Αντιδράσεις γιατί να κληθεί μόνο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στο προεδρικό για το κατασκοπευτικό βαν

Αντιδράσεις κομμάτων έχει προκαλέσει η πρόσκληση του Γ.Γ. ΑΚΕΛ στο προδρικό μέγαρο την Παρασκευή, προκειμένου να τύχει ενημερωσης  για τις δραστηριότητες της Ισραηλινής εταιρείας -κατόχου ου κατασκοπευτικού βαν. vans

Το Κίνημα Οικολόγων καταγγέλλει ότι “ενώ ολάκερη η Κύπρος είναι ανάστατη  για το θέμα του κατασκοπευτικού βαν ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισε να καλέσει στο Προεδρικό τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού για ενημέρωση.”

Είναι επιεικώς απαράδεκτο, σημειώνεται  ένας μόνο πολιτικός αρχηγός να τυγχάνει προνομιακής ενημέρωσης για θέματα ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο λες και αυτά αφορούν μόνο ένα κόμμα και όχι ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούμε από την Κυβέρνηση να τύχουν όλα τα πολιτικά κόμματα της αναγκαίας ενημέρωσης περί του προκειμένου θέματος. Ακόμη ο κ. Κυπριανού οφείλει να αποκαλύψει άμεσα τις πληροφορίες που κατέχει αφού πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στη σφαίρα του δημοσίου συμφέροντος.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον γγ του ΑΚΕΛ δεν πρέπει να λειτουργήσει ως φίμωτρο.  Για όσα συγκλονιστικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας της τελευταίες μέρες, πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζει για ακόμη μια φορά πως επιβάλλεται η άμεση και πλήρης διερεύνηση και ο έλεγχος των δραστηριοτήτων αυτών των εταιρειών από την Αστυνομία.”

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών στην ανακοίνωση της αναφέρει:

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σε συνάντηση την Παρασκευή τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, η οποία θα γίνει εν τη παρουσία των Υπ. Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Αρχηγού της Αστυνομίας, για να  συζητηθεί το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων, το οποίο βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω της πολύκροτης μυστήριας υπόθεσης με το κατασκοπευτικό βαν.
Διερωτόμαστε ωστόσο γιατί κλήθηκε μόνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ να παρευρεθεί στην εν λόγω συνάντηση. Ένας μέσος, καλά πληροφορημένος και αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί εύλογα να διερωτηθεί:

  1. Γιατί δεν κλήθηκαν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων στο Προεδρικό;
  2. Τι κρύβεται πίσω από την πρόσκληση αυτή την οποία έκρινε ως σκόπιμη – σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης;
  3. Γιατί η συνάντηση αυτή έγινε μετά που αποκαλύφθηκε ότι ένα κόμμα της Κύπρου και Πολιτικός Αρχηγός φαίνεται να εμπλέκονται με την υπόθεση αυτή;

Ως Συμμαχία Πολιτών οφείλουμε να μεταφέρουμε κάποια από τα ερωτήματα της κοινής γνώμης στον δημόσιο διάλογο, κρίνοντας ότι η κίνηση του κ. Αναστασιάδη να προσκαλέσει στο Προεδρικό μόνον τον ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι τουλάχιστον ύποπτη.
Καλούμε Κυβέρνηση και Προεδρικό να ξεκαθαρίσουν όλα τα πιο πάνω ερωτήματα, χωρίς να ξεχνούν ότι εκκρεμεί και μια ακόμη απάντηση για τα θέματα ασφάλειας.”

Κίνημα Αλληλεγγύη

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλληλγγύη απαιτεί ενημέρωση όλων τωων πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο σε κοινή συνεδρία, και προσθέτει:

“Η ραγδαίως εξελισσόμενη με απανωτές αποκαλύψεις υπόθεση  «κατασκοπευτικό βαν» δεν αφορά την ιδιωτική ζωή των Κυπρίων πολιτών. Είναι καθαρά θέμα Δημοσίου συμφέροντος και αφορά είτε εμπορική κατασκοπεία, είτε κατασκοπεία σε βάρος πολιτικών κομμάτων ή ακόμη και σε βάρος του ίδιου του κυπριακού Κράτους.
Με βάση τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώνει επιλεκτικά μόνο τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.
Απαιτούμε ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών, την ίδια ώρα, ταυτόχρονα σε κοινή συνεδρία.
Υποδεικνύουμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι σεβόμαστε τις ευαισθησίες του για την ιδιωτική ζωή των πολιτών -η οποία ούτως ή άλλως είναι υπονομευμένη – αλλά η υπόθεση αυτή αφορά την Ασφάλεια του Κράτους, τα εσωτερικά των πολιτικών κομμάτων, πιθανούς εμπορικούς πολέμους και την Αμυντική μας υπόθεση.”