AΚΕΛ :Στην Εκθεση Γ.Ελεγκτή για το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη προκύπτουν θεματα δεοντολογίας

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του σχολιάζει την  Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σχετικά με τη συμμετοχή του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αναφέρει  πως απο μια πρώτη ματιά αναγνωσης  προκύπτουν ζητήματα δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης που αφορούν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Συγκεκριμένα αναφερει:ryanair-aircraft-(12)
«Ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να μην διαπιστώνει προσωπική εμπλοκή από πλευράς του Προέδρου, αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνει θέματα ηθικής δεοντολογίας για το Δικηγορικό Γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου, για την εκπροσώπηση της Ryanair στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τις Κυπριακές Αερογραμμές.
Ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει κι άλλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα ότι μετά τη μεταφορά της Ryanair σε άλλο δικηγορικό γραφείο, στις συναντήσεις με τη διαπραγματευτική ομάδα της Κυβέρνησης, εμφανίστηκαν δύο δικηγόροι που είναι του Δικηγορικού Γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης και συνεταίροι» αλλά συμμετείχαν στη συνάντηση με αλλοιωμένα ονόματα.
Τέτοιες διαπιστώσεις, όπως και πολλές άλλες που υπάρχουν στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καθώς και στα πρακτικά της συζήτησης που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και Οικονομικών, εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά, αν όχι και υποψίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολυ-διαφήμισε τον Κώδικα Δεοντολογίας που ζήτησε από τους υπουργούς του να τον υπογράψουν, λέγοντας τους ότι θα είναι αμείλιχτος. Στη συνέχεια βέβαια κι αυτή η δέσμευση αποδείχθηκε επικοινωνιακό τέχνασμα και λόγια του αέρα. Σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ούτε καν στην περίπτωση της συμμετοχής του Δικηγορικού Γραφείου που φέρει το όνομά του Προέδρου δεν εφαρμόστηκε. Ο Πρόεδρος ξόφλησε με μια δήλωση ότι δεν του ανήκει πλέον το Γραφείο.
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν, υπάρχουν στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και πρέπει να απαντηθούν. Αλλιώς και σ’ αυτή την περίπτωση θα ισχύσει το γνωστό «Δάσκαλε που δίδασκες…».
Στο θέμα, καταλήγει το ΑΚΕΛ  θα επανέλθουμε αφού μελετήσουμε την Έκθεση.