Η νέα Ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με ανακοίνωση ηγετών της Ε.Ε. για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διάβημα Τσίπρα στη Μογκερίνι

Την έντονη αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η κοινή δήλωση των ηγετών της ΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, με αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο που εξεδόθη ανακοίνωση εν ονόματι «αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ», χωρίς να ερωτηθεί και να συμφωνήσει σε αυτήν η νέα ελληνική κυβέρνηση, και δηλώνει ότι η ανακοίνωση «δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας».

Η ανακοίνωση φέρεται να εκδόθηκε από το γραφείο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στις Βρυξέλλες.

Σε αυτήν, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, ως απάντηση για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και την επίθεση από αντάρτες με 30 νεκρούς στη Μαριούπολη.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ «ανησυχούν για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και καταδικάζουν τους φόνους αμάχων κατά τον «τυφλό βομβαρδισμό» της Μαριούπολης».

Η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει η πρώτη ανακοίνωση που εκδίδεται από το γραφείο του νέου Πρωθυπουργού, διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Μογκερίνι, όσο και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.