«Σαρίκας γκέιτ»… τα αίτια της βαθιάς κρίσης στην ΕΔΕΚ

Κρατάει  χρόνια   το βαθύ ρήγμα   στο Κίνημα υπέδειξε στην e-shocknews  εγκυρη πηγή

Η παραίτηση του Γιαννάκη Ομηρου από την προεδρία της ΕΔΕΚ  δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ιδιος δημόσια, αλλά κρατάει χρόνια και συγκεκειμένα feidias-sarikasόπως πληροφορούμαστε από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όταν ο κ. Ομήρου παρά τις παραινέσεις και υποδείξεις πως θα έπρεπε να παραμείνει ως υποψήφιος στην Πάφο για να κατέλθει στη Λευκωσία ο  επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Δρ. Βασος Λυσσαρίδης αρνήθηκε πεισματικά  προκειμένου να βοηθηθει και να εκλεγεί ο πρώην δήμαρχος Πάφου και στενός συνεργάτης του κ. Ομήρου Φειδίας Σαρίκας.

Μετά την ακλόνητη επιμονή  Ομήρου να μεταφέρει την υποψηφιότητα του στη Λευκωσία,  ο Βάσος Λυσσαρίδης αρνήθηκε για λόγους γοήτρου να κατέλθει υποψήφιος  με την πιθανότητα να μην εκλεγεί καθότι μόνο ο αρχηγοι κόμματος είναι πρωτοεκλέξιμοι  και συγκεντρώνουν  χωρίς σταυρό προτίμησης  όλους τους ψήφους των υπολοίπων.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΔΕΚ  θεωρείται ο μέντορας του Φειδία Σαρίκα  ο οποίος τώρα ενδεχεται να αντιμετωπίσει  την δικαιοσυνη  για τα φερόμενα σκάνδαλα  στο Αποχετευτικό Πάφου και συγκεκριμένα για  την περίοδο της Α’ φάσης όταν ήταν δήμαρχος .

Εντός της ΕΔΕΚ  η δυσαρέσκεια κορυφώθηκε όταν άρχισαν οι ψίθυροι και οι φήμες  για πιθανή εμπλοκή και του πρώην δημάρχου Πάφου Φ.Σαρίκα  στα σκάνδαλα  του ΣΑΠΑ.Ο κ. Σαρίκας  ενώ εμφανίστηκε αρχικά  να ζητά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας  αργότερα έκανε  στροφή 180 μοιρών  προκαλώντας ακόμα και δημόσιες αντιδράσεις  στην ΕΔΕΚ  για τη αλλαγή  της  στάσης του .

Στη δεύτερη επιστολη του ο κ. Σαρίκας έγραφε  προς το Γενικό Εισαγγελέα:

«Θέμα: Άρση Βουλευτικής Ασυλίας

Σε συνέχεια της επιστολής μου ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου και μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την κατάθεση του κ. Μαλληκίδη, θα ήθελα να σας αναφέρω τα ακόλουθα.

Αντιλαμβάνομαι ότι, η από μέρους μου αποποίηση της βουλευτικής μου ασυλίας, δεν είναι αρκετή για να προχωρήσετε στο ανακριτικό σας έργο. Για αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως προχωρήσετε με την σύμφωνη γνώμη μου, με αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της Βουλευτικής μου ασυλίας.

Αυτό θα μου δώσει τη δυνατότητα το συντομότερο να καταθέσω ενώπιον των ανακριτών, να απαντήσω στα διάφορα ερωτήματα και να υπερασπίσω τον εαυτό μου στα όσα μου καταλογίζει στην κατάθεση του, ο κύριος Μαλληκίδης και προβάλλονται με διαφόρους τρόπους στα ΜΜΕ.»

Οπως είναι γνωστό όταν πριν μεέρες  η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο ο κ. Σαρίκας εμφανίστηκε με δικηγόρους προκειμένου να υποστηριχθεί το αντίθετο καθότι όπως δηλώθηκε δεν δόθηκαν επαρκή στοιχεία.,,,

Ο κ. Ομήρου επικρίνεται επίσης από στελέχη και μέλη της ΕΔΕΚ  για τη στάση του να υποστηριχθεί στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ο  πρόεδρος  της Συμμαχιας  Πολιτών Γ.Λιλλήκας που είχε ως συνέπεια  αρκετοί οπαδοί της ΕΔΕΚ να ενταχθούν  στην Συμμαχία.

Πάντως όπως όλα δείχνουν ο κ.Ομήρου δεν πρόκειται να πραμείνει στην ηγεσία της ΕΔΕΚ  και αυτιο Δευτέρα το Π.Γ.  του Κινήματος αποφασίζει  για εκλογικό συνέδριο. Ηδη οι εμφανίστηκαν οι πρώτοι που φαίνεται να διεκδικήσουν  την προεδρία .Ο αναπληρωτής πρόεδρος  της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο β’ αντιπρόεδρος Γ.Βαρνάβα.

 

Μήνυμα Ομήρου  για καθαιρέσεις.. και εξοβελισμούς

 Στο μεταξύ το Σαββατο η  η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ οργάνωσε εκδήλωση συμπαράστασης στον Γιαννάκη Ομήρου έξω από τα γραφεία του Κινήματος στην Πάφο.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρώην Πρόεδρος του Κινήματος και Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες του για την στήριξη και την αγάπη τους, δηλώνοντας πως θέλει να ανταποδώσει με ακόμα μεγαλύτερη θέρμη αυτή την αγάπη και τη στήριξη τους.CNA_M49e639c3bf9b41659a4293e6e61a4e27

«Γνωρίζετε πολύ καλά την ιστορία μου γνωρίζετε ότι ουδέποτε υπήρξα ρίψασπις, λιποτάκτης και ουδέποτε φυγομάχησα» είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως ήταν παρών και περήφανος για την παρουσία του στους αγώνες του λαού και του τόπου αλλά και στους αγώνες του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κινήματος της Κύπρου.

Επεσήμανε ωστόσο, πως πάνω απ΄ όλα είναι η υπεράσπιση της πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας, όχι μόνο της δικής του – όπως είπε-, αλλά και των αγώνων και θυσιών των μελών της ΕΔΕΚ.

Είχα χρέος, σημείωσε ο κ. Ομήρου « να υπερασπιστώ και την πολιτική αξιοπρέπεια αλλά και την προσωπική αξιοπρέπεια και τους αγώνες καθώς και τις δικές σας θυσίες», απέναντι σε φαινόμενα ευτελισμού της πολιτικής ηθικής.

«Θα ήμουν», συνέχισε, «ανάξιος αυτής της ιστορίας και των αγώνων και των θυσιών του ιστορικού και φημισμένου κόμματος της ΕΔΕΚ, εάν σιωπούσα και αν συμβιβαζόμουν με συμπεριφορές πολιτικής αναξιοπρέπειας και ευτελισμού της πολιτικής ηθικής».

Εξέφρασε παράλληλα την έκπληξη του για όσους υποκριτές – όπως είπε- χαρακτήρισαν την απόφαση του ως κεραυνό εν αιθρία και είπε χαρακτηριστικά, «oυαί δε υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές ».

Κάλεσε παράλληλα τους φίλους και συναγωνιστές του να παραμείνουν στις επάλξεις της τιμής και του καθήκοντος και να διαφυλάξουν την ενότητα του κινήματος όχι χωρίς όρους και προϋποθέσεις – όπως είπε- αλλά μέσα από καθαρτήριες διαδικασίες, μέσα από διαδικασίες εξοβελισμού.

Να διασφαλίσετε και να διασφαλίσουμε σημείωσε, συνθήκες πολιτικής εντιμότητας και συναγωνιστικότητας καθώς και πραγματικής συντροφικότητας.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε επίσης τους φίλους και συναγωνιστές του να εξοβελίσουν φαινόμενα τα οποία τραυματίζουν το πολιτικό ήθος. Απηύθυνε ακόμη έκκληση για διαφύλαξη της ενότητας του Κινήματος μέσα από διαδικασίες «εξοβελισμού αυτών των απαράδεκτων φαινομένων» .

Ανέφερε τέλος ότι δεσμεύεται να παραμείνει στις επάλξεις της τιμής και του καθήκοντος, δίπλα τους στους ωραίους αγώνες για την σταθερή Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εξάλλου στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιώργος Νικάνδρου ανέφερε ότι η Πάφος εκτός από προπύργιο σοσιαλισμού υπήρξε και προπύργιο της ενότητας και του αγώνα .

«Εμείς σαν Εδεκίτες» συνέχισε, «νιώθουμε ότι η ενότητα θα πρέπει να διαφυλαχτεί και εντοπίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που έχει να παίξει ο Γιαννάκης Ομήρου».

Όπως είπε, τα θέματα του πολιτικού πολιτισμού επιβάλουν όχι απλώς «να μην γυρίζουμε την πλάτη αλλά οπωσδήποτε να δίνουμε τα εύσημα σε ανθρώπους οι οποίοι με τα βιώματα τους , με τον τρόπο ζωής τους έχουν αναδείξει αρχές τις οποίες εμείς πιστεύουμε”.

Κάλεσε τον Γ. Ομήρου, μέσα από την δική του ολοκληρωμένη πολιτική σκέψη να ακούσει τη φωνή του προβληματισμού τους, που θα οδηγήσει, όπως είπε, σ’ ένα καλύτερο αύριο του Κινήματος.