Καρογιάν:Η ΔΗΠΑ ρυθμιστής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

H Δημοκρατική Παράταξη ήρθε για να μείνει και να αναδείξει το Κέντρο ξανά σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και όχι σε κράχτη διαμαρτυρίας αναφέρει σε συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν. Στέλλει μάλιστα ηχηρό μήνυμα cache_728x3000_Analog_medium_838821_53081_14122019προς πολλούς αποδέχτες ότι η Δημοκρατική Παράταξη, χτίζοντας πάνω στο ποσοστό των ευρωεκλογών θα είναι ο ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού στις επόμενες εκλογές. Ο πρόεδρός της, Μάριος Καρογιάν, αναφέρει ότι η επιδίωξη του νέου πολιτικού κινήματος είναι το σπάσιμο των παραδοσιακών στεγανών και η καθιέρωση μίας σχέσης εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με τους πολίτες.

Απαντά για τη σχέση του με το Προεδρικό και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος και η Δημοκρατική Παράταξη, υποδεικνύοντας ότι ο βαθμός της τοξικότητας της δημόσιας συζήτησης και της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει γίνει τόσο έντονος, που καθιστά τη μετριοπάθεια και τη σοβαρότητα παρεξηγήσιμες έννοιες.

Αναφέρεται στη σχέση του με τη σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ και τα όσα τους χωρίζουν, καθώς επίσης και στην προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

– Μετά την επίτευξη του εκλογικού στόχου στις ευρωεκλογές, ποια τα επόμενα βήματα για τη Δημοκρατική Παράταξη;

– Πράγματι, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα. Επρόκειτο, αναμφισβήτητα, για μια επιτυχία που σήμαινε πολύ απλά ότι το εγχείρημά μας ανταποκρίνονταν σε πραγματική πολιτική ανάγκη της κυπριακής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα, η Δημοκρατική Παράταξη συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εδραιώνεται. Έχουμε πια ρόλο και λόγο και το κύριο μέλημά μας είναι να δουλέψουμε συστηματικά για να μετασχηματίσουμε τη ΔΗΠΑ σε ένα ανοικτό, μαζικό Κόμμα, με δομές και συνεχείς πρωτοβουλίες. Ήδη προγραμματίζονται συνεδριακές διαδικασίες που προκύπτουν μέσα από έναν εκτενή διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον, εξαιτίας της σημαντικής συμμετοχής που καταγράφεται.

– Το δύσκολο κομμάτι για ένα νέο κόμμα είναι η συνέχεια και η εδραίωση. Κάποιοι σας θεωρούν ένα πυροτέχνημα; Πώς απαντάτε;

– Η Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί την έκφραση μιας συγκεκριμένης πολιτικής ανάγκης, για την παρουσία στην πολιτική ζωή ενός μετριοπαθούς, διαλεκτικού και ορθολογικού κόμματος στο κέντρο. Η ανταπόκριση της Δημοκρατικής Παράταξης σε αυτή την ανάγκη με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, αποτελεί την προϋπόθεση στην οποία ανταποκρινόμαστε με σεβασμό και ταπεινότητα, απέναντι στους πολίτες και έναντι στην ιστορία. Η απάντησή μου προς εκείνους που τόσο εύκολα προδικάζουν την πορεία μας είναι πως η Δημοκρατική Παράταξη όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά στις επόμενες εκλογές θα είναι ο ρυθμιστής του πολιτικού και κομματικού συστήματος στον τόπο μας.

– Έχετε ξεκινήσει διεργασίες σε σχέση με τις Βουλευτικές Εκλογές; Ποιοι είναι οι στόχοι της Δημοκρατικής Παράταξης;

– Η Δημοκρατική Παράταξη αναπτύσσει πολιτική και κοινωνική δράση σταθερά, σε διάφορα επίπεδα. Αυτή η δράση συνεχίζεται και κορυφώνεται ενόψει των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών, όπου η Δημοκρατική Παράταξη θα απευθυνθεί στην κοινωνία, διεκδικώντας την εκπροσώπηση των πολιτών που επιθυμούν την κοινοβουλευτική συμμετοχή μιας αυθεντικής κεντρώας πολιτικής δύναμης, που θα συνδράμει εποικοδομητικά στον κοινοβουλευτικό διάλογο και στην κοινοβουλευτική λειτουργία. Θέλουμε με άλλα λόγια, το ποσοστό που πήραμε στις Ευρωεκλογές να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα κτίσουμε για να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά μας, που θα επιτρέψουν στη Δημοκρατική Παράταξη να καταστεί μια εθνικά υπεύθυνη και κοινωνικά ωφέλιμη πολιτική δύναμη.

– Προγραμματίζετε και εσωκομματικές διεργασίες; 

– Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω ετοιμαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση ενός Οργανωτικού-Καταστατικού Συνεδρίου περί τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Πρώτο Τακτικό Συνέδριο, όπου θα εκλέξουμε τα συλλογικά όργανα και τις θεματικές γραμματείες,  ώστε στις Βουλευτικές εκλογές του 2021 να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη θέση που οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν στο Κοινοβούλιο.

