Εφαρμόζονται όλα τα μέτρα ελέγχου στα οδοφράγματα

Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου σε σχέση με τον κορωνοϊό στα οδοφράγματα, λέει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πimagewαναγιώτη Σεντώνα «αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται στα οδοφράγματα, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία και ενδεδειγμένα μέτρα ελέγχου σε σχέση με τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα σε όσους διέρχονται από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη και την αυξημένη διακίνηση (αριθμός διερχομένων) λόγω του τριημέρου».

Στο μεταξύ ο  55χρονος   ο οποίος είχε συλληφθεί, στο πλαίσιο διερεύνησης επεισοδίου χθες στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα διήμερης κράτησής του, αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο 55χρονος συνελήφθη χθες βράδυ με δικαστικό ένταλμα και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση επίθεσης.  Ο άνδρας αφού ανακρίθηκε γραπτώς, στη συνέχεια επανασυνελήφθη βάσει νέου δικαστικού εντάλματος για το αδίκημα της παράνομης συνάθροισης και οχλαγωγίας.

 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος εξέφρασε σήμερα λύπη για την επίθεση εναντίον εθνοφρουρού, αλλά και τον τρόπο που αντέδρασε μερίδα πολιτών το Σάββατο,  για το κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων. Διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αφορά αποκλειστικά την προστασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από τον κορωνοϊό, ενώ είπε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα σημεία διέλευσης που είχαν κλείσει το ταχύτερο δυνατόν.

Μιλώντας μετά την τέλεση του μνημοσύνου του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Μαχαιρά, ο Εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τη συνομιλία που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και είπε ότι η επικοινωνία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Ακιντζί. Συνέχισε, λέγοντας ότι τον ενημέρωσε για τις συνθήκες που επικρατούν στα σημεία διέλευσης.

«Δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από μέρους της Κυβέρνησης να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη διέλευση από τα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο μόνος λόγος  για τον οποίον λήφθηκαν αυτά τα προληπτικά μέτρα αφορά το πρόβλημα με τον κορωνοϊό» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες από την Κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης το ταχύτερο δυνατόν «και εξ ου και είχαμε δηλώσει ότι η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά. Καμιά απολύτως άλλη πρόθεση παρά για την πρόληψη για τον κορωνοϊό».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «γίνονται προσπάθειες για να διευκολυνθεί η διέλευση όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων προς τις κατεχόμενες μας περιοχές γιατί δεν είναι πρόθεση να εμποδίσουμε ή να δυσκολέψουμε την πρόσβαση στις δύο πλευρές του νησιού μας, τις ελεύθερες περιοχές και τις κατεχόμενες».

«Εάν η Κυβέρνηση είναι σε θέση να τα επαναλειτουργήσει, δεν υπήρχε καμία πρόθεση να μην να επαναλειτουργήσει. Μόλις είμαστε έτοιμοι, ναι, θα τα επαναλειτουργήσουμε» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούσιος εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα έχουν συμβεί το Σάββατο «ιδιαίτερα για την επίθεση εναντίον του εθνοφρουρού μας, αλλά και για τον τρόπο που αντέδρασαν κάποιοι συμπολίτες μας, διότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πολιτική πρόθεση στην απόφαση της Κυβέρνησης». Αφορούσε μόνο και αποκλειστικά την προστασία των συμπολιτών μας τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον ήρωα της ΕΟΚΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης, τιμής και δόξας για τον Σταυραετό του Μαχαιρά, τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και έκανε λόγο για «ημέρα ιστορικής μνήμης, προβληματισμού, ημέρα που μας αναβαπτίζει στα ανάμματα και τις ιδέες της φυλής».

«Όταν η φυλή ήταν ενωμένη πέτυχε θαύματα, όταν η φιλονικία επικράτησε θρηνήσαμε. Καλούμε, λοιπόν, όλους να ενώσουμε δυνάμεις για τη σωτηρία του τόπου μας, για την επιβίωση του Ελληνισμού στο νησί μας, με πλήρη σεβασμό στους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας. Σήμερα οι ιστορικές μνήμες να μας καθοδηγήσουν» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Κίνημα Οικολόγων


Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ανακοίνωση του εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του και καταδικάζει το χθεσινό περιστατικό βίας εις βάρος νεαρού εθνοφρουρού που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης πολιτών στην οδό Λήδρας.

Είναι ένα πράγμα να εκφράζεις τη δυσαρέσκειά σου για αποφάσεις και πολιτικές και άλλο – εντελώς διαφορετικό – να χρησιμοποιείς βία.

Η επίθεση κατά του εθνοφρουρού, που έγινε από μεμονωμένα άτομα,  είναι καταδικαστέα. Σημειώνεται όμως και η έλλειψη αποτρεπτικών σχεδίων ασφαλείας εκ μέρους των Αρχών.

Όταν πρόκειται να «υπερασπιστούν» το κτίριο της Βουλής από ειρηνικούς διαδηλωτές που διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή ή για τα νομοσχέδια που ευνοούν της τράπεζες και τις εκποιήσεις, κινητοποιούνται διμοιρίες των ΜΑΤ και μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, κλείνουν την Λεωφόρο Νέχρου με δίπλες σειρές από οδοφράγματα και βάζουν σε κέρφιου τη μισή Λευκωσία.  Χτες χρειάστηκε να προστρέξουν οι φαντάροι από γειτονικά φυλάκια για να βοηθήσουν τους λιγοστούς αστυνομικούς. Αφού βρεθούν και τιμωρηθούν όσοι επιτέθηκαν στον εθνοφρουρό, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και για αυτή τη πτυχή των γεγονότων

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε πως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επιστημονικά την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πάντως να είναι υπερβολική και να χρειάζεται να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χτες δεν είναι αρκούντως ενημερωτικά.

Πάντως επειδή η δημόσια υγεία είναι για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το ύψιστο διακύβευμα θεωρούμε αναγκαίο να παρθούν όλα τα μέτρα προς αντιμετώπιση των κινδύνων διάδοσης του νέου ιού της γρίπης. Το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι προφανώς ένα από τα μέτρα αυτά,  δεν θα έπρεπε όμως να είναι το μοναδικό. Διερωτούμαστε αν έχουν παρθεί τα υπόλοιπα εξ ίσου σημαντικά μέτρα πρόληψης.

Επειδή η απόφαση αυτή έχει και πολιτικές προεκτάσεις και τυγχάνει ήδη εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά,  αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξηγήσει στο Εθνικό Συμβούλιο τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προωθήσει σοβαρά μέτρα πρόληψης για αντιμετώπιση της εξάπλωση του ιού, πέραν του προσωρινού κλεισίματος κάποιων οδοφραγμάτων.