Υπό βροχή και σφοδρούς ανέμους γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια

Κάτω από έντονη βροχή και σφοδρούς ανέμους  εορτάστηκαν σήμερα σε όλεςimagew τι; πόλεις τα Θεοφάνεια.

Στο λιμανάκι Πάφου, υπό συνεχή βροχή, έγινε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, κατόπιν επιθυμίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ αρκετοί ήταν οι κολυμβητές που αψήφησαν τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και βούτηξαν για τον σταυρό.

Η θεία λειτουργία των Θεοφανείων τελέστηκε στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, τιμητικό άγημα της Εθνικής Φρουράς, απέδιδε τιμές.

Ωστόσο, η ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού τελέστηκε από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες μετά από προτροπή του ιδίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί ανακοίνωση του Δήμου Πάφου, σύμφωνα με την οποία λόγω των προβλεπόμενων για σήμερα, ημέρα των Θεοφανείων, ακραίων καιρικών φαινομένων, η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων, η οποία θα πραγματοποιείτο στο Λιμανάκι της Πάφου, θα τελείτο στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων , εντούτοις – όπως ανέφερε – επειδή η κατάδυση εδώ και 40 έτη γίνεται στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, επιθυμία του ήταν να γίνει και φέτος.

Μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας  σχηματίστηκε η καθιερωμένη πομπή, η οποία κατέληξε στην αποβάθρα, στο Λιμανάκι Κάτω Πάφου, όπου τελέστηκε ο καθαγιασμός των Υδάτων. Την πομπή συνόδευσαν οι φιλαρμονικές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου.

Ακολούθησε μετά και την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της Κάτω Πάφου υπό συνεχή βροχή.

Ξεχωριστή νότα στους επίσημους εορτασμούς στην Πάφο αποτέλεσε η πολυάριθμη  συμμετοχή κολυμβητών, που βούτηξαν στα κρύα και φουρτουνιασμένα νερά στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού.

Στους επίσημους εορτασμούς των Θεοφανείων στην Πάφο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου Κύπρος Μιχαηλίδης, ο  πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, οι πολιτειακές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές αρχές της Πάφου καθώς και πλήθος κόσμου.

Στη Λάρνακα

Η ακολουθία για τη γιορτή των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου χωροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου και στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, του Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη, του Δημάρχου Λάρνακας, βουλευτών,  του Αστυνομικού Διευθυντή, εκπροσώπου του Επάρχου Λάρνακας, αστυνομικών, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου.imagew

Αρχικά είχε αποφασιστεί, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, να μην σχηματιστεί πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα για τον καθαγιασμό των υδάτων, τελικά οι επίσημοι μετέβησαν με τα αυτοκίνητα τους στον χώρο όπου και έγινε η τελετή.

Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης του Σταυρού, αφέθηκαν ελεύθερα τρία λευκά περιστέρια, ενώ ηχούσαν οι σειρήνες από μικρά πλοιάρια που ήταν στη θαλάσσια περιοχή.

Συνολικά 11 άνδρες, δύο γυναίκες και ένα παιδί βούτηξαν στην φουρτουνιασμένη θάλασσα για να ανασύρουν τον Σταυρό που ρίχθηκε για την τελετή αγιασμού των υδάτων. Σημειώνεται ότι το παιδί και ένας από τους άνδρες ήρθαν στη Λάρνακα για να βουτήξουν και να ανασύρουν το Σταυρό, από την Πόλη Χρυσοχούς.

Ο κολυμβητής που ανέσυρε τον σταυρό την πρώτη φορά καθαγιασμού των υδάτων έλαβε από τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο, χρυσό σταυρό ενώ αυτοί που ανέσυραν τον σταυρό τη δεύτερη και την τρίτη φορά, έλαβαν από ένα ασημένιο σταυρό.

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη και σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας και μια μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό. Ευχόμαστε η Βάφτιση του Κυρίου να φωτίσει όλους ώστε με ενότητα και ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας».

Πρόσθεσε ότι «ευχή όλων μας είναι το 2020 να είναι έτος απελευθέρωσης, έτος επανένωσης της πατρίδας μας και ασφαλώς έτος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας. Χρόνια πολλά στον απανταχού ελληνισμό, στους εγκλωβισμένους μας και στον απόδημο ελληνισμό, που καθημερινά μάχεται και αγωνίζεται για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά εορτάστηκαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τα Θεοφάνεια.

Σε χαιρετισμό του στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίουimagew Εξορινού, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι «η σημερινή παρουσία στην πόλη δείχνει ότι είναι ένα πανανθρώπινο δικαίωμα και ένα δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα στον τόπο που γεννήθηκε ο ίδιος και οι πρόγονοι του και συνδέει όλους τους Βαρωσιώτες».

Πρόσθεσε ότι από τότε που επετράπη στους Βαρωσιώτες να γιορτάζουν τα Θεοφάνεια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο «είναι μια ευκαιρία να δείχνουμε τη πίστη μας ότι θέλουμε να επιστρέψουμε, έχουμε υπομονή και θα πρωταγωνιστούμε μέχρι τέλους. Η παρουσία τόσο του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου και οργανωμένων συνόλων είναι μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να απαρνηθούμε αυτά που ανήκουν σε μας».

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «ερχόμαστε πάντα εδώ με ειρήνη» και σημείωσε πως «με το διάλογο και τις συνομιλίες θα έρθει εκείνη η ευλογημένη μέρα που θα μπορέσουμε όλοι να λειτουργηθούμε στις εκκλησίες μας, στην Αγία Ζώνη, στο Κάτω Βαρώσι, στον Αγιο Λουκά και στην Αγία Τριάδα».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε όλους ότι «δεν παραδινόμαστε και μέχρι την τελευταία μας πνοή θα αγωνιζόμαστε» για επιστροφή.
Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης  Κωσταντίας – Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαρά, που προέστη της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο «Χρόνια Πολλά και η δύναμης του Θεού να μας φέρει πίσω στα κατεχόμενα εδάφη».

Ταυτόχρονα ευχήθηκε στον Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, που για πρώτη φορά ως Δήμαρχος παρευρίσκεται στην τελετή των Θεοφανείων, «να τον φωτίζει και να τον δυναμώνει ο Θεός και να εργάζεται από τη δική του θέση για τον αγώνα τον καλό της επιστροφής».

Ο εορτασμός των Θεοφανείων που τελέστηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας».

Η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανίων στην παρουσία βουλευτών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου και πλήθους κόσμου, τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, προϊσταμένου του Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως Κωσταντίας – Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κκαρά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή «Γλώσσα», η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων με είκοσι περίπου κολυμβητές, να πέφτουν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό.

Στους τρεις πρώτους κολυμβητές που ανέσυραν τον Σταυρό αλλά και στον Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος έδωσε δώρο μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου Εξορινού.

Στη Λεμεσό

Οι σφοδροί άνεμοι και η θαλασσοταραχή δεν επέτρεψαν την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στο παλιό λιμάνι, για τους επίσημους  εορτασμούς των Θεοφανείων της Λεμεσού.imagew

Η Θεία Λειτουργία και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του ευχήθηκε σε όλους “χρόνια πολλά”.

“Δυστυχώς ο καιρός σήμερα δεν μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε όλη την τελετή των Θεοφανείων, η οποία έγινε στην εκκλησία”, είπε και πρόσθεσε “μακάρι να συνεχίσει να βρέχει και να έχουμε το νερό που τόσο πολύ χρειαζόμαστε”.

Η ακύρωση της τελετής κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, στην αποβάθρα του παλιού λιμανιού,  ανακοινώθηκε το πρωί από το Δήμο Λεμεσού.