ΗΠΑ:Ο Τραμπ παραδέχεται ότι τον ενδιαφέρει μόνο το πετρέλαιο της Συρίας

Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την έλλειψη ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στις περιπολίες των συνόρων Συρίας και Τουρκίας, και με μια κυνικλη δήλωση πραδέχεται ότι το βασικό ενδιαφέρον ήταν ο έλεγχος των πετρελαίων της χώρας.4908922

«Η εκεχειρία διατηρείται πολύ ωραία. Κρατήσαμε το πετρέλαιο. Μείναμε πίσω και κρατήσαμε το πετρέλαιο. Άλλοι άνθρωποι μπορούν να περιφρουρούν τα σύνορα στη Συρία, ειλικρινά, και η Τουρκία, αφήστε την, πολεμούν χιλιάδες χρόνια, αφήστε τους να κάνουν (σ.σ. περιπολίες στα σύνορα), δεν το θέλουμε εμείς αυτό. Εμείς θέλουμε να φέρουμε πίσω τους στρατιώτες μας. Αλλά όντως αφήσαμε στρατιώτες πίσω επειδή κρατούμε το πετρέλαιο. Μου αρέσει το πετρέλαιο. Κρατάμε το πετρέλαιο» ανέφερε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται αποτελεσματικά τόσο με τους Κούρδους όσο και τους Τούρκους και θυμήθηκε την πρόσφατη επιχείρηση κατά του ηγέτη του ISIS αλ Μπαγκντάντι, που αποκάλεσε «ίσως τον νούμερο ένα τρομοκράτη τα τελευταία 50 χρόνια». Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο υποψήφιος διάδοχος του αλ Μπαγντάντι επίσης σκοτώθηκε και ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθεί και το νούμερο τρία».

Η Ρωσία και η Τουρκία ξεκίνησαν περιπολίες στα βόρεια σύνορα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν.

Πριν τα σχόλια της Παρασκευής, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη διασφάλισης και διατήρησης των πετρελαιοπηγών της Συρίας, με τον υπουργό Άμυνας Έσπερ να επιβεβαιώνει ότι αμερικανοί στρατιώτες είχαν αποστολή να «αρνηθούν» το πετρέλαιο στον ISIS και άλλους παράγοντες στην περιοχή.