Το ΑΚΕΚ καλεί τους δύο ηγέτες “να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες”

To ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του καλεί τους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες.Στην ανακοίνωση του αναφέρει:

“Οι νέες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου είναι ενταγμένες στη συνολική στρατηγική της Άγκυρας να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επιχειρεί να παρεμποδίζει την άσκησή τους και να διενεργεί νέα παράνομα τετελεσμένα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να τα θωρακίζει πολιτικά και διπλωματικά. Σημειώνουμε την ίδια ώρα, ότι τέτοιες ενέργειες και προκλήσεις από την Τουρκία θα τις βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

Είναι για αυτό που παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις και το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες αντί να αναλώνονται στη διαχείριση της επικοινωνιακής τους εικόνας και σε άσκοπες συζητήσεις, θα πρέπει να επικεντρωθούν με εποικοδομητικό τρόπο στο πώς προχωρούν τα πράγματα μπροστά.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι η κατάληξη στους Όρους Αναφοράς δεν θα έπρεπε να ήταν τόσο δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, εφόσον και οι δύο ηγέτες δηλώνουν και εννοούν ότι δεσμεύονται από την Κοινή Διακήρυξη του 2014, τις συμφωνηθείσες συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Οι δύο ηγέτες καλούνται να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Τυχόν αποτυχία στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, θα επιταχύνει δραματικές και επικίνδυνες εξελίξεις που θα αποβούν σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Η ασφάλεια και η ευημερία της Κύπρου και του λαού της βρίσκεται σε μια λύση αρχών στο Κυπριακό που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τη διαίρεση. Η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου είναι εφικτή μόνο στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.”