Το ΑΚΕΛ για την ανακοίνωση του Σ.Ασφαλείας

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γ.Λουκαίδης  σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Σ.Ασφαλείας  ανέφερε:

“Η ανακοίνωση τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τη συζήτηση που έγινε κατόπιν της προσφυγής της Κύπρου σε σχέση με την Αμμόχωστο, περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία και μηνύματα. Πρώτα από όλα, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, έστω και με ανακοίνωση τύπου, επαναβεβαίωσε τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τη ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα που απειλούν και δρομολογούν ενέργειες για τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του ΣΑ κάνει αναφορά στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στη λύση του Κυπριακού. Ρητά αναφέρεται στο πρόσφατο Ψήφισμα 2483 το οποίο υπογραμμίζει τη σημασία για λύση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία. Στην προσπάθεια της να προωθήσει λύση έξω από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, το τελευταίο διάστημα η  Τουρκία υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται τη ομοσπονδιακή λύση και την πολιτική ισότητα, δημιουργώντας έτσι εμπόδια στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά στην πολιτική ισότητα, η επαναβεβαίωση του ορισμού που υφίσταται από το 1990, συνιστά μήνυμα και προς τις δύο πλευρές ότι η φραστική αποδοχή της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής πρέπει να συνοδεύεται με έμπρακτη αποδοχή του ορισμού και των σχετικών συγκλίσεων.

Καθήκον λοιπόν των δύο ηγετών είναι να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, κάτι που δεν θα έπρεπε να ήταν τόσο δύσκολο, δεδομένων των όσων διακηρύσσουν. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες βέβαια, για να έχουν νόημα και να είναι ουσιαστικές θα πρέπει να διεξαχθούν με σεβασμό στο κάλεσμα της χθεσινής ανακοίνωσης του ΣΑ προς τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες για επιτυχία.”