Σχόλια και τοποθετήσεις κομμάτων για την τριμερή στο Βερολίνο

Σε ποικίλα σχόλια και τοποθετήσεις προέβησαν σήμερα τα κόμματα λίγες ώρες πειν την αποψινή συνάντηση του Γ.Γ.του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μ.Ακιντζί.imagew

ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δύναμη και κάθε επιτυχία στην προσπάθειά του ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη των συνομιλιών, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο.

Παράλληλα σημείωσε ότι ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι παρά τη στάση της Τουρκίας να προσπαθεί να σπάσει το αδιέξοδο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου της Γραμματείας Αθλητισμού ΔΗΣΥ με θέμα «Η προσφορά του αθλητισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι», ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του στο να διευκολύνει τον Γενικό Γραμματέα στα επόμενά του βήματα, παρόλο που υπάρχουν οι δυσκολίες και η γνωστή θέση της Άγκυρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ευθύνη και υποχρέωσή μας είναι να προσπαθούμε παρά τα προβλήματα που παρεμβάλλει η Τουρκία να σπάσουμε το αδιέξοδο».

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του εκφραζει ανησυχία για την έκβαση της συνάντησης σημειώνοντας τα πιο κάτω:

“Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που βλέπουμε ότι, κάτω από αρνητικές και προβληματικές συνθήκες και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση, με αμφίβολη την έκβαση της.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, εκτιμά ότι, στην παρούσα φάση, η προκλητικότητα και αποθράσυνση  της Τουρκίας, οι σκοπιμότητες τουρκοκυπρίων πολιτικών και η ουδετερότητα των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν ένα, αρνητικό για την πλευρά μας, έδαφος.

Η Τουρκία, θέτει όρους, όπως η αποδοχή της λεγόμενης πολιτικής ισότητας, της εκ περιτροπής προεδρίας και της λεγόμενης αποτελεσματικής συμμετοχής, δηλαδή των τ/κ βέτο, πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Η τουρκική παρανομία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται και εντείνεται.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που του Δημοκρατικό Κόμμα είχε τονίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία πριν να προχωρήσουμε σε τέτοιες κινήσεις και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να ξεκινήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες κάτω από την απειλή της βίας.
 
Σήμερα οδηγούμαστε σε μία τριμερή συνάντηση που κάθε άλλο παρά δημιουργεί προοπτικές και αισιοδοξία.

Γιατί, αυτό στέλλει παντελώς λανθασμένα μηνύματα στην Άγκυρα, ότι δηλαδή η πολιτική της κανονιοφόρου πετυχαίνει.

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει, ότι η οποιαδήποτε διαδικασία για το κυπριακό λάβει χώρα υπό τις πιο πάνω συνθήκες, θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις υπό Τουρκικούς όρους, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσταται αντικείμενο αφόρητων πιέσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων πρέπει επιτέλους να τερματιστεί.  Μας έχει οδηγήσει από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, από τη μία παταγώδη αποτυχία στην άλλη.”

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη εύχεται   κάθε επιτυχία στον Κυπριακό λαό του οποίου ο Πρόεδρος μετέβη στο Βερολίνο για να συνομιλήσει με τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα, παρά τις ισχυρές δεσμεύσεις του , όπως επισημαίνει, ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε συνομιλίες εάν δεν καθοριστούν οι Όροι Αναφοράς και αν δεν αρθούν τα τετελεσμένα της νέας τουρκικής εισβολής σε βάρος της Κύπρου, και προσθέτει:
“Ο Πρόεδρος υπέκυψε σε πιέσεις ανερμάτιστων πολιτικών παραγόντων στην Κύπρο οι οποίοι θεωρούν ότι εκμαυλίζοντας την Τουρκία θα μπορέσουν να λύσουν το Κυπριακό. Ακόμα και αν το πράξουν και το επιτύχουν, η λύση που θα έχουν φέρει ενώπιον του Κυπριακού λαού δεν θα διαφέρει ούτε κατά ένα «ι» από λύση υποταγής και προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.
Ελπίζουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αντισταθεί στις πιέσεις, να απορρίψει τις ιταμές απαιτήσεις της Τουρκίας και να μην επανέλθει στις συνομιλίες εάν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν να συνομιλούμε με το κεφάλι ψηλά και όχι γονατισμένοι.”

Τ/κ κόμματα

Τις αναφορές του κατοχικού ηγέτη ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από το Βερολίνο αλλά πάνε για τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, προτάσσουν οι τ/κ εφημερίδες όσον αφορά την ειδησεογραφία για την αποψινή τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ πολύ λίγα είναι τα άρθρα που αναφέρονται σε αυτή.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σε βίντεο με δήλωσή του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του κόμματός του στο Facebook ανέφερε ότι «σίγουρα έχουμε προσδοκίες από το Βερολίνο» και αυτό είναι να ανοίξει η πόρτα για μια πενταμερή συνάντηση λέγοντας ότι το κλειδί για να ανοίξει αυτή η πόρτα για την πενταμερή το έχει ο κ. Γκουτέρες.

