Κυβέρνηση και κυπριακά κόμματα συγχαίρουν την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Κυβέρνηση και κόμματα  συνεχάρηκαν σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας για την ιστορική εκλογική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές .CNA_Mf314b00905bf417da30cfef60376a4ff

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τρίπρα, τηλεγράφημα με το οποίο τον συγχαίρει για τη νίκη του στις χθεσινές εκλογές και προσθέτει ότι προσβλέπει σε στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, φίλε Αλέξη», αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συνεχίζει: «Θα ήθελα θερμότατα να σε συγχαρώ για την περήφανη και ιστορική σου νίκη, ευχόμενος κάθε επιτυχία στην εντολή που ο ελληνικός λαός σου έδωσε».

Σημειώνει ακόμη ότι ο ίδιος προσβλέπει «στη μεταξύ μας στενή και αγαστή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα, είτε αυτά αφορούν το κυπριακό πρόβλημα είτε τις οικονομικές και άλλες επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου».

«Θα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να σε υποδεχθώ το συντομότερο στην Κύπρο», καταλήγει ο Πρέοδρος Αναστασιάδης.

Κάθε επιτυχία στους στόχους του για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη εύχεται ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στο νικητή των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα, Αλέξη Τσίπρα.

Πρόεδρος Βουλής 

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον κ. Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Βουλής τού απευθύνει «θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη εκλογική σας νίκη και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους σας, για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ο κυπριακός λαός, που αντιμετωπίζει για σαράντα χρόνια το πρόβλημα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, αλλά και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσβλέπει σταθερά προς την Ελλάδα ως το μόνο φυσικό συμπαραστάτη στον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση», προσθέτει ο κ. Ομήρου.

Εκφράζει επίσης «τη βεβαιότητα για συνέχιση της κοινής πορείας και της εθνικής ομοψυχίας Ελλάδας και Κύπρου».

ΑΚΕΛ

 

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού χθες βράδυ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας.

Σήμερα, ο Γ.Γ. του Κόμματος απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα την ακόλουθη επιστολή:

«Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη χθεσινή εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξή σου στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας.

Η εκλογική δύναμη που έδωσε ο ελληνικός λαός στο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και ευρύτερα, πως οι πολιτικές λιτότητας και εξουθένωσης των λαϊκών στρωμάτων δε γίνονται πλέον αποδεκτές και ανεκτές. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η βούληση του κυρίαρχου ελληνικού λαού να γίνει σεβαστή από όλους.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα, ελπίζουμε πως η νέα ελληνική Κυβέρνηση θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας, έναρξης ουσιαστικών συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού. Ως ΑΚΕΛ είμαστε πάντοτε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργαστούμε ώστε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Με το ΣΥΡΙΖΑ μάς ενώνουν κοινοί αγώνες. Δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε πολλές μάχες στο Ευρωπαϊκό επίπεδο εντός και εκτός της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η ελπίδα του ελληνικού λαού για καλύτερες μέρες να γίνει πραγματικότητα».

Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ανήκει σε διαφορετικό ιδεολογικό και πολιτικό χώρο- να στηρίξει την προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι στις Βρυξέλλες, οι οποίες προκαλούν φτώχεια και εξαθλίωση στους λαούς της Ευρώπης. Θύμα αυτών των πολιτικών είναι και ο κυπριακός λαός που υποφέρει από το αντιλαϊκό μνημόνιο. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων κύκλων στην ΕΕ πρέπει να αλλάξουν. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διεκδίκηση και αγώνα, και όχι με υποταγή και απάθεια.»

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει :«Ο Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, οι αξιωματούχοι και τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος συγχαίρουν τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική νίκη. Η δημοκρατία λειτούργησε στη χώρα που τη γέννησε και ο ελληνικός έχει νέα κυβέρνηση.
Η νέα ηγεσία της Ελλάδας έχει ενώπιον της σοβαρά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας, με την οικονομική κρίση να είναι το πιο επείγον θέμα. Υπάρχουν όμως και πολλά εθνικά μέτωπα ανοικτά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και παράλληλα με τα οικονομικά θέματα, καθώς διασυνδέονται άρρηκτα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη βεβαιότητα πως το κυπριακό θα παραμείνει πρώτο ιεραρχικά θέμα στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Μια δίκαιη, βιώσιμη και εθνικά αξιοπρεπής λύση του κυπριακού θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας έναντι των εξωτερικών απειλών κυρίως από την Τουρκία, αλλά και θα ισχυροποιήσει το κύρος της χώρας στο διεθνές στερέωμα.
Είμαστε σίγουροι πως η αδελφική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί.
Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ετοιμότητα και την προθυμία του να συμβάλει στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την διαφύλαξη των δικαίων και συμφερόντων του Ελληνισμού.»

Σε δ’ηλωση του εξάλλου ο Ν.Παπαδόπουλος  αφού συγχαίρει τον ΣΥΡΙΖΑ  και τον Αλ. Τσίπρα   για την εκλογική τους επιτυχία εύχεται « όπως οι εκλογές στην Ελλάδα σηματοδοτήσουν την αρχή του τερματισμού της αστάθειας. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες της οικονομίας της. Τα όποια αποτελέσματα της πολιτικής αυτής ενδεχομένως να επηρεάσουν και την Κύπρο, ούτως ώστε να γίνουμε πιο διεκδικητικοί, για να αλλάξουν κάποιες πρόνοιες του μνημονίου που είναι λανθασμένες ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα».

ΕΔΕΚ

Ο Αναπληρωτής πρόεδρος Κ.Σ.ΕΔΕΚ Μαρίνος  Σιζόπουλος  σε γρπτή δήλωση του αναφέρει:
«Απευθύνουμε συγχαρητήρια στον κ. Αλέξη Τσίπρα για τη μεγάλη εκλογική του επιτυχία. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους στόχους επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονιακών όρων της Ελλάδας. Σημειώνουμε ότι η επιτυχής έκβαση μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει μια σημαντική νίκη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έναντι της πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων που επέβαλλε η ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσβλέπουμε επίσης σε μια αγαστή συνεργασία και κυρίως στη διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου όχι μόνο σε επίπεδο Κυβερνήσεων, αλλά και σε επίπεδο κομμάτων για αντιμετώπιση των κλιμακούμενων προκλήσεων του τουρκικού επεκτατισμού εις βάρος του Ελληνισμού.»

Συμμαχία Πολιτών

Σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών συγχαίρει το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας  και τονίζει:

«Είμαστε βέβαιοι ότι Ελλάδα και Κύπρος μαζί μπορούμε να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο
26 Ιαν.15

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στο νέο Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ελληνικός λαός ελεύθερα και δημοκρατικά ψήφισε και εξέλεξε τη νέα του Κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός ελεύθερα και δημοκρατικά ψήφισε ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα και η τυφλή υποταγή στο Μνημόνιο.

Οι αποφάσεις και οι επιλογές του ελληνικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές από τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους, την Τρόικα και την Κομισιόν.Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Η Συμμαχία Πολιτών του εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία, δύναμη και κουράγιο. Θέση μας είναι πως η Κύπρος χρειάζεται μια Ελλάδα Ισχυρή και η Ελλάδα μια Κύπρο ελεύθερη. Είμαστε βέβαιοι ότι Ελλάδα και Κύπρος μαζί μπορούμε να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.»

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών θα έχει αργότερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό και θα του αποστείλει σχετική επιστολή.