Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τους Ισραηλινούς κατασκόπους

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα με  “αποκλειστικές  πληροφορίες” για τη δράση των Ισραηλινών κατασκόπων και του μαύρου βαν το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Αστυνομίας.

cache_728x3000_Analog_medium_822825_75323_19112019Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφ. «Πολίτης»  έχουν έχουν εντοπιστεί στο λογισμικό του κεντρικού σέρβερ του κατασκοπευτικού βαν πάνω από ένα εκατομμύριο αριθμοί τηλεφώνων,.
Οπως γράφει η  εφημερίδα, τα συστήματα του περιβόητου βαν άρχισαν να «μιλούν». Μάλιστα στην πρώτη αποκωδικοποίηση του λογισμικού στον κεντρικό σέρβερ, εντοπίστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο αριθμοί τηλεφώνων.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι τεχνικοί χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να ελέγξουν αυτά τα νούμερα, με σκοπό να ξεκαθαρίσει η εικόνα αναφορικά με τους «στόχους».
Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης πως από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις, στα λογισμικά εντοπίστηκε και ο ψηφιακός ιός, μέσω του οποίου «εισέβαλλαν» στα κινητά των στόχων. Ο ιός αυτός, ενδέχεται να είναι αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αφήνει ίχνη και εμφυτεύεται σε κινητά και υπολογιστές, με σκοπό να κατεβάσει όλα τα αρχεία του κατόχου.

 Αντιδράσεις

Γραπτή δήλωση του  Άριστου Δαμιανού, μέλους του Π.Γ της  Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Βουλευτή για το κατασκοπευτικό βαν,αναφέρει:
“Δυστυχώς για το κράτος δικαίου στη Δημοκρατία είναι πλέον πολύ ορατό το ενδεχόμενο η δραστηριότητα του κατασκοπευτικού βαν και των εμπλεκομένων εταιρειών να έχει παραβιάσει κατά τρόπο μαζικό την ιδιωτικότητα πολιτών, να έχει πλήξει την ιδιωτική ζωή και επικοινωνία και ενδεχομένως επιχειρηματικά, βιομηχανικά και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.
Τα όσα σήμερα δημοσιοποιεί η Εφ. «Πολίτης» προσθέτουν στην υπαρκτή ανησυχία των πολιτών και έρχονται να προσθέσουν στα όσα τόσο δημόσια, όσο και κατ’ ιδίαν έχει προειδοποιήσει και ενημερώσει το ΑΚΕΛ. Μεταξύ άλλων, φέρονται να έχουν εντοπιστεί ψηφιακός ιός και κακόβουλο λογισμικό, ενώ έχουν βρεθεί πέραν του ενός εκατομμυρίου αριθμοί τηλεφώνων, με δυνατότητα του λογισμικού να υποκλέπτει χωρίς να γίνεται αντιληπτό αρχεία και προσωπικά δεδομένα από τηλέφωνα, υπολογιστές ή άλλης μορφής ηλεκτρονική επικοινωνία.
Στη σωρεία ερωτημάτων προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, τα οποία παραμένουν αναπάντητα, στην ανησυχία μας για τη δυνατότητα διεξαγωγής αντικειμενικής έρευνας, σήμερα προστίθεται η απαίτηση μας όπως τάχιστα εμπλακεί -αν δεν το έχει ήδη πράξει- η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο έχει παραβιαστεί η κείμενη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
Η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν αφήνει εκτεθειμένους όλους όσοι όφειλαν να προασπιστούν το κράτος δικαίου, τους νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν ευθύνες πολιτικές, διοικητικές και ποινικές. Απαιτούμε τάχιστα πλήρη διερεύνηση και λογοδοσία ενώπιον δικαστηρίων αλλά και διαφάνεια προς όφελος της κοινωνίας, η οποία παρακολουθεί εμβρόντητη τα γεγονότα. ”

 

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων στη δική του παρέμβαση τονίζει:

“Κάθε μέρα που περνάει – μετά την δημοσίευση της πολύκροτης υπόθεσης με το κατασκοπευτικό βαν – το αίσθημα ασφάλειας (ή καλύτερα ανασφάλειας) του κοινού καταρρέει.

Τα δημοσιεύματα για τη δράση του κατασκοπευτικού βαν, διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις πληροφορίες να ανησυχούν περεταίρω τους πολίτες, ενώ από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Οι σημερινές πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης» για τα ένα εκατομμύριο τηλέφωνα να έχουν εντοπιστεί στο λογισμικό του κεντρικού σέρβερ, καθιστά πλέον το θέμα καθολικού ενδιαφέροντος.

Η πρόσφατη κίνηση του Προέδρου να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο μόνο τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας.  Δεν δύναται ένας και μόνο πολιτικός αρχηγός να τυγχάνει προνομιακής ενημέρωσης για θέματα ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο λες και αυτά αφορούν μόνο ένα κόμμα και όχι ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως ζητούμε από την Κυβέρνηση να τύχουν όλα τα πολιτικά κόμματα της αναγκαίας ενημέρωσης περί του προκειμένου θέματος.

Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση του βαν.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις δραστηριότητες της Ισραηλινής εταιρείας, τις σχέσεις  της με τα κόμματα, την Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες.”