Δεν απεργούν αύριο οι γιατροί του δημοσίου

Την άρση των απεργιακών μέτρων που είχε εξαγγείλει για αύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε μετά από πολύωρη συνεδρία και σκληρή διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας.ÃÅÍÉÊÏ ÍÏÓÏÊÏÌÅÉÏ ËÅÕÊÙÓÉÁÓ - ÌÅÔÁÖÏÑÁ ÁÓÈÅÍÙÍ

Το ΔΣ χαιρετίζει, όπως αναφέρει, το γεγονός ότι έστω και την υστάτη επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΠΑΣΥΚΙ και του Υπουργείου Υγείας που ικανοποιεί τα αιτήματα των ιατρών του κρατικού τομέα, στην παρούσα φάση. “Το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ αποδεικνύει μέσα από τις πράξεις του ότι η απεργία δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο διεκδίκησης καλύτερης φροντίδας υγείας για τον κόσμο”, σημειώνει.

Τέλος, αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν “για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία και τους ιατρούς μας, με στόχο πάντα την βελτίωση της παροχής φροντίδας υγείας στους πολίτες, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας”.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μαραθώνιες  διαπραγματεύσεις, που αφορούσαν κυρίως το λεκτικό της συμφωνίας το οποίο  παραδόθηκε το απόγευμα στην ΠΑΣΥΚΙ και υπογράφηκε στις 815 το βράδυ της Τρίτης.

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής επικοινωνούσε με την ΠΑΣΥΚΙ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της, που άρχισε το απόγευμα αμέσως μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των κυβερνητικών ιατρών, κατά την οποία παρέλαβαν το κείμενο της συμφωνίας.

Αρχικά η ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε στον Υπουργό ότι θα απαντούσε για την αποδοχή της συμφωνίας και την άρση των απεργιακών μέτρων εντός μίας ώρας μετά την παραλαβή του κειμένου, ωστόσο άρχισε μια διαπραγμάτευση ωρών που κατέληξε σε προφορική συμφωνία μετά από τέσσερις περίπου ώρες.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αρχικά παραδόθ

 

ηκε ένα κείμενο με τις προτεινόμενες λύσεις, ωστόσο η ΠΑΣΥΚΙ έκρινε ως μη ικανοποιητικό το κείμενο. Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το νωρίς το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας με την ΠΑΣΥΚΙ, αποφασίστηκαν χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των λύσεων, όπως η υπογραφή της συμφωνίας για την υπερωριακή απασχόληση εντός δύο εβδομάδων, να αρχίσει συζήτηση για την εργοδότηση των εκτάκτων με χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για κατάληξη σε συμφωνία.

Το αίτημα για την αποπαγοποίηση θέσεων έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή, συμπλήρωσε.

Ο κ. Πατσαλής σημείωσε ότι για τον ίδιο η επίλυση αυτών των προβλημάτων ήταν δεδομένη.

Η συμφωνία υπεγράφη εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας από την αναπληρωτή διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη και επικυρώθηκε από τον Υπουργό Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία προχωρεί η συζήτηση για αναδιοργάνωση και αυτονόμηση, μέσα από την οποία θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα, αφού τα νοσοκομεία μέσα από την θα ρυθμίσουν τις δράσεις τους για να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης.

Εξήγησε ότι κάποια προβλήματα που αφορούν τη διοίκηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως η δυσλειτουργία, οι λίστες αναμονής, η εφαρμογή κάποιων προγραμμάτων ή η ενίσχυση τους, θα επιλύονται ή προωθούνται με αποφάσεις της διοικητικής ομάδας και επικύρωση του διοικητικού συμβουλίου και να εφαρμόζονται γρήγορα.