– Ξεκινήσατε θέλοντας να φέρετε μια νέα πρόταση στο πολιτικό σκηνικό. Ποια είναι αυτή η πρόταση; Τι είναι το καινούριο που εισάγετε στην πολιτική ζωή;

– Το καινούριο είναι ενίοτε πολύ απλό και αυτονόητο: Η πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι συνεπής στην ιστορία του κεντρώου πολιτικού χώρου, από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά και εμπροσθοβαρής στην πορεία προς το μέλλον που οφείλει να βασίζεται στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για τη διαμόρφωση πολιτικών, μέσα από τον διάλογο και τη διαβούλευση των πολιτικών δυνάμεων.
Με άλλα λόγια, προσδοκούμε, ακριβώς, να αναδείξουμε ξανά το Κέντρο σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και όχι σε κράχτη διαμαρτυρίας. Επιδιώκουμε να σπάσουμε τα παραδοσιακά στεγανά. Θέλουμε η σχέση μας με τους πολίτες να στηρίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, δίνοντας βήμα έκφρασης στους νέους, στις μετριοπαθείς, νούσιμες και συναινετικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και να αποτελέσει διέξοδο στον κουρασμένο και απογοητευμένο από τις άγονες αντιπαραθέσεις κυπριακό λαό. Να ξαναγίνει, δηλαδή, το Κέντρο επίκεντρο των εξελίξεων και πρωταγωνίστρια δύναμη εθνικής συνεννόησης και κοινωνικής συναίνεσης.

– Ιδεολογικοπολιτικά πού θα εντάσσατε τη ΔΗΠΑ;

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι με σαφήνεια τοποθετημένη στον πολιτικό χώρο του δημοκρατικού κέντρου και ανταποκρίνεται με συνέπεια σε αυτόν, τόσο μέσα από τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει όσο και μέσα από τον τρόπο άσκησης του πολιτικού ρόλου που της έχουν απευθύνει οι πολίτες. Τη Δημοκρατική Παράταξη δεν την απασχολούν προσωποπαγείς λογικές, δογματικές ιδεοληψίες ή παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Η Δημοκρατική Παράταξη δεν πολιτεύεται με στόχο την εκ των υστέρων «επιβε βαίωση ή δικαίωση» για επιλογές, αποφάσεις ή θέσεις που λήφθηκαν στο παρελθόν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Στον σημερινό σύγχρονο κόσμο, με τις πολυπλοκότητες και ιδιαιτερότητές του, θα ήταν ασυγχώρητο λάθος, αλλά και καταδίκη του μέλλοντος και των προοπτικών της χώρας μας και της νέας γενιάς, αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στο χθες, αδιαφορώντας για τις αβεβαιότητες του σήμερα και τις προοπτικές του αύριο.

– Κάποιοι σας κατηγορούν ότι είστε το κόμμα του ρουσφετιού… Τι απαντάτε;

– Δεν θα πω να κοιταχτούν στον καθρέφτη, ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Θα πω μόνο ότι και να ήμασταν κόμμα του ρουσφετιού, που κατηγορηματικά δεν είμαστε, πότε θα είχαμε προλάβει να κάνουμε τέτοιο ρουσφέτι, που να αποδώσει 3,80% και χιλιάδες ψήφους; Θεωρώ όμως θετικό από μια άποψη το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές «κάποιοι» ψιθυρολογούν και λασπολογούν κατά της ΔΗΠΑ.  Αποδεικνύει ότι η ΔΗΠΑ έχει κινήσει τα λιμνάζοντα νερά. Έχει δημιουργήσει ζύμωση και κινητικότητα, σε τέτοιο σημείο που να προκαλεί στους «κάποιους» εύλογη ανησυχία. Εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε τη ΔΗΠΑ σε νέα πρότυπα μακριά από δρόμους και τρόπους που έχει καταδικάσει η κοινωνία και η ίδια η ζωή.

– Ποια η σχέση σας με το Προεδρικό; Κάποιοι πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό μιλούσαν για πιέσεις «από- καρογιανοποίηση» της Κυβέρνησης;

– Αντιπαρερχόμαστε τα πολιτικά κουτσομπολιά και τις διάφορες κακεντρέχειες. Εξάλλου διαχρονικά έχουμε χορτάσει από αυτά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τις επιλογές του και προεδρεύει της κυβέρνησής του, με κυβερνών κόμμα τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η επικοινωνία και η συνεργασία μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι θεσμική και λειτουργική, όπως αναμένεται να συμβαίνει μεταξύ των πολιτικών προσώπων στα πλαίσια του ρόλου τους.

– Κάποιοι με τον τρόπο που πολιτεύεστε μέχρι στιγμής δεν σας εντάσσουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης;

– Δυστυχώς, ο βαθμός της τοξικότητας της δημόσιας συζήτησης και της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει γίνει τόσο έντονος, που καθιστά τη μετριοπάθεια και τη σοβαρότητα παρεξηγήσιμες έννοιες. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με την ίδια συνέπεια: Στηρίζοντας τις ορθές επιλογές, επισημαίνοντας τις προβληματικές επιλογές και επιδιώκοντας να συνδιαμορφώσουμε τις καλύτερες επιλογές.