Με πολιτικό όρκο νέος πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Με πολιτικό όρκο, χωρίς να ακουμπήσει το Ευαγγέλιο, και για πρώτη φορά, έγινε σήμερα στις τέσσερις το απόγευμα, η ορκωμοσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργού της χώρας, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.newego_LARGE_t_1101_54456599_type12713

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο νέος γγ της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την τελετή ήταν μεγάλο και δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν την πρώτη ορκωμοσία με πολιτικό όρκο Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε -όπως λέει ο όρκος, ο οποίος προβλέπεται από τον νόμο περί συγκρότησης κυβέρνησης- στην τιμή και τη συνείδησή του ότι θα τηρεί το Σύνταγμα και θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του είπε: «Σας ενημερώνω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω».ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ
Οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας αποχωρώντας από το γραφείο του ΠτΔ, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και «μας περιμένει δρόμος ανηφορικός».
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού της χώρας, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων για να αποτίσει φόρο τιμή στους εκτελεσθέντες στο σκοπευτήριο κατά την Κατοχή.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι κύριοι Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, ενώ πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στον χώρο του σκοπευτηρίου τον επευφημούσε.
Μεταξύ διευθυντών των γραφείων απελθόντος-νέου πρωθυπουργού η παράδοση στο Μαξίμου
Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, θα ενημερώσει τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.
Ως εκ τούτου, απελθών και νέος πρωθυπουργός δεν θα συναντηθούν.

Τσίπρας σε Ιερώνυμο: Έρχομαι να πάρω την ευχή σας

Συνάντηση περίπου μισής ώρας είχαν νωρίς το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όπου επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας.ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ
«Έρχομαι να πάρω την ευχή σας, οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ’ ό,τι ήταν πριν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την υποδοχή του από τον κ. Ιερώνυμο. «Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη αυτή και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά, μέσα από το καλό κλίμα που υπάρχει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Πρώτο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και σιγά- σιγά θα δούμε όλα τα άλλα ζητήματα».
Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και τον διευθυντή του γραφείου του, Νίκο Παπά. Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο τέλος της ο κ. Τσίπρας ζήτησε και πάλι την ευχή του αρχιεπισκόπου επισημαίνοντας ότι «θα μας χρειαστεί».

Μετά την συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.
Κατόπιν της πρωϊνής του συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα»,
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ.Καμμένος, προσθέτοντας: «ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Ερωτηθείς για το ποια θέση θα έχει στην κυβέρνηση, ο κ.Καμμένος τόνισε ότι θα τα ανακοινώσει όλα ο πρωθυπουργός. Σε ερώτηση για το στόχο της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτός είναι οι Έλληνες να προχωρήσουμε ενωμένοι με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, τη λειτουργία της δημοκρατίας και την τήρηση του Συντάγματος.

Ανακοινώνεται η κυβέρνηση

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.
Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα (στις 19:00) και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, πιθανότατα μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού. Στην τηλεφωνική επαφή που είχε με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Τσίπρας του ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να τον ενημερώνει για όλα τα σημαντικά θέματα.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup (στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Χαρδούβελης) δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

Στο Σκοπευτήριο  της Καισαριανής

Τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την «πρώτη κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα».

Συμβολική, προς τούτο, θεωρείται και η μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να καταθέσει στεφάνι στο εκεί μνημείο των 200 κομμουνιστών αγωνιστών που εκτελέστηκαν την 1η Μάιου 1944.

Ο κ. Τσίπρας είναι επίσης ο πρώτος πρωθυπουργός που ορκίζεται χωρίς να φοράει γραβάτα.