Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Δεν έχουμε πρόβλημα να στηρίζουμε το κυβερνητικό έργο, εκεί και όπου συμφωνούμε

Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο εκεί και όπου συμφωνεί με πολιτικές που προωθούνται να στηρίζει το κυβερνητικό έργο, και δεν έχει πρόβλημα να το πράξει αυτό, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα πως “εκεί και όπου διαφωνούμε, θα διατυπώνουμε τη δική μας θέση”.imagew

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε πως συζήτησαν τόσο για το Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως για τις μεταρρυθμίσεις και το θέμα του ποδοσφαίρου.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκλησή του προκειμένου να τον ενημερώσει για διάφορα ζητήματα και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς για κάποια άλλα, όπως σημείωσε..

“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάναμε μια ανασκόπηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Μας ανησυχεί το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο υπάρχει και το οποίο βέβαια σε αυτή τη φάση οφείλεται στο γεγονός ότι θα γίνουν οι εκλογές στα κατεχόμενα στις 26 του Απρίλη”, ανέφερε.

ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο κ. Κυπριανού είπε πως “μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την έκδοση της έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπήρξαν αναβαθμισμένες δυσκολίες σε σύγκριση με το παρελθόν και ιδιαίτερα οι συζητήσεις οι συγκεκριμένες οι οποίες έγιναν σε ότι αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης”.

Είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Λουτ.

Ερωτηθείς για την αναφορά που υπάρχει στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των δυο πλευρών και εάν τους προβληματίζει αυτό, ο κ. Κυπριανού είπε πως τους προβληματίζει, αλλά θα εκδώσουν ολοκληρωμένη ανακοίνωση για το θέμα της έκθεσης.

Είπε πως αντάλλαξαν απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «και διατύπωσα τις ανησυχίες μας, όχι τόσο για την ίδια την έκθεση όσο για το παρασκήνιο το οποίο προηγήθηκε μέχρι να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».

Τουρκικές προκλήσεις

Όσον αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Πρόσθεσε πως «ανησυχούμε από το πώς διαμορφώνονται τα ζητήματα στην ΑΟΖ μας”.

Είπε πως εξέφρασε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ «και το τι κατά την άποψη του κόμματός του θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές στην τ/κ κοινότητα. Από εκεί και πέρα τις αποφάσεις θα τις πάρει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ επιμένει πως δεν έχει θωρακιστεί η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η Τουρκία ανενόχλητη προχωρεί σε γεώτρηση σε τεμάχιο το οποίο έχουμε εμείς αδειοδοτήσει.

Κληθείς να πει πώς θα μπορούσε να θωρακιστεί η ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως “όταν στον κρίσιμο χρόνο υποβάλλεις κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές, όταν λες κάποιες προειδοποιήσεις οι οποίες επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη και αφήνονται τα πράγματα να φτάσουν σε ένα πολύ χειρότερο σημείο, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να αντιμετωπιστούν αυτά τα πράγματα”.

“Εδώ που έχουμε φθάσει θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, να δούμε ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν και κατά την άποψή μου θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, εάν τα δεδομένα είναι ευνοϊκά έτσι ώστε να επαναρχίσουν συνομιλίες και θεωρώ πως με την επανέναρξη συνομιλιών θα δείξει και η Τουρκία τις προθέσεις της”, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

“Αν τερματίσει τις προκλήσεις ( η Τουρκία) τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις. Αν επιμένει κανένας δεν διαπραγματεύεται κάτω από απειλές”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο και τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη συνεργασία μας για να εγκριθούν τα σχετικά νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής αλλά και εκείνα τα οποία θα έλθουν. Ξεκαθάρισα ότι ως ΑΚΕΛ δεν τοποθετούμαστε από θέση αρχής αντιπολιτευτικά. Κρίνουμε το κάθε νομοσχέδιο με το περιεχόμενο το οποίο έχει”, ανέφερε.

“Εκεί και όπου συμφωνούμε δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να στηρίζουμε μεταρρυθμίσεις όπως έχουμε πράξει με το ΓεΣΥ, στα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία και το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο υπάρχει ενώπιον της Βουλής, το οποίο θα κρίνουμε με έναν εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, αλλά και άλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται όπως είναι τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξεκαθάρισα ότι έχουμε κάποια διαφορά αντίληψης σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίον αυτά τα ζητήματα θα προωθηθούν και εξέφρασα την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε με τους αρμόδιους Υπουργούς για όλα αυτά τα ζητήματα”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “εάν θέλει να διευκολύνεται η συζήτηση για κάποια θέματα προτού ανταλλάσσονται απόψεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων να μας ενημερώνουν οι Υπουργοί, να ανταλλάσσουμε απόψεις εκ των προτέρων, να λέμε την άποψή μας. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν απαιτούμε οι απόψεις οι οποίες θα διατυπώνουμε να βρίσκουν θέση στα σχετικά νομοσχέδια και από εκεί και πέρα θα κρίνουμε το κάθε νομοσχέδιο με το δικό του περιεχόμενο”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως “έχουμε διαφορετική φιλοσοφία, διαφωνούμε σε αρκετά ζητήματα και θα πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να υπάρχει μια καλύτερη συνεννόηση. Εμείς είμαστε έτοιμοι εκεί και όπου συμφωνούμε με πολιτικές που προωθούνται να στηρίζουμε το κυβερνητικό έργο, δεν έχουμε πρόβλημα να το πράξουμε, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι εκεί και όπου διαφωνούμε θα διατυπώνουμε τη δική μας θέση”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο κ. Κυπριανού είπε πως συζήτησαν το θέμα αυτό. «Θα το δούμε ξανά με ιδιαίτερα προσοχή το θέμα το οποίο έχει προκύψει εάν και εφόσον θα γίνει αναπομπή», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ενδεχομένως κάποια ζητήματα να είχαν διαφύγει της προσοχής μας».

Ποδόσφαιρο

Σε ερώτηση για το θέμα του ποδοσφαίρου, ο κ. Κυπριανού είπε πως αντάλλαξαν κάποιες απόψεις, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει στην προώθηση της διερεύνησης όλων αυτών των ζητημάτων.

«Εμείς είμαστε κάπως επιφυλακτικοί γιατί είναι ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν και στο παρελθόν και λυπούμαι να πω ότι δεν έχει γίνει οτιδήποτε. Θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε προτάσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ρύθμιση θεμάτων τα οποία θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της ΚΟΠ. Εκεί θα δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση από κάθε συγκεκριμένο κομματικό χώρο», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι θα προβλέπουν οι προτάσεις αυτές, είπε πως η αρμόδια Επιτροπή του κόμματος που ασχολείται με τα ζητήματα του αθλητισμού έχει συνεδριάσει μαζί με νομικούς και έχουν ετοιμάσει κάποιες προτάσεις που θα τις δουν στα σώματα του κόμματος, επισημαίνοντας πως αφού τα δουν θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως το θέμα αυτό πάει πολλές δεκαετίες πίσω «και επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τις ευθύνες που έχουμε έναντι πρωτίστως των φιλάθλων αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε πως «σε ότι μας αφορά είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη φορά να πάμε μέχρι τέλους. Δεν θα μείνουμε στα μισά του δρόμου».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως νομίζει ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα “τα οποία θα επιτρέψουν σε εκείνους οι οποίοι κατέχουν στοιχεία, να τα καταγγείλουν έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση».

Επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι θα δώσει οδηγίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας όλες οι καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν να διερευνηθούν έστω και τώρα, «σε μια προσπάθεια να δούμε αν επιτέλους βρεθεί η άκρη του νήματος».