Με μονομερείς ενέργειες στη Συρία απειλεί εκ νέου ο Ερντογάν

 

Με μονομερείς ενέργειες στη βόρεια Συρία απείλησε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση μη εκκαθάρισης της περιοχής από τους «τρομοκράτες» του YPG – PKK.imagew

Από το βήμα εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος  προειδοποίησε ότι «αν η βόρεια Συρία δεν “καθαρίσει” από τους τρομοκράτες σε 150 ώρες, τότε η Τουρκία θα το κάνει μόνη της».

Κάλεσε δε, τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει τις πύλες των συνόρων με την Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε ότι στόχος της τουρκικής επιχείρησης είναι – μεταξύ άλλων – και η διασφάλιση του επαναπατρισμού των Σύρων προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του, Μαβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η τουρκική παρουσία στη βόρεια Συρία είναι προσωρινή.

«Κρατάμε το γεγονός ότι η τουρκική παρουσία στη Συρία είναι προσωρινή. Το συζητήσαμε σήμερα και λάβαμε εκ νέου αυτή τη διαβεβαίωση. Γι’ αυτό και την εγκρίνουμε (σ.σ. την τουρκική παρουσία)» δήλωσε χαρακτηριστικά.Όσον αφορά τη γερμανική πρόταση για διεθνή ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε αρνητικός, ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι ρεαλιστική

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν χώρα.

«Θα ερευνήσουμε μέχρι τέλους ακόμη και τη μικρότερη παραβίαση (ανθρώπινων δικαιωμάτων) και καταγγελία. Δεν θα ανεχθούμε ούτε τη μικρότερη από τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας παρουσίασε την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ την πρότασή της χώρας του για μια ασφαλή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε αρχικά τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ, όμως σήμερα ο Τσαβούσογλού δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστική.