Στα κρατητήρια μέχρι νεωτέρας οι ύποπτοι για το κύκλωμα λαθρομεταναστών

Νετανάστες Πφος

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση στον Β’ Τακτικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης των τριών Κυπρίων υπηκόων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτοι συμμετοχής σε κύκλωμα προώθησης παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πόρισμα του ανακριτή σχετικά με το εάν θα τους απευθύνει κατηγορία και επίσης εάν θα τους προφυλακίσει, αναμένεται να εκδοθεί αύριο όταν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις και των άλλων τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση.Μέχρι τότε, θα συνεχίσουν όλοι οι συλληφθέντες να τελούν υπό κράτηση.Ο ένας από τους τρεις Κυπρίους (δύο άνδρες και μία γυναίκα), θεωρείται ο ιθύνων νους και αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι 48 ετών και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η κυπριακή αστυνομία από το 2004 για απάτες, πλαστογραφία και παραχάραξη.

Κύπριος φέρεται να είναι και ο πιλότος ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, που επίσης συνελήφθη, όπως και μία υπάλληλος αεροδρομίου που, σύμφωνα με την αστυνομία, φρόντιζε να κάνει τον έλεγχο αποσκευών και διαβατηρίων στους μετανάστες που θα προωθούνταν προς την κεντρική Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία.

Οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα λέγεται ότι χρέωναν από 3000-4000 σε κάθε μετανάστη, προκειμένου να του εξασφαλίσουν πλαστά έγγραφα (κυρίως κυπριακά διαβατήρια και ελληνικές ταυτότητες), και αεροπορικά εισιτήρια για τον προορισμό του.

Το περιεχόμενο των σημερινών καταθέσεων των τριών Κυπρίων δεν έγινε γνωστό. Εκπροσωπούνται και οι τρεις από Ελληνες δικηγόρους.