Ντιμπέιτ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ:Κυπριακό, δάνεια, ενεργειακά και διαφθορά τα θέματα που ξεχώρισαν

 Δεν θα είναι υποψήφιοι στις Προεδρικές του  2023 δήλωσαν Αβέρωφ -Αντρος

Κυπριακό, οικονομία, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαφθορά και τα ζητήματα ενέργεια ήταν τα θέματα που ξεχώρισαν στη   σημερινή  τηλεμαχία  του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη φράσηeaeed3ae2d491e6586f00a63695453cf «όλα στο φως», με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να συμφωνεί και να θέτει τις δικές του παραμέτρους. Και οι δύο απέρριψαν το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2023, με τον κ. Νεοφύτου να το αφήνει στους «άκρως φιλόδοξους» και τον κ. Κυπριανού να σημειώνει ότι ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να είναι «πολύ μικρότερός μου ηλικιακά».Ερωτηθείς ο κ. Νεοφύτου για τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου με χώρες της περιοχής, ανέφερε ότι αυτες αποτελούν καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δική μας πλευρά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα πρέπει να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική στο Κυπριακό από την κυβέρνηση και ότι θα πρέπει να καθορίσουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας. Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική πρόταση από την κυβέρνηση και για τα ενεργειακά.Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η στασιμότητα δεν είναι ευθύνη της δικής μας πλευράς και «με λυπεί να στέλνουμε μηνύματα απενοχοποίησης της Τουρκίας. Να μην προσπαθούμε να φορτώνουμε στη δική μας πλευρά τη στασιμότητα». Σημείωσε δε ότι «πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στη ΔΔΟ γιατί αν φύγουμε θα ζήσουμε νέες περιπέτειες». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το κόμμα του δεν απενεχοποιεί την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία έχει απενεχοποιηθεί μέσα από τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ».

Αναφορικά με ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι μετά τη λύση του Κυπριακού θα υπάρχει εξομάλυνση στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κάτω από αυστηρούς όρους, γιατί να μην υπάρχει αποστολή ΦΑ στην Τουρκία; Θεωρώ το ΦΑ ως ένα ακόμη καταλύτη για επίλυση και πρέπει να παίξουμε σοφά και συνετά το χαρτί της ενέργειας», σημείωσε.Είπε ακόμα πως κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τις ξενες εταιρείες να επιδιώξουν αγωγό μέσω Τουρκίας μετά τη λύση.

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν προτείνει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία στην παρούσα φάση. Επιστρέφοντας στο θέμα του Κυπριακού σημείωσε ότι «η ερμηνεία που δίνουμε στην Κύπρο για το Κραν Μοντανά είναι ότι φταίει η Τουρκία. Ωστόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ και η ΕΕ ρίχνουν την ευθύνη στους δύο ηγέτες».

Αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η δική μας πλευρά δεν ανέμενε «ότι θα ληφθούν μέτρα που θα φέρουν μεγάλο κόστος στην Τουρκία, όμως έχουν τη δική τους πολιτική σημασία». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «όταν ήταν στην προεδρία ο Χριστόφιας οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ήταν πολύ πιο έντονες».

Διχοτόμηση ΑΟΖ;

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Κημήτρη του Alpha Kύπρου, για το εάν ο Άντρος Κυπριανού έχει πληροφορίες αναφορά με «διενέργεια μελέτης από τον ΠτΔ, στην οποία ανατέθηκε ο διαχωρισμός της ΑΟΖ», ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε δεν μπορεί να αναφερθεί σε αυτό δημόσια, αλλά παρέπεμψε σε δύο δηλώσεις του ΠτΔ, που παραπέμπουν σε αποδοχή, όπως είπε, ξεχωριστών ΑΟΖ. Πάντως άμεση ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης σε αυτή την τοποθέτηση,με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ.Κούσιο   να διαμηνύει μέσα από ανακοίνωσή του πως τα περί μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ, είναι «αποκύημα φαντασίας».

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε όπως δοθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στοιχεία και διαγραφές δανείων, είτε σε πρόσωπα, είτε σε κόμματα, είτε σε εταιρείες που συνδέονται με κόμματα. Μάλιστα, είπε πως πρόταση του ΔΗΣΥ είναι να διοριστεί ανεξάρτητος ξένος οίκος για να τα ερευνήσει. Απαντώντας ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι όλα όσα αφορούσαν το ΑΚΕΛ από το 2013 μέχρι το 2015 έχουν ήδη δημοσιευτεί, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πρόβλημα να δοθούν τα πάντα στη δημοσιότητα. Δεν έχουν κάτι άλλο εναντίον μας». Ο κ. Νεοφύτου απάντησε λέγοντας «να βγουν όλα στο φως. Πιθανόν να υπάρχουν διαγραφές δανείων μέσω αναδιαρθρώσεων μετά το 2015. Αφού συμφωνεί ο κ. Κυπριανού, τότε θα δοθούν όλα στο φως. Φοβόμαστε τη διαφάνεια;».

Η συζήτηση για τα ΜΕΔ συνεχίστηκε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να σημειώνει ότι «οι εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με το ΑΚΕΛ είναι πολύ συγκεκριμένες και γι αυτές καταθέτουμε φορολογικές καταστάσεις ετησίως. Οι αναδιαρθρώσεις είναι έγκλημα; Θα ζητήσετε για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες τις αναδιαρθρώσεις που έκαναν; Εάν ο ΔΗΣΥ έχει πρόταση να υποβάλει για διεθνή οίκο, να την καταθέσει στη Βουλή. Τα προβλήματα διαπλοκής είναι πολύ βαθύτερα .. Είναι το θέμα το διαβατηρίων, το βαν, οι χάρες στον Αρχιεπίσκοπο».

Η χρήση του τζετ

Για το θέμα της χρήσης ιδιωτικού αεροσκάφους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «δεν είπαμε ποτέ ότι είναι κακό ο ΠτΔ να χρησιμοποιεί ιδιωτικό τζετ. Το κακό είναι να μην ακολοθούνται οι διαδικασίες και αν δημιουργείται πολιτική εξάρτηση». Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δικαιώνει την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος δεν χρέωνε περισσότερα χρήματα το κράτος, ενώ για την υπηκοότητα που παραχωρήθηκε στον Σαουδάραβα ανέφερε ότι «έπρεπε να κάμει επένδυση 17 εκατ. και έκανε 19 εκατ». Σημείωσε ακόμη ότι «όταν συζητούμε εδώ και μήνες για τα ταξίδια του Προέδρου ξεχάσαμε το εξοχικό στο Κελάκι από εργολάβο που έπαιρνε έργα. Και η κατασκευή ενός σπιτιού στη Λευκωσία. Από τον ίδιο εργολάβο». Ο Άντρος Κυπριανού αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Προέδρου για τη γνωριμία του με τον Σαουδάραβα λέγοντας ότι «τυχαία ο ΠτΔ έμαθε ότι ο Σαουδάραβας ήταν διακοπές στις Σεϋχέλλες και πήγε μαζί του, τυχαία οι συμπέθεροι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό λίγο πριν το κούρεμα». Ο κ. Κυπριανού επέμενε πως ο Σαουδάραβας έχει άδεια οπλοφορίας, η οποία του δόθηκε έπειτα από απόφαση του Ιωνά Νικολάου.

Για το βαν

Σε σχολιασμό για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Άντρος Κυπριανού και στα όσα λέχθηκαν ότι η συνάντηση είχε ως θέμα τις Προεδρικές του 2023, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε πως είναι τόσο σίγουρος ο κ. Νεοφύτου για το τι συζήτησαν αφού δεν ήταν εκεί. «Χρησιμοποιήσατε το βαν;».

Τα κυριότερα σημεία των αναφορών  Αβέρωφ Νεοφύτου

 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διακαναλικής τηλεμαχίας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στην ενότητα για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, ενώ έκανε λόγο για αντίφαση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, καθώς από τη μια κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εφαρμόζει την πολιτική της «νέας στρατηγικής» του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου «αλλά βρίσκεται κρυφά με τον Νικόλα για να κάνει συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε μαζί του για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι θα είναι εθνική καταστροφή η ε/κ πλευρά να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι εγκαταλείπει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Οι τριμερείς συνεργασίες και η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι προς αντικατάσταση της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά αποτελούν καταλύτη στην προσπάθεια επανένωσης του τόπου, παραπέμποντας στην αδιαλλαξία της Τουρκίας για τη μη λύση, σημείωσε.

Μέσα από τις ευκαιρίες που μας παρέχει η Ευρώπη, οι τριμερείς συνεργασίες, οι σχέσεις με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η πολύπλευρη εξωτερική πολιτική πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο, αυτός ήταν ο αμετάθετος πολιτικός στόχος, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Ανέφερε ακόμη ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν οφείλεται στην ε/κ πλευρά και πρόσθεσε ότι στέλνονται μηνύματα απενοχοποίησης της Τουρκίας. Η ε/κ πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αν φύγουμε από αυτό, θα ζήσουμε νέες εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες, είπε.

Ερωτηθείς για τη θέση του σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου προς της Τουρκία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι με την προκλητικότητα της Τουρκίας δεν συζητείται θέμα αγωγού. Εάν η Τουρκία συμβάλει στη σωστή επίλυση του Κυπριακού, θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου και διερωτήθηκε για ποιόν λόγο να αποκλείσει κάποιος την πώληση φυσικού αερίου μετά τη λύση, κάτω από αυστηρά εμπορικούς όρους.

Για τον αγωγό East Med , ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι ένα σημαντικό έργο που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Είπε ότι το πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού το βάζουν οι πολιτικοί, την υλοποίηση ωστόσο την αναλαμβάνουν οι εταιρείες και οι αγορές εφόσον κρίνουν ότι το έργο είναι βιώσιμο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς για την αναφορά του σε «εθνικό τσουνάμι» που είχε κάνει το 2018, μίλησε για «τσουνάμι επιθετικότητας» της Τουρκίας, υποδεικνύοντας τις εξελίξεις σε σχέση με τη Λιβύη, τη Συρία, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ. Χαρακτήρισε, συναφώς, πολύ σημαντική τη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την ΕΕ.

«Αν δεν είναι τσουνάμι αυτό που ζούμε στην ευρύτερη περιοχή σήμερα, τι είναι το τσουνάμι» διερωτήθηκε. Είπε επίσης ότι τα τσουνάμι πρέπει να τα βλέπουμε ενδεχομένως και ως ευκαιρία γιατί μέσα από τις κρίσεις μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλες ευκαιρίες για τη λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν αναμέναμε να ληφθούν μέτρα που θα προξενήσουν τόσο κόστος στην Τουρκία, αλλά «έχουν τη δική τους πολιτική σημασία».

Τα μέτρα της ΕΕ δεν θα σταματήσουν από μόνα τους την επιθετικότητα της Τουρκίας, πρόσθεσε, ενώ είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να απαντήσει πώς βλέπει τη στάση που τηρεί το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και είπε ότι δεν θα πάρει πίσω αυτά που έλεγε μέχρι το Κραν Μοντάνα, περί σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που στηρίζει την εθνική προσπάθεια. Μετά το Κραν Μοντάνα και μετά τις εκλογές, συνέχισε, χάθηκε το μέτρο, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά σε όλα τα ζητήματα, είπε και έκανε λόγο για ισοπέδωση των πάντων από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Όποτε ο ΔΗΣΥ στριμώχνεται, ανασύρει από τη φαρέτρα του πολυσυζητημένα θέματα για δάνεια/διαγραφές 

Στοιχεία για τα δάνεια ΠΕΠ δημοσιοποιήθηκαν την περίοδο 2013-2015, με απόκρυψη όμως ονομάτων από τους καταλόγους, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, επικρίνοντας τον ΔΗΣΥ ότι όποτε νιώσει ότι στριμώχνεται, ανασύρει από τη φαρέτρα του θέματα που συζητήθηκαν στο παρελθόν.

Ο κ. Κυπριανού, που μιλούσε στο διακαναλικό debate με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στο στούντιο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να γίνει έρευνα, αλλά κάλεσε τον κ. Νεοφύτου να πει αν η αναδιάρθρωση είναι εγκληματική ενέργεια και παράλληλα να αναφερθεί και στις διαγραφές δανείων, αν εννοεί την πλήρη διαφάνεια.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν ζήτησε τη διακαναλική για τα ΜΕΔ, αλλά ο κ. Νεοφύτου, γιατί νιώθει στριμωγμένος, όπως είπε. Ο κ. Κυπριανού  ανέφερε ότι όσα στοιχεία αφορούσαν το ΑΚΕΛ κάποιοι φρόντισαν να τα δημοσιοποιήσουν την περίοδο 2013 – 2015 και τίποτε πέραν αυτών δεν υπάρχει και επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν έχει πρόβλημα να δοθούν στοιχεία και να εξεταστούν.

