Επέλαση νέας κακοκαιρίας στην Ελλάδα

 

Ερχεται και στην Κύπρο ο «Γηρυόνης»

 

Ξεκινάει σήμερα, Κυριακή, η επέλαση της νέας κακοκαιρίας που θα «χτυπήσει» το σύνολο της χώρας, τη στιγμή που οι «πληγές» από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θάσο και στη Χαλκιδική να είναι ακόμη νωπές.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο ονομάζεται «Γηρυόνης», θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα από τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Water floods a building and submerges vehicles in Le Muy, near Cannes, France November 23, 2019 in this still image obtained from social media video. @galasamspirit via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT

Ο «Γηρυόνης» θα φέρει μαζί του ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αλλά και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Ειδικότερα, σήμερα η κακοκαιρία θα πλήξει από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς από τη νύχτα τη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, την Αττική, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις βραδινές ώρες σήμερα μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ακόμη, σήμερα θα πνέουν πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και τη Δευτέρα στο Αιγαίο. Μάλιστα, πιθανώς στο Ιόνιο έως και τις βραδινές ώρες σήμερα να φτάσουν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

Αύριο, Δευτέρα, η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τις εξής περιοχές:

  • Μέχρι τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.
  • Μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία (κυρίως τη δυτική και την κεντρική).
  • Σταδιακά από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • Στη συνέχεια, την Τρίτη, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απογεύμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με Ελληνες μετεωρολόγους  ο «Γηρυόνης» θα φτάσει και στην Κύπρο.

Στη Γαλλία

Στο μεταξύ,σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και τη Γαλλία.

Δύο άνθρωποι αγνοούνται και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες νοικοκυριά πλημμύρισαν στην Κυανή Ακτή της νότιας Γαλλίας μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες.

Οι δύο αγνοούμενοι είναι ένας άνδρας 77 ετών και ένας άνθρωπος που έπεσε στο νερό.

Στα δύο διαμερίσματα της Γαλλίας που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό από τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, τις Παράκτιες Άλπεις και την Βαρ, οι 1.600 πυροσβέστες που έχουν κινητοποιηθεί έχουν λάβει χιλιάδες κλήσεις από την Παρασκευή.

Μία 39χρονη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά όταν την παρέσυρε κύμα, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία του Μονακό, ενώ ένας 78χρονος άνδρας νοσηλεύεται με υποθερμία, αλλά χωρίς να φέρει σοβαρά τραύματα, αφού βρέθηκε εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δέντρα που παρασύρθηκαν από κατολίσθηση.

Οι αρχές εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν και υπογράμμισαν χθες Σάββατο το βράδυ ότι, με δεδομένη την αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων και την τρέχουσα κατάσταση των υδάτων, «οι πλημμύρες (…) θα εξακολουθήσουν να επιδεινώνονται».

Ζήτησαν από τους κατοίκους να «παραμένουν στα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη», αλλά και να «προσέχουν ιδιαίτερα όταν βρίσκονται κοντά σε ρεύματα νερού».

Πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει, ενώ έχει ανασταλεί και η κυκλοφορία των τραίνων στην Κυανή Ακτή μέχρι τα ιταλικά σύνορα. Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων, η κυκλοφορία των τραίνων αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα. Εξάλλου ξεκίνησαν το βράδυ ξανά οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Νίκαιας, αφού είχαν διακοπεί στη διάρκεια της ημέρας.