“Μπορεί να υπάρξει στήριξη των ΗΠΑ με Patriot”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ μετά τις φήμες ότι η Τουρκία ζήτησε Patriot από τις ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNNTurk, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε ποια είναι η στήριξη των ΗΠΑ στο Ιντλίμπ και απάντησε ότι “”βρίσκουν αξιόλογη την προσπάθεια της Τουρκίας στο θέμα της παρεμπόδισης του ανθρώπινου δράματος”. “Σε αυτό το θέμα λένε ότι πραγματικά στηρίζουν. Κι εμείς λένε ότι δεν είναι αρκετό αυτό μόνο με λόγια αλλά πρέπει να διασφαλίσουν και τη συμβολή τους στην πράξη. Μπορεί να συμβάλουν αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τους αναλογούν από άποψης διασφάλισης της εκεχειρίας, από άποψης στρατιωτικής, από άποψης ανθρωπιστικής. Δεν τίθεται θέμα να κατέβει ο στρατός τους στο Ιντλίμπ. Προηγουμένως είχαν στείλει το αεροαμυντικό τους σύστημα.
Εναντίον της χώρας μας υπάρχει και απειλή από αέρος με πυραύλους και έχουν γίνει κάποια γεγονότα. Μπορεί να υπάρξει στήριξη με Patriot”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ κατηγόρησε τη Ρωσία Δυστυχώς, ότι δεν εκπληρώνει πλήρως τα αιτήματά της Τουρκίας σχετικά με τη χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας, και πρόσθεσε ότι “είναι σημαντικό για εμάς τώρα να είμαστε σε θέση να τον χρησιμοποιήσουμε πλήρως».
Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας διαφώνησε νωρίτερα την ίδια ημέρα, τα δημοσιεύματα από διάφορα ΜΜΕ που έλεγαν ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει δύο Patriot από τις ΗΠΑ για να αποκρούσει τις επιθέσεις των στρατευμάτων της Συρίας.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο υψηλού επιπέδου στην Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ εγκατάσταση δύο συστοιχιών Patriot και πως το αίτημα μεταβιβάστηκε στην Ουάσινγκτον μέσω του Αμερικανού ειδικού αντιπροσώπου Τζέημς Τζέφρι που βρισκόταν στην Τουρκία την περασμένη βδομάδα. Οι ίδιες πηγές του Bloomberg ανέφεραν πως ακόμη η Άγκυρα δεν έλαβε απάντηση. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως στην περίπτωση που οι Patriot φτάσουν θα τοποθετηθούν στην Αντιόχεια και η Τουρκία θα ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον του στρατού της Συρίας στο Ιντλίμπ.
Το χρονικό της κλιμάκωσης στην Ιντλίμπ
Κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Η Μόσχα κατηγόρησε την Άγκυρα ως κύριο υπαίτιο για την ανάφλεξη, ενώ κατήγγειλε την αποστολή πρόσθετου οπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Συρίας διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στα εδάφη της χώρας, επιχείρηση στην οποία η Τουρκία αντιδρά και κάνει λόγο για παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία.
Η Δαμασκός έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία που επικαλείται η Άγκυρα, δεν αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματος να διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα εδάφη της. Η Μόσχα έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Συρίας στη «μάχη» για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός συριακής επικράτειας.




