Απλώνει τα δίκτυα του και στο Μαλί το ISIL

τζιΤζιχαντιστής του Μαλί προσκείμενος στο Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao), μια από τις ένοπλες οργανώσεις που κάποτε είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το βόρειο Μαλί, ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με εννέα νεκρούς στρατιώτες της αποστολής του ΟΗΕ (Minusma) στη χώρα αυτή.

Στόχος της επίθεσης, την Παρασκευή, ήταν αυτοκινητοπομπή της νιγηριανής δύναμης της αποστολής της Minusma σε τοποθεσία της βορειοανατολικής περιοχής Γκάο.

Η Minusma ανακοίνωσε έναν προσωρινό απολογισμό με εννέα νεκρούς τονίζοντας ότι πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση εναντίον των κυανοκράνων από την έναρξη της ανάπτυξής τους, τον Ιούλιο του 2103, χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο για τους δράστες της επίθεσης.

«Στο όνομα όλων των μουτζαχεντίν επιτεθήκαμε εναντίον στρατιωτών της (νιγηριανής) κυβέρνησης που συνεργάζεται με τους εχθρούς του Ισλάμ. Χάρη στο χέρι του Αλλάχ, εννέα στρατιώτες είναι νεκροί», δήλωσε χθες ο τζιχαντιστής Σουλτάν Ουλντ Μπάντι, προσθέτοντας ότι “τρεις οργανώσεις μουτζαχεντίν βρίσκονταν επί του πεδίου».

Ο Σουλτάν Ουλντ Μπάντι έχει αναλάβει κατά το παρελθόν «στο όνομα όλων των ισλαμιστών» της περιοχής αυτής την ευθύνη και άλλων επιθέσεων στο βόρειο Μαλί. «Αν οι εχθροί δεν εγκαταλείψουν τη γη του Ισλάμ, δεν θα έχουν ποτέ ειρήνη», δηλώνει.

Νιγηριανός αξιωματικός της Minusma είχε δηλώσει ότι η επίθεση της Παρασκευής ήταν «ενέδρα που είχαν στήσει οι ισλαμιστές του Mujao». Εκπρόσωπος του στρατού το Σάββατο δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και αυτές της Minusma έχουν ενισχυθεί στην περιοχή και αναζητούν τους δράστες της ενέδρας.

Η Mujao που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ήταν μια από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που έλεγχαν το βόρειο Μαλί επί σχεδόν ένα χρόνο μεταξύ 2012 και αρχές 2013. Στη συνέχεια εκδιώχθηκαν κυρίως με τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση που άρχισε τον Ιανουάριο του 2013, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, και είναι σε εξέλιξη.

Οι οργανώσεις αυτές έχουν μεν αποδυναμωθεί αλλά παραμένουν σε δράση στις περιοχές αυτές όπου διαπράττουν συχνά φονικές επιθέσεις.