Κανένα όπλο στην Τουρκία λέει η Μέρκελ, αλλά η Γερμανία έσπασε ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων στην Αγκυρα

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι το Βερολίνο αρνείται να παραδώσει οποιοδήποτε όπλο στην Τουρκία, εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Την ίδια ώρα που λέει τα πιο πάνω η καγκελάριος της Γερμανίας η χώρας της έχει καταγράψει ρεκόρ 14ετίας στην πώληση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμούπρος την Τουρκία4709816

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας:

Το ποσό 250,4 εκατ. ευρώ) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από 2005 παρότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα αυτά τέσσερις μήνες της χρονιάς.

Το 2018, οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, σύμμαχο της Γερμανίας στο NATO, είχαν συνολικά αξία 242,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας. Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές γερμανικών όπλων.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση στις περιοχές που κυριαρχούν οι Κούρδοι στη Συρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία και το Ιράν έχουν ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο τους στη Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό δράμα με τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες, συνεπώς η Γερμανία δεν θα παραδώσει όπλα στην Τουρκία κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες», ανέφερε η κ. Μέρκελ στο κάτω σώμα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να καταδικάσουν την τουρκική επέμβαση στη Συρία μέσω ελέγχων στην εξαγωγή όπλων.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την εφαρμογή εμπάργκο όπλων.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία – αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ και το μεταναστευτικό – θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση

Στο μεταξύ, συνεχίζεται για ένατη ημέρα η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, έχουν εξουδετερωθεί τουλάχιστον 673 Κούρδοι μαχητές.

Την ίδια ώρα, αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς μεταβαίνει στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις με την τουρκική ηγεσία και θεωρείται αμφίβολο αν ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί μαζί τους.