Η Κυβέρνηση θεωρεί λήξαν το θέμα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, να επικεντρωθούμε στα φλέγοντα λέει ο Εκπρόσωπος


Λήξαν θεωρείται για την Κυβέρνηση το θέμα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τη χρήση του ιδιωτικού αεροσκάφους και την πολιτογράφηση του ιδιώτη επενδυτή, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος, Κυριάκο Κούσιο, να λέει ότι είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, όπως οι μεταρρυθμίσεις και το Κυπριακό.imagew

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Όπως είπε, συζητήθηκαν τα θέματα της επικαιρότητας, το Κυπριακό και τα θέματα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια εκτενή ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν γενικότερα τον τόπο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ για διάφορα θέματα, συνέχισε ο κ. Κούσιος. Είπε επίσης ότι ειδική συζήτηση έγινε για το Κυπριακό, όπου ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις απόψεις του, κατόπιν της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις αναφορές εκ μέρους του ΔΗΚΟ σε σχέση με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι «για την Κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν». Παράλληλα, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, λέγοντας ότι έχει απαντήσει σε όλα τα θέματα. «Ο καθένας μπορεί να διαβάσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και είμαι πεπεισμένος ότι εφόσον τη διαβάσει, πέραν πάσης αμφιβολίας θα πεισθεί για τις θέσεις που έχουν προβληθεί στη χθεσινή μου δήλωση» είπε ο κ. Κούσιος.

Ο Εκπρόσωπος κάλεσε εξάλλου «τον κάθε ένα από τους συμπολίτες μας να διαβάσει το κείμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή και θα πιστοποιήσει ότι τα όσα αναφέρω σε σχέση με τη συγκεκριμένη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι τα πραγματικά γεγονότα».

Ερωτηθείς για τη διαφορά που καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, σε σχέση με το ποσό που κατέβαλαν οι έξι επενδυτές και οι οικογένειές τους για τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Γενικός Ελεγκτής στηρίζεται στις γενικές – τονίζω – εκτιμήσεις που είχε κάνει το Κτηματολόγιο». Είπε επίσης ότι δεν έγιναν εξειδικευμένες εκτιμήσεις για το κάθε ακίνητο, ενώ πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Ελεγκτής στηρίζει τις απόψεις του πάνω ακριβώς στη γενική εκτίμηση».

«Το γεγονός παραμένει ένα και αδιαμφισβήτητο. Ο επενδυτής πλήρωσε με τραπεζικά εμβάσματα το ποσό των €19 εκ.- για την ακρίβεια είναι €19,8 εκ. – τα οποία έχουν πάρει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει αυτή την επένδυση, είναι λεφτά που πληρώθηκαν» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι από εκεί και πέρα, εάν κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει, πρέπει να πληρώσουν φόρο. Πρέπει να δούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση το συνολικό ποσό που έχει πληρωθεί και «εάν κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει, ναι να τους καλέσει το Τμήμα του Εφόρου Φορολογίας να πληρώσουν τους φόρους τους» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η συζήτηση για την απώλεια φόρου γίνεται «διότι πουλήθηκε εταιρεία και όχι τα ακίνητα αυτά καθ’ αυτά», λέγοντας παράλληλα ότι «και πάλι υπάρχει τρόπος να πληρωθούν οι φόροι». «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί συζητάμε για απώλεια φόρων, αφού μπορούμε να επιβάλουμε φορολογία με κάποιες διαδικασίες, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου» συμπλήρωσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι ο ίδιος δεν θα προβεί ξανά σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς «έχει πολυσυζητηθεί, έχει απασχολήσει όλους μας. Είναι καιρός, όπως έχω πει, να επικεντρωθούμε στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα θέματα των μεταρρυθμίσεων που είναι κάτι που θα βοηθήσει το κράτος να αντεπεξέλθει και να ικανοποιήσει τους πολίτες του».

Ζήτησε επίσης «να επικεντρωθούμε στο εθνικό μας πρόβλημα, να ενώσουμε δυνάμεις εκεί που μας ενώνουν» πράγματα και να σταματήσει η επανάληψη του θέματος. «Αρκετά έχουμε πει για αυτό το θέμα, ο κόσμος έχει αντίληψη» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.