Δεν εισακούστηκε η απόφαση του Υπ.Παιδείας για την ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σήμερα το πρωί και μια μόλις ώρα πριν την έναρξη τους για    ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων σε όλες τις πόλεις , για λόγους ασφαλείας, και κατόπιν συστάσεων του Τμήματος Μετεωρολογίας, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα, προκάλεσε αρκετά προβλήματα. Αρκετοί μαθητές οι οποίοι διαμένουν cache_728x3000_Analog_medium_808727_1963541_28102019εκτός των πόλεων, είχαν ήδη ξεκινήσει για να φτάσουν έγκαιρα  στον προορισμό τους.
Μετά και την ανακοίνωση λεωφορεία που μετέφεραν μαθητές, επέστρεψαν πίσω ενώ το ίδιο έπραξαν και οι ,   γονείς.
Ωστόσο παρά την απόφαση για ακύρωση οι μαθητικές παρελάσεις εγιναν κανονικά σε Πάφο, Παραλίμνι και Λεμεσό.

Στη Λευκωσία,  παρά την ακύρωση της μαθητικής παρέλασης λόγω του καιρού, μικρή ομάδα μαθητών παρέλασε στο κέντρο της πρωτεύουσας, τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε ο Alpha Κύπρου, οι λίγοι μαθητές, κρατώντας πλακάτ και σημαίες, παρέλασαν μπροστά από την ελληνική πρεσβεία και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που βρέθηκε εκεί.

Κανονικά διεξήχθηκε  η παρέλαση στο Παραλίμνι, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο στη Λάρνακα ακυρώθηκε.

Πολιτιστική λειτουργός του Δήμου Παραλιμνίου ανέφερε ότι «η παρέλαση στον Δήμο Παραλιμνίου πραγματοποιήθηκε  κανονικά λόγω των καλών καιρικών συνθηκών .Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές και οργανωμένα σύνολα και πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της imagewΛεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι».

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λάρνακας αναφέρει ότι «λόγω των καιρικών συνθηκών και του κίτρινου συναγερμού που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, αλλά και για λόγους ασφαλείας, το Συντονιστικό Σώμα αποφάσισε για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου όπως ακυρωθεί η παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει γύρω στις 12 το μεσημέρι».

Φαίνεται πως τα καιρικά φαινόμενα δεν δικαιολογούσαν την ακύρωση των παρελάσεων σε όλες τις πόλεις, καθώς ούτε η Λεμεσός τήρησε  την επείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, όπως και η Πάφος.
Η παρέλαση έγινε ι κανονικά στις 11:45 με συνεννόηση των τοπικών αρχών και του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος εκπροσώπησε  την κυβέρνηση στους εορτασμούς της πόλης.
Κανονικά διεξήχθηκε  η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν   διαφορετικές από τις άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Πάφου, οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα για τη διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης.
Η σύσταση του Τμήματος Μετεωρολογίας
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθη Νικολαϊδη, το τμήμα συστήνει την αποφυγή των συγκεντρώσεων σε ανοικτούς χώρους, όπως είναι οι παρελάσεις, λόγω της έντονης αστάθειας που επικρατεί στην ατμόσφαιρα και λόγω της καταιγιδοφόρου δραστηριότητας.
Οπως δήλωσε στο  ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για προληπτική σύσταση, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση, σε κίτρινο επίπεδο, που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.
Πρόκειται για προληπτική σύσταση, είπε ο κ. Νικολαϊδης επισημαίνοντας τους κινδύνους σε μια καταιγίδα για μερικές χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε ανοικτό χώρο με μικροφωνικές εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στον καιρό, βρεγμένους ιστούς με σημαίες, μαθητές και παιδιά.

«Οπότε το Τμήμα θεώρησε καλό να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές ότι αυτή είναι η σύστασή του», επεσήμανε. Υπενθύμισε ο κ. Νικολαϊδης και το χθεσινό επεισόδιο με τον νεαρό που χτυπήθηκε από κεραυνό. «Η ατμόσφαιρα έχει αυτή την διάθεση, το δυναμικό, το συνυπολογίσαμε και εκδόθηκε αυτή η ανακοίνωση προς τις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας είπε πως υπήρχε κίτρινη προειδοποίηση για χθες το απόγευμα, η οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν ανανεώθηκε. Νωρίς σήμερα το πρωί, πρόσθεσε, και επειδή άρχισαν να εκδηλώνονται στα νότια παράλια της Λάρνακας καταιγίδες, όπως και στο εσωτερικό, κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί προειδοποίηση στο κίτρινο επίπεδο.

Παρεπόμενο αυτού, είπε ο κ. Νικολαϊδης, είναι η έκτακτη ανακοίνωση με την προληπτική σύσταση.