Στην παρουσία του προέδρου ΔΗΣΥ και κυβερνητικών αξιωματούχων το μνημόσυνο του ολετήρα της Κύπρου

Κορυφαιες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία αξιωματούχων του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησηςστο μνημόσυνο του Γρίβα το οποίο τελέστηκε   το πρωί, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.

Του μνημοσύνου προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, με την Κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρο Δημητρίου, ενώ παρέστησαν, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, δημοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πολίτες.imagew

Ακολούθησε πορεία στο κρησφύγετο του Γρίβα  και τρισάγιο στο χώρο του ανδριάντα, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Πετρίκκος.

Όπως είπε, “στο πρόσωπο του Διγενή τιμούμε όλους τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ελευθερία μας”, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον αντάρτη αγωνιστή Σάββα Ταλιαδώρο, ο οποίος απεβίωσε στις 19 Δεκεμβρίου 2019.

“Το μέγα μάθημα που μας παρέχει η περίπτωση του αγώνα της ΕΟΚΑ και του στρατηγού Διγενή είναι η πίστη στο δίκαιο του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στη γη μας, στους τάφους των προγόνων μας, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στο παρελθόν και το μέλλον μας”, συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως “κάποιοι σήμερα μας καλούν να τα ξεχάσουμε όλα και να αποδεχθούμε το ρεαλισμό και την δουλικότητα της μοίρας μας”, ο καθηγητής Πετρίκκος τόνισε πως “στις κρίσιμες αυτές στιγμές, πρέπει να σταθούμε όλοι όρθιοι, σαν μια γροθιά, κατά όσους συνηγορούν μετά μανίας στην υποταγή στην Τουρκία”.

 

Σκληρή απάντηση ΑΚΕΛ: Φωταγωγημένα στον Πενταδάκτυλο τα “έργα” του Γρίβα

Εντονα αντέδρασε το ΑΚΕΛ για την παρουσία κυβερνώντων στο μνημόσυνο του ολετήρα της Κύπρου:

Αναφέρει στην ανακοίνωση του:

“Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ παρέστησαν για άλλη μια χρονιά στο μνημόσυνο του Γρίβα, που συνεχίστηκε με συγκέντρωση στο κρησφύγετό του, στο οποίο κρυβόταν ο ιδρυτής και αρχηγός της ΕΟΚΑ Β’ στα χρόνια της δράσης της ακροδεξιάς, φασιστικής οργάνωσης.
Η ετήσια μάζωξη της ελληνοκυπριακής δεξιάς για να τιμήσει τον Γρίβα είναι αλάτι στην ανοιχτή πληγή της πατρίδας και του λαού μας, την τουρκική κατοχή. Είναι όμως και μια διαρκή υπενθύμιση ότι η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας δεν είναι παρελθοντολογία, αλλά διαρκές χρέος.
Η δεξιά και η ακροδεξιά μπορεί να νομίζουν ότι με την επιμονή τους να τιμούν τον Γρίβα θα καταφέρουν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια και να σβήσουν τα εγκλήματα του ΕΟΚΑβήτικου φασισμού. Αυτά όμως δεν μπορούν να σβηστούν. Είναι φωταγωγημένα στον Πενταδάκτυλο, διάσπαρτα στα νεκροταφεία όλης της Κύπρου, στους προσφυγικούς συνοικισμούς, στα φέρετρα μέσα στα οποία επιστρέφουν ακόμα οι αγνοούμενοί μας.
Ο ΕΟΚΑβήτικος φασισμός δεν ήταν ούτε λάθος, ούτε αφροσύνη. Ήταν συνειδητή προδοσία και συνέργεια μαζί με την ελλαδική χούντα και τον τουρκικό Αττίλα, για τη διχοτόμηση του νησιού μας, που οργανώθηκε από το αφεντικό όλων αυτών, το ΝΑΤΟ. Έτσι είναι γραμμένοι στα πιο μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας όλοι αυτοί που τιμά η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ.
Η Ιστορία δεν ανατρέπεται όσα μνημεία και μνημόσυνα κι αν κάνουν στον Γρίβα. «Ας όψονται οι αίτιοι» μονολογούν ακόμα οι μανάδες των πεσόντων, οι πρόσφυγες και οι παθόντες της κυπριακής τραγωδίας. Και αυτό θα συνοδεύει για πάντα τόσο τον Γρίβα, όσο και τους πρωτομάστορες της προδοσίας.”

Η ΕΔΟΝ

Η ΕΔΟΝ στην ανακοίνωη της αναφέρει:

“Πραγματοποιήθηκε και φέτος το μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Του ολετήρα και προδότη της Κύπρου. Η δράση του στην περιβόητη τρομοκρατική οργάνωση «Χ» στην Ελλάδα, η αντικομμουνιστική του υστερία και η ίδρυση της παραστρατιωτικής και παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β’ συνθέτουν τον απολογισμό της ζωής του. Πέραν πάσης αμφιβολίας η δράση του κρίνεται ως προδοτική και εγκληματική. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η ΕΟΚΑ Β’ με τις ιμπεριαλιστικές ευλογίες του ΝΑΤΟ και της Χούντας των Αθηνών, υλοποίησαν τους σχεδιασμούς για διαμελισμό της Κύπρου πραγματοποιώντας το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974, ανοίγοντας την κερκόπορτα λίγες μέρες μετά στον Αττίλα. Ακόμα και στις μέρες της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-59, φρόντισε με τους μασκοφόρους του να προβεί σε δολοφονίες κομμουνιστών βαφτίζοντας τους «προδότες».

Φέτος, για άλλη μια χρονιά, σύσσωμος ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση Αναστασιάδη, μαζί με το ΕΛΑΜ και τον υπόλοιπο εθνικιστικό συρφετό της Κύπρου, τίμησαν με κλάδους ελαίας τον «ήρωα» Γρίβα, ασελγώντας ξανά εις βάρος της ιστορικής μνήμης του λαού μας. Μέσα από ένα εθνικιστικό παραλήρημα, αδιαφορώντας παντελώς για τη στασιμότητα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αλλά και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για ακόμα μια φορά επέλεξαν  να συμμετάσχουν στο μνημόσυνο με λάβαρα της ΝΕΔΗΣΥ και της ΜΑ.ΚΙ., παρελαύνοντας με φωτογραφίες του Γρίβα. Την ίδια ώρα που ως ΕΔΟΝ μαζί με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας βροντοφωνάζαμε από νηη ψηλότερη κορυφή της Κύπρου «Κανένας συμβιβασμός με τη διχοτόμηση!», η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ  δαφνοστεφάνωναν τον πρωτεργάτη της διχοτόμησης.

Έτσι συνεχίζουν να δείχνουν ξεκάθαρα την αλλοπρόσαλλη στάση τους στο Κυπριακό. Είναι καιρός εκεί στο ΔΗΣΥ να επιλέξουν αν τελικά επιθυμούν, όπως δηλώνουν άλλωστε επιφυλακτικά, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ειρηνική συμβίωση με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ή αν θα συνεχίσουν τη διαιώνιση του σοβινισμού και της ενωσιολογίας, χύνοντας νερό στο μύλο της διχοτόμησης και ολοκληρώνοντας τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για την Κύπρο.

Ως ΕΔΟΝ, τονίζουμε για ακόμα μια φορά πως η θέληση για λύση του Κυπριακού, για απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου και του λαού μας, αποδεικνύεται από το σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και όχι τις εθνικιστικές εξάρσεις και την παραχάραξη της. Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να δημιουργεί «ψευδαισθήσεις» για θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.”