Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν Βρυξέλλες-Βρετανία

Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ για ένα αναθεωρημένο κείμενο που αφορά το backstop για τη Β.Ιρλανδία και την πολιτική διακήρυξη για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – ΗΒ ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να την υιοθετήσει.imagew

Η Συμφωνία θα τεθεί υπόψιν των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προς επικύρωση σήμερα και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο των κοινοβουλευτικών εγκρίσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ θα απευθυνθεί στον Τύπο στις 13:50 (τοπική ώρα Βρυξελλών) για το ίδιο θέμα.

Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που ανακτά τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να υλοποιήσει το Brexit το Σάββατο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες», ανέφερε ο κ. Τζόνσον.

Παρόλα αυτά, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Β. Ιρλανδίας αντιδρώντας στην επίτευξη συμφωνίας παραπέμπει στην πρωινή δήλωσή του με την οποία τόνιζε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία.

Η στήριξη των δέκα βουλευτών του DUP είναι αναγκαία αν και ίσως όχι επαρκής συνθήκη για να εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων.