Bloomberg: «Οι τρελοί αριστεροί της Ελλάδας έχουν μια καλή ιδέα»

Υπεραμύνεται της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους»

 

Με τίτλο «Οι τρελοί αριστεροί της Ελλάδας έχουν μια καλή ιδέα», το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg υπεραμύνεται της πρότασης Τσίπρα για συγκρότηση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» που θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας και άλλων οικονομικά προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Όπως αναφέρεται, εν μέσω της λαϊκιστικής ρητορικής που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια ιδέα που η Γερμανία θα πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη: την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, δίνοντας μια ανάσα στο χρέος των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρεται, είχε ζητήσει εδώ και καιρό μια «ευρωπαϊκή διάσκεψη του χρέους». Στην Ελλάδα προσθέτει, έχει ήδη χορηγηθεί κάποια ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι αρκετή για να καταστήσει τη δημοσιονομική θέση της βιώσιμη. Ο κ. Τσίπρας καλεί για μια απομείωση του χρέους περίπου στο ένα τρίτο.

Αναφερόμενος σε ιστορικά παραδείγματα ελάφρυνσης του χρέους, το Bloomberg αναφέρει ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πιστωτές της Γερμανίας αναγνώρισαν ότι η πλήρης εξόφληση του χρέους της χώρας θα καθιστούσε δυσκολότερη την ανάκαμψη και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ευρώπη. Το 1953, συμφώνησαν να χαρίσουν περίπου το 50% των χρεών της Δυτικής Γερμανίας, συνδέοντας το υπόλοιπο με τις οικονομικές επιδόσεις. Οι πιστώτριες χώρες αναγνώρισαν ότι τη δεδομένη στιγμή η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν προς το δικό τους συμφέρον.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, σήμερα, η Γερμανία είναι ο πιο ισχυρός πιστωτής στη ζώνη του ευρώ. Μια παρατεταμένη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση – μαζί με τη δημοσιονομική και ρυθμιστική κακοδιαχείριση από όλες τις πλευρές – έχει φέρει την Ελλάδα και άλλες χώρες σε οικονομική δυσχέρεια. Ανησυχώντας ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ενθαρρύνει τις σπατάλες, η Γερμανία αντιτίθεται στην απομείωση και επιμένει σε σοβαρή δημοσιονομική λιτότητα. «Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Στην Ελλάδα, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος και – σύμφωνα με μία εκτίμηση – σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει τώρα σε συνθήκες φτώχειας».

Όπως αναφέρεται, κάτι τέτοιο δεν οδηγεί στην βελτίωση της ικανότητας των χωρών να αποπληρώσουν το χρέος τους ή στην βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της ΕΕ. Η αργή ανάπτυξη έχει διαβρώσει τα φορολογικά οφέλη της λιτότητας. Παρά τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και ακόμη και η Γαλλία δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν το χρέος τους στο επιτρεπόμενο ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ τους στο ορατό μέλλον.