Για εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε οι εταιρείες που συνδέονται με το ΑΚΕΛ είναι πολύ συγκεκριμένες , οι οικονομικές τους καταστάσεις κατατίθενται ετησίως και κανένα πρόβλημα δεν έχει το κόμμα του στη διενέργεια ελέγχου για οτιδήποτε.

Διερωτήθηκε εκ νέου αν οι αναδιαρθρώσεις είναι έγκλημα και πρόσθεσε ότι αναδιαρθρώσεις δανείων έκαναν και μεγαλοεπιχειρηματίες. Κάλεσε τον κ. Νεοφύτου να πει ποιο κόμμα και ποιο πολιτικό πρόσωπο παρενέβη σε τράπεζα για αναδιάρθρωση δανείων της όποιας εταιρείας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι τίποτε απολύτως δεν χαρίστηκε στο κόμμα του και ο ίδιος ουδέποτε παρενέβη προς τραπεζίτη, καθώς δεν συνηθίζει να μιλά με τραπεζίτες.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι ο τόπος μας έχει τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς και αυτό το καταδεικνύουν και έρευνες ξένων οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ανέφερε πως είναι δικαίωμα του ΔΗΣΥ να καταθέσει πρόταση για διενέργεια ελέγχου από ξένο οίκο, αλλά υποστήριξε πως τα προβλήματα της  διαφθοράς και της διαπλοκής είναι πολύ ευρύτερα και αφορούν τα διαβατήρια, το κατασκοπευτικό βαν, τις χάρες στον Αρχιεπίσκοπο και πολλά άλλα.

Σε ερώτηση για το τζετ του Σαουδάραβα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το κόμμα του δεν έχει πει πως είναι κακό ο ΠτΔ να χρησιμοποιεί ιδιωτικό τζετ, αλλά ψέγει το ότι δεν ακολουθούνται διαδικασίες και δημιουργείται εξάρτηση μεταξύ ΠτΔ  και επιχειρηματία με τον τελευταίο να ευνοείται.

Ανέφερε ακόμη πως οι κυβερνώντες λένε ότι ο ΠτΔ γνώρισε τον επιχειρηματία το 2015, αλλά βίντεο αποδεικνύει ότι ο Σαουδάραβας ευχαριστεί τον ΠτΔ για την φιλοξενία τον Ιούνιο του 2014. Ανέφερε ακόμη πως γνωρίζει πως έχει δοθεί άδεια οπλοφορίας σε Σαουδάραβα που έχει τρία αεροσκάφη σταθμευμένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά δεν ξέρει αν πρόκειται για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ή συγγενή του.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε με νόημα ότι πολλές συμπτώσεις συνέβησαν με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση όπως πχ τυχαία οι συμπέθεροι του ΠτΔ έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό πριν το κούρεμα, τυχαία ο ΠτΔ έμαθε για το τζετ που πήγαινε Σεϊχέλες, τυχαία πέταξαν κάποιοι με συγκεκριμένη εταιρεία για να διαπραγματευτούν το σχέδιο για τις Κυπριακές Αερογραμμές και άλλα.

Στην επίκριση για τη δίκη της Δρομολαξιάς και ότι εκεί δικάστηκε το κόμμα του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι στη Δρομολαξιά δεν είναι το ΑΚΕΛ που δικάστηκε και μίλησε για σκευωρία του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Νίκο Λίλλη για να διωχθούν συγκεκριμένα άτομα και ότι για αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και ηχογραφημένες συνομιλίες.

Για τις προεδρικές του 2023 και αν ο ίδιος ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος, είπε πως έχει πει ότι ο επόμενος ΠτΔ πρέπει να είναι πολύ νεότερος από ό,τι ο ίδιος.

Στο τέλος του debate ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι χαρούμενος για το γεγονός ότι ο Άντρος Κυπριανού συμφώνησε με την πρόταση του για δημοσιοποίηση των διαγραφών δανείων και των αναδιαρθρώσεων από πρόσωπα ή εταιρίες συνδεδεμένες με κόμματα. Επίσης αναφέρθηκε σε συμφωνία για σύναψη κώδικα δεοντολογίας.