«Ο κομμουνιστής Χάρι Πότερ που μπορεί να τορπιλίσει την Ευρωζώνη»

Σχολια Βρετανικών και Γερμνικών εφημερίδων  για τον Αλέξη Τσίπρα 

«Άπειρος», «πρώην κομμουνιστής», «μικρός μάγος», «ανορθόδοξος», «χαρισματικός λαϊκιστής» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που επιφυλάσσει ο διεθνής τύπος στον Αλέξη Τσίπρα, τον πολιτικό που, όπως αναφέρεται, μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του «πρώην κομμουνιστή και «αφοσιωμένου κράχτη («cheerleader») της αντι-λιτότητας» ηγέτη που «είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά την Ευρώπη», η βρετανική εφημερίδα Independent παραθέτει τα στοιχεία που «χρειάζεται κάποιος να ξέρει γι’ αυτόν».«Ο κομμουνιστής Χάρι Πότερ που μπορεί να τορπιλίσει την Ευρωζώνη»ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ανάμεσα σε αυτά, ο χαρακτηρισμός «Χάρι Πότερ» που του είχε αποδώσει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Όπως ο Χάρι Πότερ, ο Τσίπρας υπόσχεται επίγειους παραδείσους χωρίς θυσίες, μια επιστροφή στην ευημερία με κάποιον μαγικό τρόπο», θυμάται η εφημερίδα να είχε πει κάποτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει από τους άλλους πολιτικούς. «Απορρίπτει τις γραβάτες και οι τρόποι του απέναντι στους υποστηρικτές του είναι περισσότερο ανεπίσημοι», ενώ και η οικογενειακή του ζωή απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «ορθόδοξη».

«Αν και εδώ και δύο δεκαετίες είναι μαζί με τον σχολικό του έρωτα και έχουν δύο παιδιά, παραμένει ανύπαντρος. Αν την Κυριακή κατακτήσει την εξουσία, θα γίνει ο πρώτος ανύπαντρος πρωθυπουργός της Ελλάδας – μια αλλαγή για μια κοινωνικά συντηριτική χώρα», υπογραμμίζει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι το ζευγάρι έχει ονομάσει τον δεύτερο γιο του Ερνέστο, από τον Τσε Γκεβάρα.

Όσον αφορά στη σύντροφό του, Περιστέρα Μπαζιάνα, η οποία επίσης υπήρξε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας, «περιγράφεται ως ισχυρογνώμων, μαχητική και δυναμική καθώς και ντροπαλή απέναντι στη δημοσιότητα».

Το δημοσίευμα, τέλος, κάνει αναφορά στην πολιτική απειρία του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας: «Δεν αποτελεί σοκ ένας 40χρονος να μην έχει ιδιαίτερη εμπειρία για να γίνει ηγέτης ενός έθνους, ωστόσο το γεγονός προκαλεί σε κάποιους νευρικότητα.

«Πόσο επικίνδυνος είναι για την Ευρώπη;»

 

Στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σήμερα και μεγάλο μέρος του γερμανικού τύπου. Η Berliner Zeitung αναφέρεται στην αλλαγή της ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν τρομάζει πια». Αυτό που φοβάται όμως η ΕΕ, «είναι ένα συμβολικό κύμα σοκ. Στην Ισπανία ο αριστερός λαϊκιστής Πάμπλο Ιγκλέσιας και το κόμμα του Ποντέμος κάνουν τα παραδοσιακά κόμματα να τρομάζουν. Στη δε Γαλλία η διαμαρτυρία επικεντρώνεται στη Μαρίν Λεπέν. Ο διστακτικός ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης έχει συνέπειες: το κέντρο θολώνει, τα άκρα ενισχύονται. (…) Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αρχή. Εντούτοις αυτό δεν θα είναι εύκολο. Και η Φινλανδία ψηφίζει, τον Απρίλιο. Και δεν θα πρέπει να αναμένονται παραχωρήσεις από εκεί. (…) Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν αποτελεί πλέον θέμα. Η Κομισιόν επιμένει στην τήρηση των Συνθηκών: η έξοδος από το ευρώ δεν είναι δυνατή χωρίς έξοδο από την ΕΕ. Οι επιπιτώσεις ενός Grexit δεν θα ήταν τόσο δραματικές. Άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν σταθεροποιηθεί. Η συμβολική σημασία όμως θα ήταν δραματική. Μια Ευρώπη που διαλύεται; Αυτό θα ήταν καταστροφικό πριν το επαπειλούμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Η ΕΕ θα μετατρεπόταν έτσι σε ένα γυμναστήριο, όπου ο καθένας μπαίνει και βγαίνει όποτε θέλει».

Η εφημερίδα Die Welt: «(…) Οι Έλληνες θέλουν να αλλάξει κάτι. Επιζητούν ένα σημάδι ελπίδας και μια νέα αρχή. Ο χαρισματικός λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας το αντελήφθη αυτό και υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που θέλουν να ακούσουν. Υψηλότερες συντάξεις, αύξηση του κατώτατου μισθού, υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους. Επίσης θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους εξυπηρέτησης του δανείου και να καταγγείλει μονομερώς το πρόγραμμα περικοπών. (…) Εάν την ερχόμενη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτη δύναμη, τότε θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών στη Βουλή. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό για την αυτοδυναμία, υπάρχει μια σειρά πιθανών κυβερνητικών εταίρων. Πριν καν ξεκινήσουν οι εκλογές, είναι σαφές ότι στις 26 Ιανουαρίου η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα».

Εκτενές ρεπορτάζ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit υπό τον τίτλο «Πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο άνδρας για την Ευρώπη». Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Η Ελλάδα ψηφίζει. Ο λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κερδίσει. Στον προεκλογικό αγώνα εμφανίζεται μετριοπαθής. Η άνοδός του οφείλεται ωστόσο σε ριζοσπαστικά συνθήματα». Κάνοντας αναφορές στον προεκλογικό αγώνα και τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στους λόγους που οδήγησαν στην άνοδο του κόμματος τα τελευταία χρόνια, η Die Zeit καταλήγει στην εξής διαπίστωση: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει ήδη να κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα ήθελε να ‘σκίσει’ το μνημόνιο. Σήμερα κάνει λόγο για ‘νέα διαπραγμάτευση’. Σε διαδικτυακή συνομιλία και σε ερώτηση περί πιθανής μείωσης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τηρήσει. Πρόκειται για απλό ρετουσάρισμα ή για σοβαρές διορθώσεις; Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός χωρίς να χάσει την αξιοπιστία του; Πόσο θα τον στηρίξει το κόμμα του όταν χρειαστεί;».