Αίρονται οι κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα ενημέρωσε την Ουάσιγκτον πως η κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα είναι μόνιμη.image

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι αίρονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία είναι μόνιμη.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο Λευκός Οίκος θα επαναφέρει τις κυρώσεις εάν οι τουρκικές δυνάμεις παραβούν τις υποχρεώσεις τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε σε δηλώσεις του ότι ορισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Συρία, για να προστατεύουν κοιτάσματα πετρελαίου.

«Σώσαμε τη ζωή πολλών, πολλών Κούρδων» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάνει το σωστό για τη χώρα του».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Συρία πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο ISIS δεν θα διεκδικήσει καμία επικράτεια.

Επεσήμανε, δε, ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Πανηγυρίζει ο Τραμπ

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας.

«Η ζώνη ασφαλείας δημιουργήθηκε. Η κατάπαυση πυρός κράτησε και οι πολεμικές αποστολές σταμάτησαν. Οι Κούρδοι είναι ασφαλείς και συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί μας. Οι κρατούμενοι του ISIS βρίσκονται στη φυλακή» ανέφερε στην ανάρτησή του.

​Την Τρίτη, Ρωσία και Τουρκία – μετά από μαραθώνια συνάντηση των Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – προχώρησαν σε συμφωνία με βάση την οποία ο ρωσικός και ο τουρκικός στρατός ξεκινούν άμεσα κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Αντίστοιχα, η Συρία καλείται να διασφαλίσει την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τη συρο-τουρκική μεθόριο. Από την πλευρά τους οι Κούρδοι μαχητές των YPG – SDF θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας σε διάστημα 150 ωρών. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή του Καμισλί.