Συρία:Δραματικές εικόνες από την τουρκική εισβολή

«Χιλιάδες» άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με σκοπό να σωθούν από τις εχθροπραξίες της Τουρκίας, η οποία η οποία επιτίθεται στους Κούρδους μαχητές 2746510στη Συρία ασταμάτητα από το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Εκτός από τους αρχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF στη βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.EGd8yFpWoAI4Eho

Η Άγκυρα ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της χερσαίας φάσης της επίθεσης ανατολικά του Ευφράτη, με την εισβολή τούρκων στρατιωτών υποστηριζόμενων από εφεδρικές δυνάμεις Σύρων ανταρτών, από τουλάχιστον τρία σημεία της συνοριακής γραμμής.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου είναι δραματικές και αποτυπώνουν με τον χειρότερο τρόπο τη δίνη του πολέμου:

Η Άγκυρα ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της χερσαίας φάσης της επίθεσης ανατολικά του Ευφράτη, με την εισβολή τούρκων στρατιωτών υποστηριζόμενων από εφεδρικές δυνάμεις Σύρων ανταρτών, από τουλάχιστον τρία σημεία της συνοριακής γραμμής.

Η διπλωματία της Τουρκίας “διαβεβαίωσε” το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτό που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).2746405

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ .

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.