«Δεν υπάρχει άλλη λύση απο τη ΔΔΟ», είπε ο ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου

Μια ασυνήθιστη δημόσια συνομιλία έλαβε χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου imagewΝίκου Χριστοδουλίδη και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας να σημειώνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να παροτρύνει τον κ. Τσαβούσογλου να δώσουν τα χέρια και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν.

Η άτυπη αυτή συνάντηση έγινε λίγο πριν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο και συνομιλούσε με δημοσιογράφο, χαιρετήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών το ερώτημα γιατί δεν συμφωνούμε αμέσως τους όρους αναφοράς και χρειαζόμαστε την πενταμερή. Ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε περσινές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

Τότε, ο κ. Χριστοδουλίδης του είπε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ας σφίξουμε τα χέρια τώρα ότι συμφωνούμε και να προχωρήσουμε».

Αργότερα ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια,και  κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που ανέπτυξε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συζήτηση που είχαν δημόσια, σε διάδρομο των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι  να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού.

Ωστόσο επισήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών.

«Θα το επαναλάβω για πολλοστή και δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση, ούτε στόχος για άλλη μορφή. Αυτό είναι το πρώτο που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Γενικό Γραμματέα», είπε.

Το δεύτερο, συνέχισε, «είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί».

Τρίτον, ανέφερε, «είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των μονίμων, όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή λύσης».

Σε ερώτηση αν μετά την απάντηση Τσαβούσογλου απομακρύνεται η περίπτωση των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όπως είπα και στον Τσαβούσογλου, η επιλογή είναι μία και ένας ο επιδιωκόμενος στόχος, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Απ εκεί και πέρα, αν η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, πρέπει να το μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι από δικής μας πλευράς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.