Μετά το Κράν Μοντάνα, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, υπήρξε μια μακρά στασιμότητα στο Κυπριακό και γι αυτό αυτός και το ΡΤΚ δίδουν σημασία σε αυτή την συνάντηση στο Βερολίνο. Για την μεθοδολογία, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες μετά το Κραν Μοντάνα έχει θέσει σε διάφορες δηλώσεις του βασικά στοιχεία για την μεθοδολογία, όπως ότι μια νέα διαδικασία δεν θα μοιάζει με αυτές στο παρελθόν.

Δεν πρέπει, συνέχισε ο κ. Ερχιουρμάν, να είναι μια διαδικασία ανοικτού τέλους, αλλά επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θεωρεί ακόμα πιο σημαντικό την αναφορά του κ. Γκουτέρες ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις του παρελθόντος. Αυτά είπε, είναι πεποίθηση του ΡΤΚ και σε αυτά τα θέματα στηρίζουν τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα.

Σημείωσε δε ότι μετά την ανακοίνωση της τριμερούς το ΡΤΚ προχώρησε σε μια σειρά επαφών με Πρέσβεις χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, ε/κ κόμματα, εξέφρασε στήριξη στους δύο ηγέτες, ενώ απέστειλε επιστολή και στον κ. Γκουτέρες.

Η προσδοκία μας για το Βερολίνο δεν είναι υπερβολική, αλλά μετά από τόσο χρονικό διάστημα αυτό περιμένουμε: να ανοίξει η πόρτα για μια πενταμερή, δήλωσε και το κλειδί γι’ αυτό έχει ο κ. Γκουτέρες, όπως είπε ο κ. Ερχιουρμάν.

Εάν, εξήγησε, ο ΓΓ υποστηρίξει τις δηλώσεις που έκανε από το Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα και τα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και τα επαναβεβαιώσει, «και υπάρξει αποφασιστικότητα σε αυτό το θέμα, εμείς πιστεύουμε ότι αυτή συνάντηση μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μια πενταμερή συνάντηση και η διαδικασία θα αποκτήσει ένα πιο υγιές έδαφος/βάση» Γι’ αυτό, κατέληξε, περιμένουν από τον ΓΓ και τους δύο ηγέτες να δείξουν αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στην Κίπρις ποστασί που τις έκανε πρωτοσέλιδο, ο πρώην διαπραγματευτής των Τ/κ και «βουλευτής» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί χαρακτηρίζει ως την μεγαλύυερη απογοήτευση για τον ίδιο, το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα.

Χρειάζεται πλέον να πούμε κάτι άλλο, ανέφερε ο κ. Ναμί ξεκαθαρίζοντας όμως ότι είναι λάθος να λέγεται πως η ομοσπονδιακή λύση πέθανε. Για να απελευθερωθούμε από το στάτους κβο προϋπόθεση είναι οι διαπραγματεύσεις, αλλά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που δεν μπορεί να αλλάξει το στάτους κβο, θα ήταν επίσης λάθος, είπε ο κ. Ναμί.

Και στο σχέδιο Ανάν, συνέχισε, και στο Κραν Μοντάνα φτάσαμε μέχρι ενός σημείου, για να προσθέτει ότι πλέον η διαδικασία σε κάποια πράγματα έχει κολλήσει. «Ήρθε πλέον η ώρα να πούμε κάποια νέα πράγματα τα οποία όμως θα μας απελευθερώσουν από το στάτους κβο». Υποστήριξε δε ότι εφόσον για τόσα χρόνια συζητείται και υπάρχει ένας απολογισμός όσον αφορά την ομοσπονδιακή λύση να τεθεί αυτή σε δημοψήφισμα. Και αν οι Ε/κ πουν πάλι όχι, τότε πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, να αρθούν τα «εμπάργκο», όπως ανέφερε, και κανείς δεν θα μπορεί να μιλά πλέον για ομοσπονδιακή λύση.

Ο «αναπληρωτής πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ σε ανακοίνωσή του για την τριμερή συνάντηση είπε ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η νοοτροπία των Ε/κ δεν έχει αλλάξει και είναι οι Ε/κ που δεν θέλουν την λύση. Εξάλλου σε γραπτή δήλωση ο γγ του κόμματος Αναγέννησης, Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ ανέφερε ότι δεν αναμένει κάποιο αποτέλεσμα από την τριμερή και πως πρόκειται για «μια συνάντηση της σειράς». Υποστήριξε ότι οι Ε/κ θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν σε αποτυχία την τριμερή επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Τουρκία για τις ενέργειές της στο φυσικό αέριο.