Συνάντηση με το Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει αύριο ο Νταβούτογλου

Συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο.Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu in Sarajevo

Το θέμα του Ισλαμικού Κράτους, η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ και η απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας θα κυριαρχήσει και στη συνάντηση των κ. Νταβούτογλου-Κάμερον. Ο Βρετανός ηγέτης φέρεται να είναι ενοχλημένος από τη συνεχιζόμενη αδυναμία της τουρκικής Κυβέρνησης να ελέγχει επίδοξους τρομοκράτες από τη Βρετανία και άλλες χώρες που διασχίζουν τα σύνορα προς τη Συρία για να ενταχθούν στις δυνάμεις των τζιχαντιστών. Το ζήτημα επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο μετά την αποκάλυψη ότι η συνεργός ενός εκ των δραστών των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πέρασε τα τουρκοσυριακά σύνορα ανενόχλητη.

Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού για τον εντοπισμό ξένων τζιχαντιστών είχε επισημάνει ο Ντέιβιντ Κάμερον και μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επίσης το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε οικονομικό συνέδριο της Merill Lynch για την Τουρκία ο κ. Νταβούτογλου είπε πως η χώρα έχει περάσει με επιτυχία όλες τις οικονομικές και πολιτικές δοκιμασίες και έχει αποδείξει ότι είναι ένα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, η Τουρκία δεν είναι πια ο ασθενής της Ευρώπης – όρος που είχε χρησιμοποιηθεί για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αντίθετα, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο όρος χρησιμοποιείται τώρα για την Ευρώπη.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετείχε και στο τρίτο διεθνές φόρουμ με τίτλο «Κωνσταντινούπολη: Περιφερειακός Κόσμος, Παγκόσμιος Παράγοντας» που διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και τον Σύνδεσμο Τούρκων Εξαγωγέων, με υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των χρηματιστηρίων Κωνσταντινούπολης και Λονδίνου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου περιλαμβάνει (την Τετάρτη) ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Wilton Park που υπάγεται στο Φόρεϊν Όφις, με θέμα «Ο ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων: μια ηθική και στρατηγική οπτική».

Παράλληλα θα έχει επαφές με στελέχη της τουρκικής κοινότητας στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ από το Λονδίνο θα μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Θα είναι η πρώτη παρουσία Τούρκου Πρωθυπουργού στο οικονομικό φόρουμ μετά από το 2009.

Στο Λονδίνο την Πέμπτη αναμένεται να βρίσκεται και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συμμετάσχει σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους υπό τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία Τζον Κέρι και Φίλιπ Χάμοντ, αντίστοιχα.