θέση παρατήρησης, σκοτώνοντας πάνω από δώδεκα στρατιώτες.

Αυτό οδήγησε σε απότομη αύξηση των αψιμαχιών σε όλη την επαρχία, με τις δυνάμεις της Συρίας αφενός και τις τουρκικές στρατιωτικές και εξτρεμιστικές ομάδες που υποστήριζαν την Άγκυρα από την άλλη.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι, στις πρόσφατες συνομιλίες, η Άγκυρα «επιβεβαίωσε τον στόχο για τη μείωση των εντάσεων».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Πρόεδρο Πούτιν την ίδια ημέρα να «βγει από τον δρόμο» της Άγκυρας και να την αφήσει να αντιπαρατεθεί «πρόσωπο με πρόσωπο» με τη Δαμασκό.

Η Μόσχα σημείωσε ότι η Ρωσία παραμένει το μοναδικό κράτος με νόμιμο, διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα ανάπτυξης του στρατού του στα συριακά σύνορα.

Σε μια άλλη  εξέλιξη μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας έχουν εγκατασταθεί στην πόλη Σαρακέμπ – που βρίσκεται στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ στη Συρία όπου πρόσφατα κλιμακώνονται οι εντάσεις – για να διασφαλιστεί η ασφάλεια εκεί, δήλωσε το ρωσικό κέντρο για τη συμφιλίωση της Συρίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η απρόσκοπτη κυκλοφορία οχημάτων και αμάχων στους αυτοκινητόδρομους Μ4 – Μ5, που συνδέουν τη Λατάκια και το Σαρακέμπ και τη Δαμασκό και με το Χαλέπι αντίστοιχα, μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας έχουν εγκατασταθεί στην πόλη Σαρακέμπ, από τις 17:00, στις 2 Μαρτίου 2020», δήλωσε το κέντρο συμφιλίωσης σε δήλωση.

Το χρονικό της κλιμάκωσης στην Ιντλίμπ

Κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Η Μόσχα κατηγόρησε την Άγκυρα ως κύριο υπαίτιο για την ανάφλεξη, ενώ κατήγγειλε την αποστολή πρόσθετου οπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Συρίας διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στα εδάφη της χώρας, επιχείρηση στην οποία η Τουρκία αντιδρά και κάνει λόγο για παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία.

Η Δαμασκός έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία που επικαλείται η Άγκυρα, δεν αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματος να διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα εδάφη της. Η Μόσχα έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Συρίας στη «μάχη» για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός συριακής επικράτειας.