Ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τον Τραμπ ο Ελληνς πρωθυουργός

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.imagew

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έθεσε εμφατικά στον Ντόναλτ Τραμπ το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των
F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των  F-16

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, Ντόναλτ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την οικονομία, την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράν.

Στη συζήτηση ενώπιον των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για εκπληκτικό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών. «Οι σχέσεις μας είναι εκπληκτικές, στενότερες παρά ποτέ. Στο στρατιωτικό πεδίο, εμπορικά. Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα κάνουμε. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και θα συνεχίσει μπροστά. Είναι τεράστια η ανάκαμψη», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.  «Βελτιώσαμε τις σχέσεις μας σε γεωπολιτικό επίπεδο και στο πεδίο της άμυνας. Διασφαλίσαμε ότι η Ελλάδα θα είναι καλή σύμμαχος. (…) Πάντα μπορείτε να βασίζεστε στην Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος κι ο ίδιος στο θέμα της οικονομίας, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανακάμψει. «Ακολουθούμε τη συνταγή που έχει λειτουργήσει και στις ΗΠΑ. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη χαρακτηρίζοντας την προκλητική και τονίζοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.  «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δείπνο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.