Το Παρίσι χαιρετίζει την τριμερή και καλεί τις πλευρές να κάνουν βήματα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Το Παρίσι χαιρετίζει την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο και ενθαρρύνει τις πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα με ένα εποικοδομητικό πνεύμα και σε πνεύμα συμβιβασμού, κάτι που θα επιτρέψει την επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας προσανατολισμένης στην επίτευξη αποτελεσμάτων.imagew

Σε ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως «χαιρετίζουμε την πραγματοποίηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των ηγετών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας».

«Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, σε ένα πνεύμα συμβιβασμού και με εποικοδομητικό πνεύμα, κάτι που θα επιτρέψει την επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας προσανατολισμένης στην επίτευξη αποτελεσμάτων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», επισημαίνει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ , ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε λίγο μετά τις 17.20 τοπική ώρα (18.20 ώρα Κύπρου) στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, στο Βερολίνο, όπου στις 19.30 θα παραθέσει δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Γκουτέρες δεν εισήλθε από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, αλλά συνοδεία αστυνομικού κομβόι μεταφέρθηκε σε πλαϊνή είσοδο.imagew

Του δείπνου θα προηγηθούν χωριστές επαφές του κ. Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες. Στις 18.50 τοπική ώρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις 19.10 με τον Μουσταφά Ακιντζί. Κατά τις χωριστές συναντήσεις αναμένεται να είναι παρόντες και οι διαπραγματευτές και στενοί συνεργάτες των δύο ηγετών.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Ερχάν Ερτσίν είχαν κοινή συνάντηση και διαβουλεύσεις με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αναφορικά με την ανακοίνωση που αναμένεται να αναγνώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά το δείπνο, σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.