Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν Ερντογάν για το Συριακό

 

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Συρία και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάπαυση του πυρό ο Ρώσος πρόεδρο Βλ. Πούτιν συναντάται με τον τούρκο ομόλογο του στο Σότσι.Κατά την έναρξη των διμερών επαφών ο Βλ.Πούτιν 59c90fac1dc524953e8b4634-1024x576δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη. Όλοι το βλέπουμε και όλοι το κατανοούμε» .Είπε ακόμα ότι η Ρωσία γνωρίζει τις δυσκολίες της κατάστασης στη βόρεια Συρία και ότι “η  συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν θα αποδώσει καρπούς» .

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο SPUTNIK το οποίο επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου,Πούτιν  και Ερντογάν αναμένεται να συγκρίνουν τα σχέδια για την πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Η Ρωσία θέλει να συζητήσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, να έχει καλύτερη αντίληψη της κατάστασης, να λάβει πληροφορίες για τα τουρκικά σχέδια και να τα συγκρίνει με τα γενικότερα σχέδια με τη διευκόλυνση της διευθέτησης του συριακού ζητήματος» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, επιμένει στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, μήκους 32 χιλιομέτρων, στα βόρεια σύνορα της Συρίας, ενώ προειδοποιεί ότι 4949114εφόσον μέχρι το βράδυ της Τρίτης, (σήμερα) δεν έχουν αποχωρήσει οι Κούρδοι, τότε η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα ξεκινήσει εκ νέου.Στόχος της Μόσχας – όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ – είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αναπλ. ΥΠΕΞ Ρωσίας: Παραβίαση της συριακής εδαφικής ενότητας η επιχείρηση της Τουρκίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε νωρίτερα την Τουρκία για παραβίαση της εδαφικής ενότητας της Συρίας, ενώ εκτίμησε ότι η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν θα φέρει «μεγαλύτερη σαφήνεια» επί τους θέματος

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Sputnik , η  συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν έχει διαρκέσει πάνω από δύο ώρες.

Εκτός ατζέντας η πιθανή αγορά ρωσικών μαχητικών από την Τουρκία

Πούτιν και Ερντογάν δεν συζήτησαν για την πιθανή αγορά ρωσικών μαχητικών από την Τουρκία, όπως διευκρίνισε η Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας