Περβόλια: Η θάλασσα «καταπίνει» τις ακτές

Αν δεν λυθεί το πρόβλημα εξοχικές κατοικίες θα πέφτουν στη θάλασσα

Κάθε χρόνο η θάλασσα παίρνει από την ακτή τρία με τέσσερα μέτρα».Τεράστια διάβρωση στην ακτή κυρίως στη δυτική πλευρά του Κάβο Κίτι, προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία που σημειώθηκε στη πόλη και επαρχία Λάρνακας. Η διάβρωση είναι τόσο βαθιά που η θάλασσα έχει κυριολεκτικά καταπιεί τις ακτές από το Κάβο Κίτι μέχρι και την εκβολή του ποταμού Τρέμιθου.CNA_M970860f25f984d64ab78fefbc5243b94

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Περβολιών Κλείτος Κωνσταντίνου, «σε ορισμένα σημεία η διάβρωση ξεπερνά τα πέντε μέτρα αμμουδιάς. Στη θέση της παραλίας έχει σχηματιστεί ένας γκρεμός, και η θάλασσα έφτασε μέχρι τους φράχτες των σπιτιών, ενώ το έδαφος έχει υποχωρήσει κάτω από τις αυλές των εξοχικών κατοικιών και το τσιμεντένιο έδαφος αιωρείται. Τα Περβόλια μαζί με την Πόλη Χρυσοχούς, έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς, ως οι πιο επικίνδυνες στη διάβρωση των ακτών».

Σημείωσε πως το πρόβλημα στα Περβόλια υπάρχει εδώ και 15 χρόνια και τόσο βουλευτές όσο και κατά καιρούς Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους που επισκέφθηκαν την περιοχή, παραδέχθηκαν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Εχουν γίνει μελέτες από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο εδώ και 15 χρόνια και οι επιστήμονες προτείνουν ως λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης τη δημιουργία κυματοθραυστών, κάτι που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό».

Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι «το κόστος κατασκευής των κυματοθραυστών υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ και για να κατασκευαστούν πρέπει να τηρηθεί η λύση 50 – 50 δηλαδή το 50% θα καταβληθεί από το κράτος και το υπόλοιπο 50% από τη Κοινότητα. Ωστόσο, με αυτή την οικονομική κατάσταση που μαστίζει την Κύπρο και τον κόσμο της πώς μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να πληρώσουν έξτρα φορολογία για να δημιουργηθούν κυματοθραύστες;» διερωτήθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι «σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης και δεν προλάβουμε το κακό θα ακούσουμε εξοχικές κατοικίες να πέφτουν στη θάλασσα. Κάθε χρόνο η θάλασσα παίρνει από την ακτή τρία με τέσσερα μέτρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «χθες βράδυ συνήλθε σε συνεδρία το Κοινοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα όπως καλέσουμε τους βουλευτές της Λάρνακας σε συνάντηση και επίσκεψη στην περιοχή ούτως ώστε να δουν με τα μάτια τους την καταστροφή που έχει υποστεί η παραλία από τη διάβρωση».

Είπε ακόμα ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό, να του θέσουμε το θέμα και να ζητήσουμε τη συμβολή του για να λάβουμε χρηματική βοήθεια από διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να διασωθεί η παραλία των Περβολιών. Επίσης, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με τον Επαρχο Λάρνακας και τα πολιτικά κόμματα ώστε να ζητήσουμε και από αυτούς βοήθεια».